Lipsa de stăpânire este vătămătoare

560x316_thalesMitologia personajului

Thales a fost unul dintre cei mai importanti oameni ai timpului său, atât ca filozof si om de stiintă, cât si ca om de stat si legiuitor, prin maximele si zicerile sale. Drept dovadă a acestui lucru stă mărturie Plutarch, care povesteste că niste pescari au găsit un tripod care ar fi apartinut Elenei din Troia. Mergând la templul din Delphi, preoteasa pythiană a lui Apollo le-a spus pescarilor să dea tripodul celui mai întelept om. Acestia i-au dat tripodul lui Thales.

Avea orgolii temperate ironic. Se zice că obisnuia să spună că multumeste soartei pentru trei binefaceri: „Mult, pentru că m-am născut om, si nu animal, apoi, pentru că-s bărbat, si nu femeie, si al treilea, pentru că sunt grec, si nu barbar” (cf. Diogenius Laertius)

Thales din Milet (n. cca 640 î.Hr. – 550 î.Hr.) a fost un filozof grec presocratic, care a contribuit la dezvoltarea matematicii, astronomiei, filozofiei. Este considerat părintele stiintelor.

Herodot, primul autor care-l mentionează pe Thales, afirmă că strămosii lui Thales erau fenicieni, dar Diogenes Laertios adaugă că cei mai multi scriitori îl prezintă ca apartinând unei vechi familii milesiene. Numele tatălui său era Examyes, nume obisnuit pentru un cettean milesian, iar mama purta numele grecesc de Cleobulina.

Thales a murit la o vârstă înaintată, în timpul unor manifestări sportive, din cauza unor călduri excesive. Pe mormântul său este o inscriptie care spune: „Aici, într-un mormânt strâmt zace marele Thales; totusi renumita sa întelepciune a ajuns la ceruri”. Desi nici una dintre scrierile lui nu a fost găsită, cunoastem munca sa din scrierile altora.
În domeniu matematicii, Thales a adus geometria în Grecia, familiarizându-se cu ea în timpul călătoriilor sale în Egipt si dezvoltând-o ulterior. Teoremele geometrice elaborate de el au constituit temelia matematicii grecesti.

Thales a demonstrat că:

1.un cerc este împărtit în două părti egale de diametru;
2.unghiurile bazei unui triunghi isoscel sunt egale;
3.unghiurile opuse la vârf sunt egale;
4.un triunghi este determinat dacă sunt date o latură si unghiurile adiacente ei;
5.unghiul înscris într-un semicerc este unghi drept.

Related:  Din Viaţa şi Învăţăturile Maeştrilor din Orientul Îndepărtat

( Wikipedia)

Ieşind odată din casă însoţit de o bătrână ca să observe stelele, căzu într-o groapă şi strigătele sale de ajutor făcură pe bătrână să-i spună: “Cum vrei să ştii ce-i în cer, Thales dacă nu eşti în stare să vezi ce-i la picioarele tale?”

Fiind întrebat ce-i greu, răspunse: “A te cunoaşte pe sine.” Ce e uşor? “A da sfat altuia.” Care-i lucrul cel mai plăcut? “Reuşita.” Cum am putea trăi o viaţă mai bună şi mai dreaptă? “Ferindu-ne de a face ceea ce dojenim la alţii.” El ne spune să ne amintim de prieteni, fie prezenţi, fie absenţi. Să nu ne fălim cu înfăţişarea noastră, ci să ne silim să avem o purtare frumoasă. “Fereşte-te de bogăţia dobândită pe căi necinstite – spune el – şi caută să nu fii acuzat de necredinţă faţă de cei care ţi-au fost camarazi credincioşi.”

Un bărbat adulter, care-l întrebă dacă ar putea să jure că n-a comis adulterul, el îi răspunse: “Jurământul strâmb nu-i mai rău decât adulterul.”

Trecutul este sigur, viitorul este neclar.

Lipsa de stăpânire este vătămătoare.

Multe cuvinte nu reprezintă dovada unei minţi chibzuite.

Lasă-te invidiat mai degrabă decât compătimit.

Bunăvoinţa pe care o vei fi arătat părinţilor, pe aceea o vei primi tu însuţi din partea copiilor, la anii bătrâneţii.

Înţeleptul totdeauna este bogat, dar rareori bogatul este înţelept.

Câştigă-ţi frumuseţea nu numai în înfăţişare, ci şi în felul de viaţă.

Nimic nu este mai agil ca gândul; el te poartă prin întregul univers.

Cum am putea trăi cel mai bine şi cel mai virtuos? Dacă n-am săvârşi noi înşine ceea ce reproşăm altora.

Să nu te preocupe înfăţişarea, ci comportarea.

Thales din Milet

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.