Energizantele pot fi fatale

Bauturile energizante nu sunt doar periculoase pentru copii si adolescenti, ci pot fi chiar fatale, avertizeaza medicii.

Cu un nivel mare de cafeina si cu alte ingredinte precum taurina, guarana sau gingseng, acestea pot avea ca efect atacuri de apoplexie, atacuri cerebrale si chiar moartea subita, avertizeaza un raport medical publicat in jurnalul american Pediatrics, citat de The Telegraph. In plus, interactioneaza cu multe medicamente.

Medicii avertizeaza ca bauturile energizante nu aduc vreun beneficiu terapeutic si ca multe ingrediente inca nu au fost studiate, neprimind „unda verde” in ceea ce priveste siguranta. Cu toate acestea, multe dintre bauturile energizante se adreseaza tocmai celor foarte tineri, iar clipurile de promovare ce folosesc Formula 1, de exemplu, nu fac decat sa intareasca aceasta idee.

Multe dintre aceste produse contin de 3 ori mai multa cafeina decat Cola, unele chiar de cinci ori mai mult, dupa cum au observat cercetatorii de la Universitatea Miami. Astfel ca hipertensiunea, ritmul cardiac neregulat si chiar moartea subita pot aparea.

Statisticile arata ca 28% dintre copiii cu varste cuprinse intre 12 si 14 ani consuma regulat astfel de bauturi.

Ziare.com

Related:  Energia locului si prietenii necuvantatori

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.