Constientizarea si centrarea

1453253_607800175975607_808987335_nMai intai ar fi bine sa lamurim ce se intelege prin constientizare. Mergi pe strada. Esti constient de multe lucruri – de magazine, de oamenii care trec pe langa tine, de trafic, de toate. Esti constient de multe lucruri, numai de un lucru nu esti constient – de tine! Aceasta constienta de sine (constientizarea sinelui) a fost numita de Gurdjieff  „neuitare de sine”. Gurdjieff spune: „Permanent, oriunde ai fi, aminteste-ti de tine”.

Indiferent ce faci, fa permanent un lucru in sinea ta: fii constient ca tu faci acel lucru. Fii constient de tine cand mananci, cand mergi, cand asculti, cand vorbesti. Cand esti suparat, fii constient ca esti suparat. Aceasta permanenta neuitare de sine creeaza in tine o energie foarte subtila. Incepi sa fii o fiinta cristalizata.

Simpla constienta de sine creeaza un centru – un centru de liniste, un centru de autoritate interioara. Este un centru de putere launtrica. Daca incepi sa devii constient, incepi sa simti in tine o energie noua, un foc nou, o viata noua. Si datorita acestei energii noi, a acestei vieti noi,  multe lucruri care te dominau dispar pur si simplu. Nu este nevoie sa te lupti cu ele.

In mod obisnuit te lupti cu supararea, cu lacomia, cu abuzul, din cauza ca esti slab. Asa ca, in realitate, nu supararea, abuzul, lacomia, slabiciunea este problema. O data ce incepi sa fii mai tare in interior, o data ce incepi sa simti o prezenta interioara – care esti tu – energiile tale se cristalizeaza, se centreaza intr-un singur punct si se naste un sine.

Noi suntem lipsiti de un centru. Uneori ne simtim centrati, dar numai pentru ca atunci apare o situatie care ne face sa fim constienti. Ori cate ori ne aflam pe neasteptate intr-o situatie primejdioasa, incepem sa simtim in noi un centru, deoarece in caz de primejdie devenim constienti. Daca cineva vrea sa te omoare, in acea clipa nu poti gandi. Intreaga ta energie e centrata si acea clipa se solidifica. Nu poti sa te deplasezi in trecut, nu poti sa te deplasezi in viitor – aceasta clipa devine totul. Si atunci nu esti constient numai de ucigas – devii constient de tine, cel care urmeaza sa fie ucis. In acel moment incepi sa simti in tine un centru. De aceea jocurile periculoase prezinta atractie. De aceea pericolul atrage. Atunci nu mai poti sa gandesti; gandurile inceteaza. Atunci nu poti sa visezi, nu te poti lasa in voia imaginatiei. Atunci prezentul de vine solid.

Asadar, cauta sa fii constient in orice activitate obisnuita, nu doar in situatii de criza. Cand stai pe scaun cauta sa fii constient nu numai de scaun, nu numai de camera, nu numai de mediul ambiant, ci si de tine, cel care sta pe scaun. Inchide ochii si simte-te; coboara in tine si simte-te. Indiferent ce faci, chiar si cand stai, fii dublu orientat. Ia aminte la ce se petrece in afara, dar fii atent si la cine este in interior.

Constientizarea este o metoda de a descoperi cine esti tu cu adevarat. Cu cat esti mai incostient, cu atat esti mai departe de tine insuti.  Cu cat esti mai constient, cu atat te apropii mai mult de tine. Atunci cand constienta este totala, esti in centru. Cand gradul de constienta este mai mic, esti mai aproape de periferie. Cand esti inconstient, esti la periferie, unde centrul este complet uitat. Acestea sunt cele doua moduri de deplasare.

Te poti deplasa spre periferie – atunci te deplasezi spre inconstienta. Cand te uiti la un film, cand stai undeva si asculti muzica uitand de tine, atunci esti la periferie. Cand citesti Biblia, Coranul sau Bhagavad Gita si uiti de tine, esti la periferie. Indiferent ce faci, daca nu uiti de tine, esti aproape de centru. Apoi, dintr-o data, intr-o zi esti in centru, ai energie. Aceasta energie este foc. Intreaga viata, intreaga existenta este energie, este foc.

 Actioneaza cu atentie. Drumul e lung si anevoios si e greu sa fii constient, atent chiar si o singura clipa. Mintea palpaie tot timpul. Insa nu este imposibil. Este posibil pentru fiecare. Este nevoie doar de eforun efort din toata inima. Pentru constienta trebuie sacrificat totul;  numai atunci este descoperita flacara launtrica. Este acolo.

Unitatea esentiala la toate religiile care au existat si vor exista vreodata este acest singur cuvant constienta.

Atentia, constienta este tehnica de a te centra, de a ajunge la focul launtric. Este acolo, ascuns; poate fi descoperit.

Fa eforturi chiar daca dai gres. La inceput vei esua, vei esua iar si iar, dar chiar si esecul te va ajuta. Cand nu reusesti sa fii constient macar o clipa, iti vei da seama pentru prima data cat de inconstient esti. Citesti un indicator si uiti de tine. Trece cineva, te uiti la el si uiti de tine.

Esecurile te vor ajuta. Iti vor arata cat de inconstient esti. Si chiar si atunci cand devii constient ca esti inconstient, castigi o anumita constienta. Daca un nebun devine constient ca e nebun, e pe drumul catre insanatosire.~Osho

 

Related:  12 citate care te vor ajuta sa treci peste o zi grea

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

mondris.ro