Si iata-te devenit propria ta profetie

Ne amintim cu totii de Metamorfozele lui Ovidiu in care sculptorul cipriot, printul Pygmalion, a vrut sa creeze o sculptura a femeii ideale. Rezultatul, pe nume Galateea, a fost atat de frumos incat Pygmalion s-a indragostit de propria sculptura. El s-a rugat zeitei Venus sa-i dea viata Galateei iar in final aceasta i-a indeplinit dorinta. Ghiciti ce: Pygmalion si Galateea au trait fericiti pana la adanci batraneti.

Ei, cam asa e si cu profetiile noastre – ceea ce gandim, spunem sau facem despre noi si viitorul nostru.

Acelasi lucru e si cu profetiile celorlalti despre noi: daca o persoana crede despre noi ca suntem prosti, se va purta cu noi ca atare. Daca crede ca suntem destepti, de-asemenea. Daca suntem tratati ca prosti, destepti, sau oricum altcumva, ne vom comporta si vom deveni ca atare. Nu mai intram in istoricul studiilor pe aceasta tema, cele mai vadite fiind cele legate de scoala si copii. Ii spune si efectul Pygmalion.

Cum anume gandurile si asteptarile noastre si ale celorlalti creeaza probleme in viata

E clar deja ca asteptarile grupului sunt cel mai puternic predictor pentru viitorul unei persoane. Convingerile negative par sa prezica comportamente negative (sau probleme in viata). In mod surprinzator, unii psihologi au ajuns la concluzia ca nu si convingerile pozitive sunt in mod necesar predictori pentru evenimente pozitive.

In alte cuvinte, ceea ce crezi ca se va intampla, chiar se va intampla deoarece vei actiona in mod subconstient si constient in asa fel incat lucrurile se vor intampla.

Cum functioneaza de fapt?

Daca ai un gand negativ (de exemplu ca sotul tau te va insela), s-ar putea sa ajungi chiar sa creezi problema (de exemplu sa incepi sa banuiesti ca te inseala). Sunt mai multe posibilitati sa ajungi la implinirea acestei profetii. E posibil ca inainte sa va casatoriti el sa fi inselat – pe tine sau pe altcineva. Sau poate ca a incheiat o relatie pentru a fi cu tine. Sau poate ca nu e nimic legat de el – ci de propria ta lipsa de incredere sau frica de intimitate.

Related:  Sanatatea in functie de zodie. Homeopatia astrologica

Oricare ar fi motivul convingerilor tale negative, actiunile tale ar putea sa-l faca sa te insele. Mai concret, s-ar putea sa-l tratezi fara incredere, cu suspiciuni… iar el va trai cu gandurile si asteptarile tale negative raportate la comportamentul lui. Daca vei refuza sa-l crezi atunci cand iti spune adevarul, el nu va gasi niciun motiv sa fie onest. Asteptarile tale iti creeaza viitorul.

Daca te insala sau nu, nu e vina ta. Este pur si simplu un scenariu cauza-efect. Daca ti s-a parut interesant pana aici, pregateste-te sa ne crestem aripi pentru… Ganduri Bune!

Empower

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.