Sanatate cu frunze verzi : mararul,patrunjelul,telina

mararCând rupi o frunză de pătrunjel ca s-o pui în oala cu supă, un fir de leuştean ca să boteze ciorba cu  aromă sau o rămurea de mărar ca să parfumeze o salată de castraveţi, nu te gândeşti niciodată că  verdeţurile pe care le-ai cumpărat la piaţă ascund în ele comori cu mult mai nepreţuite decât aromarea  bucatelor. Ei bine, modestele frunze pe care le tocăm fără milă cu ghilotina cuţitului sunt zăcăminte  absolut fabuloase de principii vitale, medicamente verzi, pe care natura le umple de forţă în luna mai.  Reconsiderate cu demnitatea care li se cuvine, scoase din rolul de Cenuşărese ale bucătăriei, ele vă pot dărui remedii de sănătate nepreţuite. Folosiţi-le! Costă puţin şi pot mai mult decât tonele de medicamente  pe care le înghiţim.

MĂRARUL
Este probabil zarzavatul cu cea mai lungă „carieră” din lume, folosirea sa ca adaos în mâncăruri, dar şi ca medicament fiind menţionată într-un papirus egiptean vechi de peste 4000 de ani. Mărarul a fost intens folosit şi în medicina tibetană (Unani) şi în cea indiană (Ayurveda), unde era administrat ca tonic digestiv, antiinfecţios şi antiinflamator. În Antichitate, romanii preţuiau în mod special mărarul, care era un remediu de prim ajutor contra tulburărilor digestive şi a durerilor de cap ce apăreau după petrecerile prea îmbelşugate. În medicina populară românească sucul proaspăt sau decoctul obţinut din tulpinile de mărar se dădea contra bolilor de inimă şi contra tusei, dar şi pentru diverse „boli femeieşti” ori pentru „boli de pântece”.Secretul frunzelor sale fine, de un verde ambrat, este constituit de uleiul aromat pe care îl conţin, o substanţă cu proprietăţi terapeutice excepţionale. Uleiul aromatic din mărar acţionează în special asupra sistemului digestiv şi a acelui nervos, dar are şi alte acţiuni, aşa cum vom vedea în cele ce urmează:
Mărarul şi bolile digestive
Mărarul verde are darul de a ne feri de o mulţime de probleme, cum ar fi: indigestia, hipoaciditatea sau balonarea. Mărarul este de un real folos şi în colite, întrucât substanţele aromate pe care le conţine împiedică bacteriile să se dezvolte în intestin. Persoanele care se confruntă cu aceste probleme ar trebui să consume mâncăruri condimentate cu mult mărar sau să mănânce salate de mărar, cu ulei de măsline şi suc de lămâie, iar vara, să adauge în compoziţie şi roşii.
Mărarul şi sistemul nervos
În medicina tradiţională a multor popoare europene, mărarul este renumit pentru efectele sale echilibrante asupra sistemului nervos. Mestecarea câtorva tulpini de mărar verzi combate eficient durerile de cap (inclusiv cele însoţite de ameţeală şi vărsături), redă acuitatea şi claritatea simţurilor celor surmenaţi, combate astenia nervoasă.
Mărarul şi aparatul urinar
Consumarea a patru linguri de suc proaspăt de mărar (obţinut prin centrifugare), de 3-4 ori pe zi, în cure de două săptămâni, este un puternic stimulent al activităţii rinichilor, ajută la prevenirea şi combaterea calculozelor, fiind şi un bun adjuvant în combaterea cistitelor şi infecţiilor renale. Acest remediu este cu atât mai indicat cu cât nu are reacţii adverse şi poate fi administrat pe perioade lungi.
Mărarul şi stările post-graviditate
Frunzele de
mărar proaspete, mestecate zilnic de femeile care au născut de curând, sunt un excelent tonic fizic şi nervos, ajutând la recăpătarea apetitului, stimulând secreţia lactică, îmbunătăţind calitatea laptelui, favorizând recăpătarea tonusului psihic.
Mărarul şi feminitatea
Frunzele de mărar conţin mici cantităţi de estrogen, hormonul feminin care catifelează pielea, face ca pilozităţile să crească mult mai lent, ajută la creşterea naturală a sânilor, încetineşte foarte mult procesele de îmbătrânire. Salatele asezonate cu mult mărar sunt aşadar recomandate în această perioadă, când planta are maximum de forţă terapeutică, fiind un adevărat elixir de frumuseţe.

Related:  Recomandările terapeutice ale infuziei de caprifoi

patrunjelPĂTRUNJELUL VERDE
Frunzele pătrunjelului, cu mirosul lor extrem de plăcut şi care acţionează ca un veritabil declanşator al  poftei de mâncare, sunt şi o redutabilă colecţie de vitamine şi minerale. Ele conţin mai multă vitamină C  decât lămâile, fiind bogate şi în vitamină K, în beta-caroten, în magneziu şi calciu. Medicii Antichităţii  spuneau că la început de vară mestecatul de pătrunjel verde fereşte de insolaţie, de infecţiile digestive şi de durerile de cap. În medicina arabă, la fel ca şi în arta culinară a Orientului Mijlociu, pătrunjelul verde juca un rol foarte important, fiind considerat un adevărat elixir de sănătate pentru stomac şi pentru întreg tubul digestiv. Medicii arabi din Evul Mediu susţineau chiar că pătrunjelul conferă un anumit gen de imunitate la otrăvire şi la intoxicaţiile lente de tot felul. Cercetările moderne arată o puternică acţiune a acestui zarzavat la nivelul ficatului şi al splinei, precum şi asupra sistemului endocrin şi a celui digestiv.
Pătrunjelul şi pofta de mâncare
Câteva frunze de pătrunjel mestecate înainte de masă trezesc pofta de mâncare şi activează digestia, fiind un excelent remediu contra anorexiei. De asemenea, acest zarzavat combate greaţa, fiind de un real ajutor celor grav bolnavi, care nu pot mânca din cauza stărilor de vomă persistente.

Pătrunjelul şi bolile hepatice
Studii recente au arătat ca pătrunjelul are un neobişnuit efect de combatere a virusurilor care atacă ficatul. Se recomandă aşadar bolnavilor de hepatită A, B şi C să facă vreme de 4 săptămâni o cură cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel (obţinut prin centrifugare), câte cincisprezece linguri pe zi, luate de preferinţă pe stomacul gol, înainte de masă.

Pătrunjelul şi respiraţia
Pătrunjelul verde mestecat îndelung dă un miros plăcut respiraţiei, acţionează ca un dezinfectant excelent asupra căilor respiratorii medii şi superioare. Se recomandă ca tratament celor care suferă de halenă, precum şi celor cu boli respiratorii cronice.
Pătrunjelul şi infecţiile
În medicina arabă, pătrunjelul verde tăiat fin şi amestecat cu suc de lămâie şi puţină ceapă (eventual
câteva felii de roşii) este folosit ca salată, care se administrează celor care au boli infecţioase recidivante.  Studii recente făcute la o universitate din Turcia au pus în evidenţă că acest remediu activează puternic sistemul imunitar şi, în plus, combate direct foarte multe specii de bacterii şi ciuperci parazite. Preventiv, mâncaţi şi dvs. dimineaţa, la micul dejun, pâine unsă cu puţin ulei de dovleac sau măsline, presărată din abundenţă cu pătrunjel tocat. Dacă vă permite stomacul, adăugaţi şi un căţel de usturoi ras.
Pătrunjelul contra cancerului
Salatele cu mult pătrunjel şi sucul de pătrunjel sunt excelenţi adjuvanţi în tratamentul cancerului. Acest zarzavat proaspăt menţine pofta de mâncare, activează sistemul imunitar susţinând organismul să lupte cu boala, ajută la restabilirea echilibrului hormonal. În plus, pătrunjelul verde combate multe dintre reacţiile adverse ale citostaticelor şi ale radioterapiei.
Precauţii la consumul de pătrunjel
Femeile gravide nu vor consuma acest zarzavat, care în cantităţi mari favorizează apariţia contracţiilor uterine, având un efect abortiv.

Related:  Spanacul,aliment de baza in tratarea intestinului

telinaFRUNZELE DE ŢELINĂ
În medicina chineză se spune că nu există aliment mai eficient pentru întinerirea corpului şi a minţii ca  frunzele de ţelină. Ele dau vioiciune, calmează „focul interior” care mistuie resursele vitale, dau vigoare  trupului şi, nu în ultimul rând, retrezesc virilitatea şi erotismul. Aceeaşi părere o aveau şi medicii greci şi  romani, care puneau frunze proaspete de ţelină în vin, pentru mărirea puterii fizice şi a capacităţii de  procreare. Vindecătorii populari români foloseau ţelina verde ca pe un mic panaceu, util copiilor (pentru  a-i face să crească repede şi a-i feri de boli), adulţilor (contra bolilor de rărunchi şi a oboselii), bătrânilor  (contra reumatismului, senilităţii şi a altor neajunsuri). Deopotrivă aliment şi medicament, frunzele de  ţelină au o serie de proprietăţi terapeutice remarcabile, recunoscute şi de medicina modernă, după cum  vom afla în continuare:
Ţelina şi bolile de piele

Frunzele de ţelină sunt un excelent diuretic şi depurativ, precum şi un fin reglator hormonal, întrunind multe din calităţile necesare tratării unor boli de piele cu o cauzalitate complexă, cum ar fi: psoriazisul, sclerodermia, vitiligo, anumite forme de acnee, dermatozele alergice. Se ţin cure de 2-3 săptămâni, timp în care se consumă la fiecare masă salate asezonate cu ţelină verde din belşug.
Ţelina şi bolile cauzate de intoxicaţii
Zece-cincisprezece linguri de suc de ţelină consumate zilnic, în cure de două săptămâni, sunt un excelent depurativ de primăvară, care accelerează puternic procesul de eliminare a substanţelor toxice din corp. Acest tratament este indicat în mod special persoanelor care lucrează într-un mediu poluat, celor care au consumat sau consumă carne, alimente cu aditivi alimentari, tutun sau medicamente de sinteză cu efecte adverse puternice.
Ţelina şi echilibrul hormonal la femei
Studii făcute în China, Japonia, Rusia au pus în evidenţă faptul că o dietă în care se consumă multe legume şi zarzavaturi proaspete, în special ţelină în cantităţi, mari prelungeşte tinereţea biologică a femeii, combate foarte eficient dismenoreea şi infertilitatea. Sucul de ţelină este un puternic remediu contra menopauzei premature, precum şi contra tulburărilor care apar la debutul climaxului.
Ţelina şi potenţa
Nu există în medicina populară românească un remediu sexual mai răspândit ca sucul proaspăt de ţelină. Puţini ştiu însă că cel mai eficient nu este sucul obţinut din rădăcină, ci din frunze. Din acesta se consumă câte o jumătate de pahar pe zi, în cure de 3-4 săptămâni.
Ţelina şi reumatismul
Salatele cu multă ţelină tăiată mărunt sunt un excelent preventiv şi adjuvant în tratamentul reumatismului şi al gutei. Ele au efect antiinflamator, depurativ şi chiar uşor calmant pentru durere. Extern, se face următorul tratament contra reumatismului: frunzele de ţelină opărite cu apă clocotită se lasă să se răcească un pic şi se pun pe articulaţiile dureroase, se învelesc cu un celofan şi pe deasupra cu o ţesătură de lână. Se ţine această cataplasmă vreme de două ore. Este un tratament valabil şi în vitiligo şi în cancerul de piele.

Related:  Vindecarea

Cum se prepară sucul de verdeţuri? 
Se mixează o mână de frunze proaspete (de ţelină, de pătrunjel sau de mărar) la care s-au adăugat patru linguri de apă, după care se lasă jumătate de oră să se macereze şi se filtrează. Licoarea obţinută este bine să se consume imediat sau să fie păstrată la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspăt, obţinut din zarzavaturi, este un puternic medicament, care de obicei nu se administrează singur, ci diluat în puţin suc de rădăcină de morcov. De regulă, se iau de 4 ori pe zi câte 4-6 linguri diluate în câte un sfert de pahar de suc de morcov.
Cum trebuie folosite verdeţurile la gătit?
Este bine să ţineţi cont de câteva sfaturi simple, referitoare la prepararea mâncării:
• Nu fierbeţi niciodată verdeţurile, ci adăugaţi-le la câteva minute după ce mâncarea a fost scoasă de
pe foc. În felul acesta se va pierde mai puţin din aroma şi puterea lor tămăduitoare.
• Pentru a nu pierde nimic din proprietăţile terapeutice ale verdeţurilor prin preparare termică, tăiaţi
zarzavaturile foarte fin şi adăugaţi-le în mâncare, doar înainte de a o consuma.
• Nu păstraţi mult timp zarzavaturile în apă, după ce le-aţi cumpărat, deoarece îşi pierd rapid
conţinutul de vitamine.
• Pentru a păstra mai mult timp zarzavaturile, puneţi-le în frigider (nu în congelator), într-o pungă de
plastic bine închisă. Astfel verdeţurile pot fi păstrate 2-3 zile fără să-şi piardă foarte mult din proprietăţi.
• Mâncărurile cu zarzavaturi crude trebuie mestecate îndelung (de minim 30 de ori), altfel ele vor
trece prin organism complet nedigerate şi, în consecinţă, fără să aibă acţiune terapeutică.(Prelucrare
Valeriu  Ciuculin)

Pentru a fi echilibraţi şi pentru a fi în armonie cu legea naturală, trebuie să fim capabili să dăm şi să primim. A da sau a ajuta, fie că oferi dragoste, timp, bani sau talent, creează un gol care îţi dă posibilitatea să primeşti mai mult din ceea ce dai. Primind îndatoritor, în schimb, te umpli din nou pentru a da şi mai mult. Serviciul este deci parte dintr-un ciclu natural al universului şi o parte importantă din sănătatea ta fizică, psihologică, spirituală şi chiar financiară.
Principiul serviciului se rezumă perfect în fraza: „Cum dai, aşa primeşti”
Maestrul Stephen Co, Eric. B. Robins,John Merryman

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.