Ouale Faberge – cele mai pretioase ornamente de Pasti

Ouale FabergeCele mai cunoscute ornamente pretioase de Pasti din lume sunt ouale Faberge. Ouale au fost create de catre bijutierul Peter Carl Faberge, in perioada 1884-1917, fiind mandria tarilor Rusiei.
Cel care a initiat aceasta traditie a fost tarul Alexandru al III-lea care a comandat un astfel de ou pentru sotia sa, Maria Fedorovna. Imparateasa de origine daneza a fost atat de incantata, incat Faberge a trebuit sa faca in fiecare an, de Paşti, un astfel de ou. In total au fost create 54 de oua.

Primul ou creat de Faberge, cel daruit tarinei Maria Fedorovna, poarta numele de „Oul de gaina”. Acesta era un fel de caseta ovoidala din fildes, cu marginile din email albastru inchis. In interiorul oului se afla o gainusa din aur, cu ochi de rubine. In interiorul gainii era o coroana de aur impodobita cu perle, iar in mijlocul ei se ascundea, de fapt, „surpriza”, un inel din aur, pe care tarul il daruia sotiei sale.
Dupa moartea tarului Alexandru al lll-lea, fiul lui, Nicolae al ll-lea, a continuat traditia oualor Faberge. El comanda bijutierului cate doua oua diferite, unul pentru sotia lui si unul pentru mama sa. Fiecare ou astfel executat avea in el o surpriza care ramanea necunoscuta chiar si pentru tar, pana in momentul daruirii. Pentru a le realiza, mesterii lui Faberge au folosit pietre si metale pretioase, sidef, email, aur, argint, fildes, cristale, perle naturale, jad, diamante, safire, rubine, dar si pietre semipretioase, piatra lunii, olivina, granate, turcoaze. La un singur ou puteau lucra mai multi oameni, timp de un an. Tarul Nicolae al II-lea comanda si oua in miniatura, care puteau fi puse in scrisori sau erau purtate de femei la centura, agatate de bratara sau ca pandantiv.
Ouale FabergeCu toate ca „Oul de gaina” este celebru pentru ca a fost primul creat, cel mai pretios ou din aceasta colectie este „Oul incoronarii”. O bijuterie sau, mai degraba, un bibelou unic care a omagiat in 1897 urcarea pe tron a ultimului tar al Rusiei, Nicolae al II-lea. Un obiect incredibil de sofisticat, din email galben, translucid, strabatut de vinisoare de aur la a caror incrucisare sunt incrustati vulturi imperiali ce poarta pe piept diamante. Alte oua celebre sunt Oul cu lacramioare, Portocalul, Cucul, Oul Renasterii sau Bobocul de trandafir.
Nepretuitele oua au fost confiscate de bolsevici in urma revolutiei ruse s-au perindat prin mai multe colectii particulare. Ouale au ajuns pe pamant rusesc datorita miliardaruuil rus Victor Vekselberg, presedintele companiei petroliere Tyumen Oil, care a achizitionat si a adus inapoi in tara sa intreaga colectie de noua oua Faberge, aflate in posesia familiei Forbes. Printre ele se numara si „Oul incoronarii”. Lui Malcolm Forbes, fondatorul influentei publicaţii „Forbes”, i-au trebuit 30 de ani (intre 1960 si 1990) sa colectioneze ouale Fabrge, pe care le-a expus apoi in intreaga lume.Ouale Faberge

 

loading...

Ouale Faberge

22

Ouale Faberge

Ouale Faberge

Ouale Faberge

Ouale Faberge

Ouale Faberge

Ouale Faberge

Ouale Faberge

Ouale Faberge

Ouale Faberge

Ouale Faberge

Ouale Faberge

Ouale Faberge

Ouale Faberge

Ouale Faberge

Ouale Faberge

Interesant de citit si:
Related:  Invocatie de Folosire a Flacarii Violet pentru Restabilirea Sanatatii Corpului Vostru

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.