Ho’oponopono: Iarta-ma, Imi pare rau, Te iubesc, Multumesc!

Ni s-a spus ca suntem fiinte umane si am decis sa credem asta. Daca avem credinta ca suntem fiinte lipsite de aparare , fara putere , asta vom manifesta in vietile noastre . Suntem regii regatului nostru si putem construi sau manifesta tot ce ne putem imagina . Totul depinde de noi .Cu totii suntem copiii lui Dumnezeu si cu totii am fost creati dupa chipul si asemanarea Sa . Suntem creatori . Cum cream ? Cu gandurile noastre . E atat de simplu !Am invatat ca mintea noastra este  formata din 3 parti : supraconstientul , constientul si subconstientul .

Supraconstientul este latura noastra spirituala . Este acea parte care , orice s-ar intampla este mereu perfecta . Este partea care stie si , mai presus de toate , este sigura de cine este , tot timpul .

loading...

Partea constienta este latura mentala sau ceea ce intelegem prin ‘intelect’ . Este un aspect foarte important al fiintei noastre , pentru ca este acea parte care are capacitatea de a alege , din moment ce avem darul liberului arbitru . In fiecare moment al vietii noastre alegem . Ce alegem ? Alegem daca sa reactionam si sa ne implicam cand apare o problema sau daca preferam sa o lasam asa , ingaduindu-i sa o rezolve acelei parti din noi care stie mai bine . De asemenea , alegem daca sa aceptam ca nu stim nimic ( si ca nu avem nevoie sa stim ) sau , invers , daca preferam sa credem ca stim mai bine decat Dumnezeu si ca putem rezolva totul de unul singur .

Constientul este acea parte din noi care decide daca ne asumam responsabilitatea suta la suta , spunand “ Imi pare rau , te rog iarta-ma pentru ceea ce se intampla in mine , determinand aceasta “ ( Ho’oponopono ), sau daca aratam cu degetul si dam vina pe altcineva .Intelectul nu a fost creat pentru a sti . El nu trebuie sa stie nimic . Intelectul este un dar . Darul pe care-l avem de a alege .

Subconstientul este latura noastra emotionala . Este copilul nostru interior . Asta este partea in care ne stocam toate amintirile . Partea aceasta extrem de importanta din noi este permanent neglijata . In ciuda acestui fapt , ea este responsabila pentru lucrurile a caror manifestare o determinam in viata noastra . Aceasta este partea care ne conduce trupul , cea care respira automat fara ca noi sa fim nevoiti sa ne ‘ gandim ‘ la respiratie . Este latura intuitiva . Ai fost vreodata agitat , dar nu stiai de ce ? Subconstientul ne avertizeaza ( daca suntem atenti ) cand sesizeaza ca e pe cale sa se intample ceva rau. Daca am fi mai conectati la el , am putea evita multe evenimente neplacute . Aceasta parte este cel mai bun partener pe care l-am putea avea . Este foarte important sa comunicam cu ea . Trebuie sa invatam s-o iubim si sa avem mare grija de ea .
Nu-ti dedica viata pentru a fi ceea ce vor altii sa fii . FII TU INSUTI .Cunoaste-te si fa asta , asculta-ti vocea interioara .
O ‘problema’ este o problema numai daca asa spunem noi , iar ‘problema’ nu este problema in sine , ci modul in care reactionam noi.~Dr. Ihaleakala Hew Len

Exista un proverb zen , care spune : “ Nu poti opri pasarile sa-ti zboare in jurul capului , dar le poti impiedica sa se cuibareasca in parul tau . “
Nu e vorba sa ne refuzam noua insine sau sa nu cedam tentatiei de a fi atenti la ele . E vorba despre a descoperi cine suntem . Cand facem asta , evoluam si simtim o libertate interioara , astfel incat aceste lucruri sa nu ne mai distruga .

Subconstientul nostru a stocat toate amintirile noastre . Cat timp aceste amintiri sunt adormite , aranjate in banca memoriei , nu sunt o problema . Oamenii care apar in vietile noastre , vizitele in anumite locuri sau diverse situatii din viata trezesc aceste amintiri . In acest fel , amintirile se transforma in ganduri si se manifesta . De aceea , este foarte important sa stim ca , in realitate , oamenii apar in vietile noastre pentru a ne da inca o sansa , si anume sansa de a deveni responsabili 100% si de a spune : “Imi pare rau , te rog iarta-ma pentru ceea ce se intampla in mine , determinand aceasta “(Ho’oponopono).

Ati observat ca , mereu cand apare o problema , sunteti si voi acolo ? Daca tema nu s-ar regasi in tine , nu ai fi capabil sa o percepi . Problemele sunt simple repetari ale amintirilor noastre . Sunt ca niste informatii inregistrate pe o caseta audio . Cand caseta incepe sa cante , noi credem ca e ceva real . Problemele se repeta deoarece , cand apar , reactionam la ele si ne atasam de ele . Nu incetam sa ne gandim la problema si , astfel , intram in capacana . Atragem si mai multe probleme , cand putem , pur si simplu , sa alegem sa le lasam in urma .

Ati observat ca ne gandim obsesiv numai cand apare o problema ? Odata inceput acest cerc vicios , uitam ca avem puterea sa oprim inregistrarea .

In cartea sa Puterea Prezentului , Eckhart Tolle spune : “Mintea nu poate gasi niciodata solutia , nici nu isi poate permite sa fie gasita de voi , pentru ca mintea este , intrinsec , o parte a problemei.”

De multe ori , caseta canta , dar volumul e mic . Nici macar nu suntem constienti de asta . Totusi , in subconstient casetele canta mereu . De aceea , e important sa ne asuman responsabilitatea , 100%. Numai in acest fel , intelegem ca suntem doar noi si inregistrarile noastre , gandurile si programele noastre . Hai sa luam exemplul unui diapozitiv proiectat pe un perete sau pe un ecran . Stim foarte bine ca , desi vedem imaginea proiectata pe perete sau pe ecran , ea nu este acolo , ci in proiector . La fel se intampla si cu problemele noastre . Cand apar , sunt numai o proiectie a ceea ce se intampla in noi si nu in afara . In ciuda acestui fapt , ne petrecem vietile incercand sa schimbam ecranul .

Problema nu este in “afara”. Mereu cautam solutia acolo unde nu trebuie .

Este foarte important sa ne amintim ca problemele ,situatiile si oamenii nu exista in afara noastra asa cum ii percepem , ci ca perceptia noastra este o simpla reflectie a gandurilor noastre . Nici problemele nu sunt ceea ce credem noi .

Niciodata nu stim ce se intampla , de fapt . Problemele sunt mereu oportunitati .

Trebuie sa realizam ca avem un efect asupra evenimentului sau problemei si ca noi am creat-o . Asta este , de fapt , o veste buna , avand in vedere ca daca noi am creat-o , o putem schimba , fara sa depindem de nimic sau de nimeni .

Adevarta noastra putere este fericirea iar aceasta vine numai cand ne eliberam de tot restul .~Dan Millman , Calea luptatorului pasnic

Nu stim , nu avem nici cea mai vaga idee cum lucreaza Dumnezeu (Iubirea) . Nu stim ce poate face pentru noi . Nici nu ne putem imagina . Asa-numitele miracole exista cu adevarat . Le putem trai in fiecare moment al vietii noastre , daca incetam de a mai incerca sa intelegem totul cu intelectul si daca ne eliberam de judecatile si de opiniile noastre , invatand sa ne lasam purtati de cursul vietii . Este necesar sa fim constienti ca noi insine suntem cele mai mari obstacole din viata noastra .

Spunem ca avem incredere , dar, in fapt , nu avem . Spunem ca-i cedam problemele noastre lui Dumnezeu (Iubirii) , dar inca ne tinem strans de ele . Nu incetam sa ne gandim la ele , dar ne suparam si ne ingrijoram , ii spunem lui Dumnezeu (Iubirii ) ca vrem sa rezolvam totul singuri , pentru ca nu avem incredere in El(Ea) . In felul acesta , nu primim raspunsuri la rugaciunile noastre, pentru ca avem “asteptari”. Credem ca stim ce este bine si perfect pentru noi , iar cand ii cerem ceva lui Dumnezeu , o facem intr-o maniera aproape imperativa .

E necesar sa renuntam la asteptari . La momentul oportun , va aparea cel mai potrivit si mai bun lucru . Nu stim niciodata de unde va veni . Pentru a primi surpriza , trebuie sa ne dam permisiunea .

Dumnezeu (Iubirea) lucreaza pe cai misterioase . Daca ii permitem , daca ne incredem si credem cu toata inima , totul va veni la noi fara efort . Dumnezeu este singurul care poate deschide anumite usi si sa ne aduca aproape de oameni care ne pot ajuta si sprijini pe calea noastra . El(Ea) ne pune in locul potrivit , la momentul perfect , numai cand incetam sa vorbim atat de mult cu vecinul nostru , in loc sa-i cerem Lui(Ei) direct .

Numai gandul la Dumnezeu ne poarta departe de problemele noastre . De asemenea , faptul de a fi recunoscatori pentru ceea ce avem ne schimba automat vibratia . Mereu exista motive bune pentru a fi recunoscatori .

“ Daca iti imaginezi si crezi ca un lucru se va intampla , atunci se va intampla . Daca ti-l imaginezi, dar nu crezi in el, va fi greu ca el sa se intample. E vorba despre a avea credinta si nu despre “ a vrea “ sau “a-ti dori “ sa se intample ceva anume. A avea credinta inseamna a fi deschis la posibilitati .

Inseamna ca suntem dispusi sa-i permitem vietii sa ne surprinda, ca indraznim sa intram in necunoscut si sa nu ne mai fie frica de ceea ce ni se pare neclar. Cand cineva are credinta , inima sa se deschide. De multe ori ne impotmolim si ne invartim in cerc, in acelasi loc, din lipsa de credinta si din frica de necunoscut .

Merita sa invatam de la samanta, care, in ciuda neputintei sale de a se imagina ca orhidee, are curajul de a se deschide , a se rupe si a se oferi cu totul procesului de germinare , de a penetra suprafata pamantului si a iesi in lumina .

Cand incetam sa ne mai atasam de rezultate si nu ne mai ingrijoram pentru diverse situatii , cand abandonam nevoia de a avea opinii si a emite judecati si cand devenim constienti ca nu stim nimic si ne predam si acceptam procesul vietii , numai atunci putem trai curgerea fireasca a vietii . Atunci totul se intampla si lucrurile vor veni la noi pe cea mai usoara cale . Dumnezeu ne-a pus pe pamant cu tot ce ne trebuie . daca ne uitam in jur , putem vedea ca tot ce este creat de Dumnezeu este infinit si abundent . Numai creatiile umane sunt putine si limitate . Pasarile zboara netulburate stiind ca vor gasi ce au nevoie sa manance prin apropiere , langa locul unde se afla .

Pentru a se manifesta ceea ce ne dorim , avem nevoie de multa INCREDERE . Universului ii trebuie doar ca noi sa facem acel prim pas . Daca avem incredere si ne dam permisiunea , tot ce ne trebuie vine la noi cu usurinta . Important este ca noi sa stim in inimile noastre ( si nu in mintea noastra -cand mintea si inima vor merge la unison ,atunci vom sti cu toata fiinta) ca Dumnezeu ne va asigura tot ce ne trebuie si sa avem incredere 100% . Cand credem ca nu primim raspunsurile la rugaciunile noastre sau nu vedem rezultatele , nu este pentru ca nu suntem auziti

De multe ori ne gandim la Dumnezeu ca la servitorul noastru si ii ordonam ce dorim , cum ,ce culoare si in ce moment. Nu asa functioneaza universul . Este necesar sa cerem fara sa avem asteptari , sa cerem ceea ce credem noi ca e corect pentru noi si apoi sa ne detasam . Dumnezeu ne da ceea ce este corect si perfect in fiecare moment . Secretul este sa avem INCREDERE , sa ne lasam purtati de cursul vietii si sa fim deschisi pentru a primi dela persoana si in locul unde ne asteptam cel mai putin .

Problema noastra este ca avem asteptari , vrem lucruri in avans si suntem foarte nerabdatori si inflexibili . Nu ne dam seama de faptul ca totul vine dela UNICA SURSA care stie exact ce ne trebuie , cum si cand ne trebuie . Credem ca noi suntem cei care cream oportunitatile prin munca noastra , prin partener , prin investitii , dar toate acestea sunt moduri diferite si cai prin care lucrurile se manifesta . Cand se inchide o usa , este pentru ca alta sa se deschida automat .

Cel mai rau lucru pe care-l putem face cand apare o problema este sa ne ingrijoram . Facand asta , ne impotmolim si cadem in propria capcana , sfarsind prin a atrage exact ceea ce nu vrem . Suntem ca magnetii : Spune-mi ce gandesti , ca sa-ti spun cine esti . Este de o importanta vitala sa traim in PREZENT . Ne petrecem existenta in trecut , cu amintirile si experientele noastre , sau in viitor , cu grijile noastre . Banii , ca orice altceva , vin cand ai nevoie de ei , nici inainte , nici dupa . Este necesar doar sa ne deschidem inimile si sa avem INCREDERE .

Cand descoperim cine suntem si puterea pe care o detinem , intelegem ca nu avem de ce ne teme . Mereu ni se poarta de grija . Mereu suntem protejati .

Cu totii suferim de frica , putem spune chiar ca este o boala . Suntem dependenti de frica , de suferinta . Preferam sa suferim pentru ca ne este familiar . Stim cum e . In ciuda suferintei , ne simtim confortabil. Frica este un lucru familiar , de zi cu zi .Cand indraznim sa ne infruntam si sa ne depasim fricile , ajungem pe partea cealalta a tunelului . Vedem lumina .Recunoastem ce este adevarat si nu numai ca ne simtim triumfatori si foarte multumiti cu noi insine, dar ne uitam in urma si vedem ca nu a fost atat de ingrozitor precum ne-am imaginat .

Cu totii avem o mare frica de “nu” , o mare frica de a fi respinsi . Dar daca nu riscam sa primim un “nu” , nu vom primi niciodata un “da”. Ce se intampla daca ceilalti ne spun”nu”? daca ne gandim mai bine , nu e atat de groaznic .Capacitatea de a-si invinge teama este ceea ce ii diferentiaza pe cei care primesc mult dela viata de cei care abia daca primesc ceva , pe cei care au succes si exceleaza de cei care raman impotmoliti .

Frica are de-a face cu propriile noastre incertitudini. Nu stim cine suntem si nu ne cunoastem nici puterea sau capacitatea pe care o avem de a atrage tot ce este perfect si corect pentru noi . Cand avem incredere in noi , stim cum sa recunoastem ca fiecare moment e perfect. Daca cineva ne spune “nu”, nu este mare lucru , din moment ce poate ceea ce cautam nu era perfect si corect pentru noi in acel moment.Cand ne iubim pe noi insine si ne acceptam ca atare, nu depindem de ce spun sau cred alti oameni despre noi . Nu o luam personal .

Cel care are credinta stie ca , de multe ori in momentele acestea , ceva mai mare si mai bun e pe drum si il asteapta cu certitudine si incredere . Pe de alta parte , cel care e pierdut si confuz si nu-si stie propria identitate simte o frica adanca si paralizanta .

Cu totii simtim frica , dela cel care matura strazile pana la presedintele tarii . Fricile nu au o ierarhie . Diferenta este ca unii indraznesc sa le simta si sa treaca totusi prin trairile care le insotesc .Este necesar sa fii curajos , pentru a realiza aceste schimbari . dar daca n-o facem , nimeni nu o va face pentru noi .Nici Iisus , nici Buddha nu se vor intoarce sa ne salveze . ceea ce ne trebuie pentru a ne transforma se afla in noi .
Transformarea este una interioara . Nu exista alta cale pentru a o face . Nu exista nicio scurtataura in aceasta cautare .

Fiecare dintre noi isi alege propria cale . Cu cat suntem mai curajosi , cu atat mergem mai departe si in drumul nostru se arata cu atat mai multe posibilitati . Vestea cea buna este ca fricile exista numai in mintea noastra . Ele sunt create de noi . Numai noi le putem schimba. Credintele si amintirile pot fi sterse. Nu avem nevoie de ele pentru a supravietui , libertatea noastra depinde de acest proces . Abandonand inchisoarea pe care am creat-o in mintile noastre , deschidem usa catre sufletul nostru si spre recuperarea libertatii noastre .

Fricile si suferintele , asemenea curajului , sunt optionale . Depind numai de ce alegem in fiecare moment . De multe ori este necesar sa ne oprim in mijlocul drumului si sa facem schimbari drastice . in anumite privinte , trebuie sa murim mai intai , pentru a incepe sa traim . Ma refer la moartea acelei parti din noi care nu este reala , a aceleia pe care le-o vindem altora si , mai rau decat atat , pe care ne-o vindeam noua insine .Frica presupune ca urmeaza sa se intample ceva rau , stiind ca lucrurile rele pe care ni le imaginam se vor intampla cu adevarat . De asemenea , frica muta muntii din loc .

Odata am citit ca succesul in viata nu se masoara prin ce am dus la indeplinire , ci prin obstacolele pe care am fost nevoiti sa le infruntam . De multe ori fericirea este imediat , dupa colt , dupa acel colt de care nu indraznim niciodata sa trecem .

Dan Millman , in cartea sa Calea luptatorului pasnic , spune : “Dragostea nu poate fi inteleasa , ea trebuie simtita . Viata nu este imaginarea perfectiunii si a triumfului , este numai iubire . Mereu incercam sa schimbam totul intr-un concept mental . Uitati asta . Doar simtiti !”

Fara dragoste de sine , nu putem sa iubim pe nimeni altcineva . Prin a nu accepta acest adevar , ne inselam pe noi insine si ii inselam pe altii . Este esential sa invatam sa ne iubim si sa ne acceptam exact asa cum suntem . Nu merge sa facem lucruri pentru altii . Daca ceva nu merge pentru noi , nu va merge nici pentru ei .

Cu cat incercam mai mult sa obtinem iubirea facand anumite lucruri sau comportandu-ne in anumite moduri pentru altii , cu atat ne departam mai mult de posibilitatea de a experimenta acel lucru pe care ni-l dorim atat de mult . Trebuie sa invatam sa fim fericiti si sa ne bucuram de fiecare moment din viata noastra fara sa ne intereseze ce cred altii despre noi insine . Iubirea fata de propria noastra fiinta este cea mai puternica unealta a transformarii . Dragostea incepe cu noi . Este inutil sa o cautam in afara . Nu exista acolo . ne petrecem mare parte din timp cautand iubirea in locurile unde nu trebuie , mereu cersind-o altora fara sa stim de ce . Alta greseala teribila pe care cu totii tindem s-o facem este sa credem ca pentru a fi fericiti trebuie sa avem un partener. Credem ca cealalta persoana ne va da fericirea dupa care tanjim atata . dar chiar si cand gasim pe cineva care sa ne iubeasca , nu suntem fericiti . Simtim ca nu suntem completi si cautam ceea ce credem ca ne lipseste noua , in cealalta persoana . Este o pierdere de timp . Trebuie sa gasim Iubirea in noi insine . O data ce am gasit-o , o data ce ne simtim bine cu noi insine , o data ce ne acceptam si ne iubim asa cum suntem , descoperim ca , in realitate , nu avem “nevoie” de nimeni . In cele din urma incepem sa cautam pe cineva pentru ca “vrem” si “alegem” sa fim intr-o relatie , si nu pentru ca avem “nevoie”. In acest context , actionam liber , prin alegere , si nu din necesitate . Pentru ca ne lipsesete increderea in noi insine , nu putem sa iubim cu adevarat . Spunem ca o facem, dar iubim posesiv . Spre exemplu , ca mame nu le permitem copiilor nostri sa fie ei insisi si ii facem sclavi ai gandurilor , opiniilor si perceptiilor noastre .

Uneori cream relatii in care simtim multa gelozie . Asta nu este iubire , dar nu ne putem abtine . Sunt acele vechi casete care se deruleaza in capul noastru . Nu ii vedem pe ceilalti asa cum sunt , ii vedem prin prisma gandurilor si amintirilor noastre .

Arta hawaiiana Ho’oponopono foloseste doua unele foarte importante : cuvintele “te iubesc” si “multumesc” . Cand le folosim cu voce tare si le rostim cuiva , sunt incredibil de puternice si valoroase . Uneori , chiar daca nu aveti chef , incercati si veti descoperi cat de puternica este urmatoarea metoda : cand cineva face un lucru pe care-l considerati nedrept , cand cineva spune ceva care va deranjeaza , in loc sa-i raspundeti , in loc sa-i aratati si sa incercati sa-l convingeti ca aveti dreptate , puteti repeta in gand , de cate ori este necesar : “Te iubesc . Te iubesc. Te iubesc !” sau “Multumesc. Multumesc. Multumesc.” Cu aceste unelte obtinem , deseori , rezultate surprinzatoare. Uneori persoana isi cere iertare atunci cand ne asteptam mai putin . Alteori lucrurile raman la fel , dar nu le mai observam sau nu mai suntem afectati de ele . Cu anumiti oameni dificultatile sunt mai putin grave decat cu altii . Cu unii oameni avem mai multe povesti , mai multe casete . Nu trebuie sa uitam ca totul se schimba potrivit perceptiei noastre asupra evenimentelor , oamenilor si situatiilor . La fel se intampla cu toata lumea . Totul depinde de perceptia lor , de punctul lor de vedere si de amintirile lor . Viata este un film pe care l-am vazut de multe ori si care se tot repeta si se repeta pentru ca noi continuam sa reactionam de fiecare data .

Reactia noastra la probleme este o repetitie de amintiri . Problemele sunt deseori obstacole pe care le-am intalnit deja , dar pe care nu le-am rezolvat niciodata . Din acest montiv , situatia revine pentru a ne arata acele parti din noi asupra carora trebuie sa lucram . Relatiile sunt simple oglinzi in care ne vedem reflectia . Putem alege sa nu reactionam .
Putem intoarce celalalt obraz . Obrazul iubirii . Stiind asta , putem deveni constienti , alegang sa devenim responsabili .

Spre exemplu , daca avem probleme cu copiii, cel mai bun lucru de facut este sa le vorbim cand dorm . Singurul lucru pe care trebuie sa le spuneti este ca ii iubiti si ca sunteti recunoscatori pentru ca exista in viata voastra . Nu este potrivit sa le spuneti punctul vostru de vedere , daca ei nu vi-l cer . Nu este productiv sa incercati sa-i convingeti ca aveti dreptate , iar ei se inseala . Este foarte dificil sa stim ce este bine pentru noi . Atunci cum am putea sti ce este bine pentru altii ?

Recunostinta este , de asemenea , o unealta foarte puternica . Cand suntem deprimati sau intristati , cel mai bun lucru de facut este sa ne gandim la toate lucrurile bune din viata noastra pentru care putem fi recunoscatori . Facand asta , ne vom schimba energia foarte repede . Ne ridicam pe noi insine si ne situam deasupra problemelor noastre . Uneori nu realizam tot ce avem pentru ca ne concentram , de fapt , asupra a ceea ce “credem” ca ne lipseste . In fapt , avem deja totul , inclusiv iubirea . Trebuie doar sa ne dam permisiunea pentru a putea trai in noile conditii .

Secretul fericirii nu consta in a cauta in afara sau a cauta sa ai mai mult . El consta in a ne dezvolta capacitatea de a ne iubi pe noi insine si a ne bucura mai mult. Singurul lucru pe care Divinitatea il vrea este sa ne asumam intreaga responsabilitate, sa cerem iertare si sa avem mare grija de noi . Asta e tot .

A ne asuma intraga responsabilitate 100% este cea mai scurta cale . Cand realizam ca numai “programele noastre” sunt cele care nu ne permit sa vedem lucrurile clar , cand nu mai dam vina pe factori externi si decidem sa ne asumam responsabilitatea , numai atunci ni se vor deschide usile Raiului si vom putea ajunge intr-o lume cu infinite posibilitati .

Pe de alta parte , cand suntem suparati pe cineva sau dintr-un anumit motiv , ne pierdem libertatea . Propriile noastre sentimente de ura ne condamna si ne tintuiesc . Suntem sclavii acestora . Nu facem decat sa ne ranim in felul asta . Ne putem elibera prin iertare . Iertarea este o punte din cea mai scurta si mai usoara cale . Dar nu este necesar sa vorbim cu nimeni pentru a-i da de stire ca l-am iertat . Aceasta este o treaba interna . Este un proces care are loc intre noi si Dumnezeu atunci cand spunem “imi pare rau , te rog iarta-ma pentru ceea ce se petrece inlauntrul meu , generand acesta situatie “.

In cazul meu, spre exemplu, nu inseamna ca nu ma mai enervez, nu inseamna ca nu mai reactionez sau ca nu mai am probleme. Marea diferenta este ca furia mea tine numai cateva minute pana ce-mi revin la centru, pana ce-mi reamintesc si devin constienta. Atunci imi spun : “Eu creez asta. Sunt gandurile mele despre cealalta persoana. Este un produs al propriei mele programari, inregistrarile mele, perceptiile mele . Pot sa le sterg.” Acest proces simplu imi confera o pace pe care n-o pot descrie in cuvinte. De ce ? Pentru ca nu raman prinsa in ganduri de felul : “Cum a putut sa-mi spuna asa ceva ? Cum a putut sa-mi faca una ca asta ?” Nu ma astept ca persoana cealalta sa se schimbe , sa reactioneze intr-un anume mod sau sa faca ceva anume . Ce usurare ! Nu depind de nimeni si nimic in afara de mine. Nu ma astept sa fiu perfecta sau sa fac pe plac tuturor. Nu trebuie sa conving pe nimeni despre punctul meu de vedere .

Am invatat sa respect si sa inteleg faptul ca noi toti avem liber arbitru si nu toti alegem aceleasi lucruri. Aceasta realiatate imi aduce mai multa pace interioara. Nu este nicio problema. Binele si raul sunt parametrii pe care-i cream inb mintea noastra. Atata timp cat ne iubim si avem grija de noi insine, vom putea sa-i iubim si sa-i ingrijim si pe ceilalti .

Asadar , care sunt cheile acestui proces de eliberare ? Mai intai de toate , este necesar sa ne asumam responsabilitatea completa pentru viata noastra. Trebuie sa invatam sa spunem : “Imi pare rau , te rog sa ma ierti pentru ceea ce se peterece inlauntrul meu, generand acesta “. In acest fel ne asumam responsabilitatea si, de aici mai departe, incepe procesul de iertare si transformare. Ne iertam pe noi insine. Din moment ce avem amintiri comune, este de ajuns sa iti asumi responsabilitatea de a cere iertare pentru ca acele amintiri sa se stearga. Cand se sterg din constiinta ta, se sterg, de asemenea, si pentru ceilalti. Totusi, este important sa ne amintim ca atunci cand facem aceasta curatare, o facem pentru noi, si nu pentru altii. Suntem aici pentru a ne salva pe noi insine si pe nimeni altcineva, dar frumusetea acestui proces consta in faptul ca toata lumea beneficiaza de pe urma lui .

Mai este important sa capitulam si sa acceptam ca intelectul nu stie nimic, dar ca exista o parte din noi care stie ce e perfect pentru noi si care este cel mai bun mod de a obtine ce ne trebuie. Daca-i permitem sa faca asta, acea parte care stie ne va ghida sa gasim solutia perfecta la toate problemele noastre .

Pentru a vedea rezultatele acestei curatari, este important s-a facem mereu. Precum respiratia. Stiti ce se intampla daca uitam sa respiram? Acelasi lucru se intampla cu acesta curatare. Trebuie facuta mereu. Desigur ca suntem fiinte omenesti si vom uita de multe ori. Alteori nu ne vom putea abtine si vom reactiona .
Ceea ce este important este sa exersam aceasta metoda cat putem de mult, chiar si atunci cand “parca” nu se intampla nimic sau cand “pare” sa nu existe probleme. De ce ? Pentru ca mintea ruleaza casetele incontinuu, repeta in permanenta programele pe care le-am inregistrat chiar daca nu suntem constienti de acest lucru. Din fericire , avem mereu posibilitatea de a le sterge. In acest fel permitem ca noi idei si oportunitati sa apara in vietile noastre. De multe ori astea vor veni din partea unor oameni si din locuri dela care ne asteptam cel mai putin. Trebuie sa exersam, sa exersam si iar sa exersam. De-a lungul intregii vieti am exersat sa reactionam si sa suferim. Am incorporat reactiunea si suferinta atat de adanc in vietile noastre, incat o facem aproape automat. Suntem experti , maestri si as spune chiar ca suntem dependenti de acest mod de gandire. La inceput, curatarea poate parea dificila. Dar invatam s-o incorporam in vietile noastre de zi cu zi la fel ca respratia si devine automata pentru ca ne simtim diferit si vedem rezultatele  Incepem sa vedem schimbari in vietile noastre. Incepem sa traim o pace interioara profunda .

Este important sa nu avem asteptari. Secretul consta in a fi deschisi si flexibili deoarece nu stim niciodata de unde o sa vina schimbarea. Trebuie sa credem ca lucrul potrivit pentru noi va veni. Poate ca nu va fi ce ne asteptam noi, dar va fi lucrul corect. Nu inseamna ca nu am fost auziti, ca am avea de dat vreun test sau ca nu am meritat ceea ce vrem . Trebuie sa ne permitem sa fim surprinsi de catre univers. In acest fel primim cele mai incredibile cadouri. Legea universului este ca atunci cand cerem, primim . Universul trebuie sa raspunda. Este necesar sa cerem si sa ne dam permisiunea de a primi. Un mod de a cere este prin folosirea metodei Ho’oponopono, dar trebuie sa ne detasam de rezultat. Aceasta se face stiind si avand incredere ca lucrul perfect pentru noi va veni .

Asadar, exista multe unelte pentru a sterge programele pe care mintea noastra le repeta, vi le impartasesc aici pe cele mai importante. Tot ce trebuie sa faceti este sa repetati in gand “multumesc , multumesc , multumesc “, tot timpul. Cu acesta fraza oprim metaforic, casetele si aprindem lumina .

De multe ori sunt intrebata cum pot sa fiu atenta cand imi vorbesc oamenii daca ma gandesc la “multumesc”. In primul rand, este important sa ne amintim ca oamenii nu spun, aproape niciodata, ceea ce ar vrea sa spuna cu adevarat. Daca cineva ne spune problema lui, o face numai pentru a ne da oportunitatea de a sterge si curata amintirile pe care le avem in comun. Tineti minte ca ceilalti sunt doar ecranele, monitoarele voastre. Data viitoare, inainte de a reactiona, inainte de a da sfaturi sau a exprima opinii, ganditi-va la “multumesc”. Cel mai probabil este ca veti spune exact ceea ce avea nevoie sa auda respectiva persoana, in loc de ceea ce credeati voi ca are nevoie sa auda  De multe ori nu este necesar nici macar sa vorbiti, sa raspundeti sau sa spuneti ceva pentru ca persoana respectiva sa se simta mai bine sau, intr-un mod miraculos, sa gaseasca raspunsul la problema de una singura .

“TE IUBESC” este parola. Cand ma ingrijorez cu privire la copiii mei, cand sunt preocupata in privinta banilor sau cand ma deranjeaza o anumita persoana, nu-i permit intelectului meu sa se impuna si sa inceapa trancaneala. Repet in gand “te iubesc, te iubesc”.

Nu am nici cea mai mica indoiala ca functioneaza, dar, daca decidem sa incercam metoda, este esential sa ne amintim ca persoane diferite au experiente diferite. Poate ca vom vedea rezultate imediate. Poate ca ne va lua ceva timp. Poate nu ne vom da seama de nimic pana cu mult dupa ce s-a intamplat .

“Multumesc” poate fi folosit pentru orice fel de suferinta, fie ea fizica sau emotionala. Merita mentionat in acest moment ca problemele fizice, bolile sunt, de asemenea, amintiri care pot fi curatate. Suntem obisnuiti sa tratam durerea sau maladiile fizice, dar nu acolo se afla problema. Problema este in memorie, caseta ruleaza ! De unde sa stim in care dintre ele ? Cum s-o gasim ? Pai, nu trebuie sa stim care amintire sau care inregistrare, pentru ca Dumnezeu, Iubirea, stie. E necesar doar sa ne dam permisiunea . Spre exemplu , cand repetam “multumesc” sau “te iubesc“ , atunci Dumnezeu poate inlatura caseta sau programul care contine acele amintiri si altele care sunt de asemenea pe aceeasi caseta , chiar daca nici nu stim ca se afla acolo . Dar trebuie sa ne dam permisiunea . Daca nu facem asta , Dumnezeu nu poate face nimic .

Procesul in sine e foarte usor . Partea dificila este sa-l faci mereu . In fiecare moment din viata noastra avem sansa de a ne asuma responsabilitatea 100% si a ne sterge programele . Dar , in general , reactionam , ne ingrijoram , avem opinii si judecati . Facand asta , pierdem timp si energie . Este suficient numai sa ne amintim ca problemele nu sunt , de fapt , probleme . Felul in care reactionam la ele este , de fapt , problema . Opiniile si judecatile pe care le avem despre problema sunt adevarata problema . perceptia noastra asupra problemei este problema .

Cea mai rea parte la acest lucru este ca de fiecare data cand decidem sa reactionam in loc sa ne eliberam , ne sacrificam adevarata identitate , adevarata fiinta si o facem pur si simplu din cauza acelui obicei al noastru de a vrea sa avem dreptate . Incontestabila dreptate .

Avem numai 2 optiuni : sa traim in conformitate cu adevarta noastra fiinta sau conform cu casetele noastre , sa neN lasam ghidati de inspiratia divina sau de propriile noastre programe pe care le-am mai incercat si n-au mers . Cu cat stergem mai mult din ele , cu atat mai repede incepem sa traim experienta a cine suntem noi cu adevarat . Sungurul motiv al existentei noastre in lumea asta este sa descoperim cine suntem . Prin curatatrea pe care o facem utilizand metoda Ho’oponopono , ne putem descoperi adevarata identitate .

Vreau sa fie clar ca , folosind oricare dinte aceste “unelte” , ne asumam responsabilitatea 100% si implicit , spunem :
Imi pare rau . Te rog iarta-ma pentru ceea ce se petrece in mine , cauzand asta . Ne rugam , ne detasam si facem voia lui Dumnezeu .

Atunci , de ce curatam ? De ce cerem iertare ? Pentru ca cerem sa fim liberi , Pentru ca ne-am saturat sa traim minciunile pe care am ales sa le credem , pentru ca am suferit destul . Este timpul sa ne regasim , sa ne descoperim , sa fim fericiti , sa ne bucuram de viata , sa ne iubim si sa ne acceptam exact asa cum suntem .

Conditia umana este de a fi fericit . Ati observat ca atunci cand sunteti fericiti vine totul mai usor ?

Calatoria e lunga . Avem mult de curatat . Mult de sters . Este o treaba care trebuie facuta 24 de ore pe zi , dar recompensele sunt incomensurabile . In acest proces putem trai iubirea , ne putem bucura de viata si putem descoperi ca suntem deja fiinte perfecte . Putem atrage tot ce ne trebuie fara efort . Putem invata sa fim noi insine si sa iubim neconditionat ( fara pic de egoism ).

Putem alege suferinta sau fericirea, boala sau sanatatea, frica sau iubirea. Orice decidem, va fi in regula. Va fi decizia noastra .

Aveti mare grija de voi. Primiti toata dragostea mea.

Mabel Katz

Related:  Ovidiu Bojor - "Eu nu concep notiunea de batranete. Sunt vesnic tanar!"
Interesant de citit si:

12 Replies to “Ho’oponopono: Iarta-ma, Imi pare rau, Te iubesc, Multumesc!”

  1. Frumos, si de data aceasta.Dar exista aceleasi cai, aceleasi drumuri, pe care ai mers o data, in alte circumstante, e adevarat si… ce folos….? Timpurile se schimba, circumstantele se schimba si chiar daca o data a fost un esec mergand pe-o cale, acum pasind din nou pe aceeasi, cea draga sufletului meu, cea care m-a insufletit, care o data mi-a dat aripi si de dragul ei , o iau de la capat, caci asa cum numai Dumnezeu stie cand incepe trezirea, tot El stie si cand e momentul caii.
    Multumesc si te iubesc!

    1. Sint impresionata de tot ce am citit si sint hotarita sa si aplic tot ce am aflat. MULTUMESC, TE IUBESC si TE ROG sa mai postati articole noi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.