Oare ce incearca acest om sa ma invete?

univers_unitate_armonie” De fiecare dată când intri în contact cu cineva, caută să răspunzi la întrebarea: oare ce încearcă acest om să mă înveţe? Sper că nu ai atâta naivitate încât să-ţi imaginezi că te poţi duce la el pentru a-l întreba: „Ştii ceva? M-am săturat. Spune-mi direct ce vrei să învăţ de la tine.” Nimeni nu va recunoaşte nimic.
Sunt nişte actori desăvârşiţi (ca lectură suplimentară îţi recomand teoria vieţii ca o piesă de teatru).
Singura informaţie autorizată este aceasta, furnizată de mine. Acordă-mi puţin credit.
Şi pentru că am o simpatie specială pentru tine, ca ultim discipol, îţi voi da în continuare câteva exemple de învăţare, din care te poţi inspira.

Secretara abia dacă te priveşte şi ţi se adresează ca şi cum ai fi proaspătul absolvent al unei şcoli de debili mintali. Ea încearcă din greu să te înveţe ceva despre respect.

Casiera de la bancă are o repeziciune în mişcări comparabilă cu cea a unei octogenare paralizate. Într-o jumătate de oră ai înaintat 40 de centimetri şi te gândeşti deja să renunţi la abonamentul Connex, a cărui factură ai dori să o achiţi în următoarele 3 ore. Ea se trudeşte să te înveţe ceva despre răbdare.

În timpul examenului oral, profesorul te-a fixat mai bine de 10 minute, având o figură inexpresivă. El s-a chinuit să te înveţe ceva despre sprijin.

Muncitorii pe care i-ai angajat pentru a-ţi renova casa se opresc imediat din muncă şi devin foarte atenţi la compoziţia unei sticle cu vin, dacă-ţi trece prin cap să-i slăbeşti din ochi. Ei se forţează să te înveţe ceva despre datorie.

Tatăl tău te îmbrăţişează o singură dată pe an, de ziua ta. El încearcă să te înveţe ceva despre tandreţea paternă.

Fratele tău, care ajunge acasă înaintea ta, se ocupă minuţios de prăjituri, având grijă să nu-ţi mai rămână nici una. El se străduie să te înveţe ceva despre generozitate.

Copilul tău cheltuie într-o singură zi banii de buzunar pe toată săptămâna. El se zbate să te înveţe ceva despre chibzuinţă.

Partenerul tău îţi cotrobăie prin telefon sau pe mail, pentru a vedea ce mesaje ai mai primit.
El depune mari eforturi pentru a te învăţa ceva despre încredere.

Mama ta e în permanenţă nemulţumită de notele pe care le ai. Când iei note maxime nu spune nimic, când iei note mai mici de 10 te critică. Ea se căzneşte să te înveţe ceva despre apreciere.

Prietena ta cea mai bună face public un anumit lucru despre tine, pe care o rugasei explicit să nu-l mai spună la nimeni. Ea încearcă să te înveţe ceva despre confidenţialitate.

Sper că ţi-am oferit suficiente exemple pentru a te raporta la viaţă altfel decât prin întrebarea
„De ce-mi faci asta?”, însoţită de numeroase trăiri negative. Acum ştii. Mai e nevoie de un pas,foarte, foarte mic. Să gândeşti cu propria ta minte şi să-ţi asimilezi lecţiile. „
Adrian Nuta – Inchisorile invizibile

 

Related:  Inchizand cicluri

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

mondris.ro