Începeti prin a deveni voi însiva mai întelepti

1015935_598933243522650_2090134839_oOamenii sunt obisnuiti sa observe mereu slabiciunile si imperfectiunile celorlalti, dar niciodata pe cele proprii. Ei pretind celorlalti inteligenta, bunatate, cinste fara a-si pune întrebarea cum sunt ei. Daca sunt atât de putini oameni perfecti în lume, aceasta se datoreaza faptului ca toti gândesc la fel: toti asteapta eforturi din partea celorlalti, ei însisi putând foarte bine sa ramâna asa cum sunt. Ei bine, consecintele acestei atitudini sunt foarte daunatoare, si, mai ales, în cazul celor al caror rol, sau meserie, este de a se ocupa de altii.
Sa luam, bunaoara, cazul parintilor: ei se ocupa de copii lor, si este bine asa, este datoria lor; dar oare au stiut, mai întâi, sa se ocupe de ei însisi, înainte de a se ocupa de copii lor? Nu, au trait cum a dat Dumnezeu, dar au lasat dezordinea sa se instaleze în ei si acum, deformati sau chiar darâmati, se cred capabili de a-si educa copiii! Faptul ca copiii lor primesc exemplul unui comportament deplorabil, care va influenta negativ psihicul si chiar sanatatea lor, asta n-are nici o importanta. Câti oameni nu se casatoresc decât pentru ca singuri se plictiseau, si apoi, când au copii, se trezesc în fata unor probleme de nerezolvat.
Înainte de a vrea sa-i educati pe ceilalti, ocupati-va de propria voastra educatie; altfel, este ca si cum ati vrea sa stergeti o mica pata de pe fata cuiva, dar având mâinile negre de carbune: îl murdariti si mai tare. Toti cei care se apuca sa-i lumineze si sa-i faca pe ceilalti mai întelepti, fara ca ei însisi sa fie luminati, nu fac altceva decât sa-i dezorienteze.
Lasati-i, deci, în pace pe ceilalti si preocupati-va doar de propria voastra îmbunatatire. De ce sa va pierdeti timpul jelindu-va asupra imperfectiunilor umanitatii? Nu va mai preocupati de ea; ocupati-va de propria voastra perfectionare: din acel moment nu veti mai fi coplesiti de atâtea griji, nu va veti macina, ci va veti accelera evolutia, pentru ca va veti concentra asupra perfectionarii voastre.
Credeti-ma, lasati-i pe ceilalti sa faca ce cred, iar voi lucrati asupra voastra. Voi sunteti cei care trebuie sa progresati, cei care trebuie sa fiti exemple. Nu veti reusi sa-i faceti pe oameni mai întelepti nici cu cele mai frumoase discursuri, dar, daca veti fi voi însiva un exemplu, ei va vor urma chiar fara voia lor. De aceea, în loc sa asteptati mereu ca sa fie armonie în familia voastra, în anturajul vostru, la slujba voastra, si sa plângeti ca ea nu exista, începeti prin a o crea înauntrul vostru. Când ceilalti vor simti cât de mult v-ati schimbat, vor fi obligati sa se schimbe si ei, caci este contagios, este magic; o fiinta care lucreaza sincer asupra sa degaja asemenea forte încât determina anturajul sau sa procedeze la fel.
Trebuie sa cunoasteti natura oamenilor, sa stiti ceea ce sunt si sa nu va preocupati prea mult de acea latura a lor care va inspira semtimente negative. Caci, exista o corespondenta între ceea ce ne preocupa si starile în care ne aflam. Daca va lasati prada sentimentelor negative fata de ceilalti, nu va mirati când va veti simti prost dispusi: nu este nimic de mirare. Pentru a nu fi niciodata zdruncinati, tulburati, descurajati, trebuie sa va bazati numai pe activitatea depusa în interiorul vostru.
O.M.Aivanhov

Adesea ne grabim sa-i aratam cu degetul pe ceilalti,facandu-i pe ei responsabili pentru furia noastra,pentru frustrarea noastra si pentru celelalte emotii negative.Credem cu tarie ca ei ne-au indus starea noastra negativa.Dar exista oare un alt mod de a vedea acest lucru?
Un alt mod care ne atribuie noua responsabilitatea – asa cum ne revine de fapt?Exista un proverb:”Cand aratam cu un deget spre celalalt,trei degete se indreapta spre noi!” .Aceasta ne reaminteste ca,in fiecare situatie,avem puterea de a alege.Noi alegem sa acceptam emotiile negative care apar in interiorul nostru si,de asemenea,avem libertatea de a alege emotiile pozitive si sa vedem astfel situatia intr-un mod complet diferit.
Sri Vasudeva

Related:  Frumuseţea este darul lui Dumnezeu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.