Yin si Yang

Yin si Yangfeminin (Yin) – masculin (Yang)
Deseori in jurul nostru observam diverse simboluri ce ne atrag atentia dar a caror semnificatie nu o stim.Tot ce intalnim in jurul nostru, in intregul Universul se poate clasifica in Yin si Yang. Cercul impartit in doua jumatati, una alba cu punct negru si una neagra cu punct alb, a fost desemnat de invatatii taoisti, ca fiind o reprezentare a Universului.
Semnificatia acestui simbol este urmatoarea:

            partea neagra reprezinta Yin,
            iar partea alba reprezinta Yang.

Punctele de pe cele doua reprezentari, arata clar faptul ca nimic nu este doar Yin sau Yang; in fiecare Yin este si Yang, si in fiecare Yang este si Yin. Yin fara Yang nu exista si nici Yang fara Yin nu poate exista.
      Yin si Yang reprezinta doua contrarii ce nu pot exista unul fara celalalt; exact ca ziua si noaptea, fata – spate, barbat – femeie. O alta semnificatie a celebrului simbol TAO este cuplul armonios perfect integrat divin, care plin de iubire pura, detasata si trasfiguratoare sunt in comuniune perfecta si directa cu Dumnezeu. in Orient, in hinduism acest cuplu este reprezentat in mod direct de catre Shiva – Shakti.    
  In fiecare femeie (Yin) exista si aspecte masculine (Yang), si in fiecare barbat (Yang) exista aspecte feminine (Yin). Se poate vorbi de femeia si barbatul interior. Cu toti suntem alcatuiti dintr-un complex de energie Yin si Yang. Bineinteles ca unele energii sunt predominante in fiinta noastra. Cand apar dezechilibre in noi, Yin si Yang inseamna ca sunt perturbate, astfel o femeie care isi pierde din feminitate (din Yin) poate manifesta mai mult aspecte masculine (mai mult Yang), astfel si un barbat pierzand din masculinitate (Yang) se poate feminiza, ceea ce arata ca este pe un fond marit de energie Yin.
      Yin si Yang nu se manifesta doar la nivel fizic, ci si la cel mental si spiritual.
      Sanatatea este impartita si ea in Yin si Yang.

loading...

            o persoana lipsita de energie, inceata, obosita, este caracterizata de prea mult Yin,
            o persoana foarte dinamica, agitata, nervoasa are prea mult yang.

Yin si Yang pot fi gasite si in muzica, astfel:

            o muzica lenta, linistitoare, precum muzica de relaxare, o parte a muzicii clasice, este de tip Yin;
            o muzica dinamica, ritmica este de tip Yang.

In esenta
simbolurile Yin si Yang semnifica echilibrul perfect , atractia contrariilor si miezul tuturor lucrurilor. De exemplu , daca ti se intampla ceva rau in viata acest fapt se datoreaza unei inegalitati dintre Yin si Yang , in timp ce norocul provine din starea armonioasa de echilibru dintre cele 2 principii.
Numit in taoism “Taiji” , simbolul Yin – Yang este reprezentat grafic sub forma unui cerc impartit in doua forme identice , asemanatoare unor lacrimi , una dintre ele alba , cealalta neagra. In interiorul fiecarei jumatati este inclus un mic cerc avand o culoare opusa.
Potrivit cosmologiei taoiste , cercul reprezinta Tao , adica Unitatea nediferentiata din care se nasc toate formele de viata . Jumatatea neagra si cea alba din interiorul cercului reprezinta Yin-qi si Yang-qi , energia primordial feminina si cea esential masculina , prin a caror interactiune se manifesta viata , adica cele “5 elemente” si cele “ zece mii de lucruri”.
Curbele si cercurile din simbolul Ying-Yang sugereaza o miscare fluida, caleidoscopica , un vortex prin care Ying si Yang se stimuleaza reciproc , isi arata interdependenta , transformandu-se continuu unul in celalalt. Nici unul din cele 2 principii nu poate exista fara celalalt , intrucat fiecare dintre ele contine esenta celuilalt.

        Ziua devine noapte , iar noaptea se transforma in zi.
        Nasterea duce in timp la moarte , iar moartea devine nastere.
        Prietenii ajung sa fie dusmani, iar dusmanii se transforma in prieteni.

 Aceasta este invatatura taoista despre devenirea a tot ce fiiinteaza in aceasta lume.
Iata si o scurta lista cuprinzand contrarii corespunzatoare simbolurilor energiilor Ying si Yang :

    969875_577097852341628_502319475_n    femeie – barbat ,
        mama – tata,
        sare – piper,
        intuneric-lumina ,
        materie-spirit ,
        pamant-cer ,
        pasiv – activ ,
        tigru-dragon ,
        jos-sus ,
        apa-foc ,
        iarna-vara ,
        receptivitate-creativitate,
        numere pare – numere impare ,
        luna-soare ,
        rece-fierbinte ,
        moarte-viata.

Nu pot sa inchei decat cu cateva versuri din poemul “Identitatea dintre relativ si absolut” a invatatorului Zen numit Shih-t’ou :

    “Inlauntrul luminii este intunecime ,dar nu incerca sa intelegi acest intuneric , Inlauntrul intunericului este lumina , dar nu incerca sa vezi ce este aceasta lumina .
    Lumina si intunericul sunt o pereche , asemeni piciorului dinainte si celui dinapoi atunci cand mergi.
    Fiecare lucru are o valoare in el insusi si este in legatura cu orice prin putere si pozitie .
    Viata obisnuita se pliaza peste absolut ca o cutie si capacul ei .
    Absolutul lucreaza impreuna cu relativul ,precum doua sageti intalnindu-se pe cer. “

In medicina traditionala chineza, de exemplu, cele zece organe vitale sunt clasificate in cinci perechi, fiecare dintre ele fiind alcatuita dintr-un organ

        yin    “masiv”
        yang  “gol pe dinauntru”.

Organele yin sunt mai vitale decat cele yang, iar disfunctiile organelor yin provoaca problemele cele mai grave de sanatate.Organele nu sunt cuplate intamplator.

Fiecare organ yin este in legatura cu “partenerul” yang.

    Inima (yin), numita si “conducatorul organelor vitale” , este asociata cu intestinul subtire (yang) controleaza raportul dintre rezidurile lichide si cele solide si absoarbe elementele nutritive, pe care le trimite apoi spre inima pentru ca acestea sa poata circula prin corp.In acest fel exista o corespondenta aparte pentru fiecare organ. Ficatul (yin) are ca partener vezica biliara (yang), pancreas (yin) – stomac (yang), plamanii (yin) – intestin gros (yang) , rinichii (yin, care controleaza apa) – vezica (yang).Yin controleaza sangele iar Yang energia,

        mancatul este o activitate hranitoare Yin
        in timp ce consumul de alcool este o activitate obositoare Yang.
        In cadrul respiratiei, inspiratia este yin si expiratia este yang,
        in ciclul anotimpurilor toamna racoroasa si iarna tin de yin si primavara calda si vara fierbinte tin de yang.

 Lista complementelor poate fi interminabila, dar ideea este mereu aceeasi: nimic nu exista si nu merge decat in legatura directa cu opusul sau esential si toate fenomenele anormale, de la boli la furtuni , sunt produse de dezechilibre grave intre aceste doua forte yin si yang.Oamenii luminati ai Chinei antice au pus esenta unei lumi intregi in interiorul unui cerc impartit in doua principii,legi, polaritati. Occidentalii au intotdeauna tendinta de a spune “s-a pierdut”, “s-a distrus” sau “trebuie distrus” , “trebuie sa scapam de asta” sau “trebuie sa renuntam la asta” , pe cand stiinta initiatica care pleaca din timpurile de inceput ale Chinei primitive spune ca ” Nimic nu se pierde , totul se transforma”. Aceasta afrmatie este reprezentata si de ideograma yin/yang. Observati ca acest simbol nu este despartit de o linie verticala rigida ci de o linie curba, instabila, o sinusoida care transforma continuu energia yin in yang si viceversa. Acesta teorie nu ramane numai la nivel filosofic ci reprezinta una din cheile importante ale lui Tao sau ale acestei vieti pe pamant. Filosofii cat si medicii care se ocupa de medicina traditionala chineza spun nu trebuie sa te lupti cu un viciu, sa il stopezi, sa il elimini ci sa castigi stiinta de a-l transforma in ceva benefic, stiinta de a transforma manifestarea negativa in una pozitiva si nu elminarea ei.
Sursa.

Un comentariu

  • Monica

    Draga Daniela, imaginea este foarte frumoasa, dar cred ca ar fi trebuit sa fie si un barbat pe acolo.
    Tare mi-a placut ideea cu norocul. Si cred ca ar fi binevenit un test prin care sa ne verificam in ce dezechilibru ne aflam. Am sti mai bine ce fel de muzica sa ascultam.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.