Cum să procedaţi când vă este frică

12088441_914963071909154_1046519987301325002_nOri de câte ori vă este frică, nu vă simţiţi în largul dumneavoastră, sunteţi nervoşi sau îngrijoraţi, acţionaţi invers decât aţi face-o în mod firesc.

Frica este una dintre emoţiile omeneşti cel mai des întâlnite. Cu toţii avem temerile noastre. Mulţi copii se tem să meargă la şcoală, altora le e frică de animale sau de unele activităţi noi. Adulţii sunt angoasaţi la ideea de a vorbi în public, se tem de conflictele interpersonale, de zborul cu avionul şi de multe alte lucruri pe care le percep ca fiind ameninţătoare sau stânjenitoare.

Reacţia cea mai comună la frică este încercarea de a o diminua. Dacă aveţi un copil anxios, veţi încerca în mod firesc să-l ajutaţi să se simtă mai bine. Procedând în acest fel, oamenii învaţă să evite trăirea fricii. Deşi asta este reacţia naturală, ea este şi cea mai puţin folositoare.

Cu cât evitaţi mai mult să treceţi prin experienţe care vă trezesc o stare de anxietate, cu atât disconfortul dumneavoastră se va accentua cu timpul. Veţi evita să vă înfruntaţi temerile şi, în cele din urmă, veţi pierde multe activităţi importante, pentru că alegeţi să trăiţi în interiorul zonei de confort personal. Nu veţi avea nici ocazia să învăţaţi că, atunci când vă îngăduiţi să resimţiţi anxietatea, aceasta dispare în mod firesc, de la sine.

Mesajul meu către dumneavoastră este să vă străduiţi să ieşiţi din zona de confort în care s-ar putea să trăiţi în prezent. Atunci veţi ajunge în acel loc în care vă aşteaptă cel mai uluitor succes personal şi profesional.

Este un adevăr valabil pentru multe domenii ale vieţii. Gândiţi-vă cum a fost când aţi început să mergeţi la întâlniri romantice. Probabil aţi avut o stare de nervozitate şi timiditate. Dacă aţi fi încercat să evitaţi
senzaţiile respective, era posibil să fi ratat înfiriparea unei relaţii minunate. Probabil că nu v-aţi simţit prea bine nici când a trebuit să le vorbiţi celorlalţi în clasă sau la serviciu. Totuşi, cu timpul, dacă v-aţi înfruntat timiditatea, aţi observat că v-a crescut încrederea în dumneavoastră,iar frica s-a diminuat.

Related:  Puterea vindecatoare a recunostintei

Când vă simţiţi anxios şi nu foarte în largul dumneavoastră, spuneţi-vă că sentimentele acelea sunt minunate, deoarece semnifică faptul că vă străduiţi să vă depăşiţi temerile, să trăiţi viaţa din plin şi să deveniţi o fiinţă mult mai încrezătoare şi mai dispusă să-şi împlinească potenţialul personal.

Dr. Larina Kase 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.