Ceea ce observi la altul,exista inauntrul tau

10404466_855699297773762_5476676955327194264_nNu pot”, spui tu, „să suport: este greu să rezişti unei ofense.” Minţi: care om suportă mânia, dar nu poate suporta ofensa? Adaugă acum faptul că asta faci, adică să suporţi şi mânia şi ofensa. De ce suporţi furia unui bolnav şi vorbele unui nebun, mâinile îndrăzneţe ale copiilor? În mod evident, pentru că nu par să ştie ce fac. Ce contează care este defectul ce-i face pe toţi imprudenţi? Imprudenţa este o justificare egală pentru toţi. „Şi atunci?”, spui tu, „acela va rămâne nepedepsit?” Gândeşte-te că tu o vrei, totuşi nu va fi aşa: pentru că pedeapsa cea mai mare pentru o nedreptate este aceea de a fi făcut-o, şi nimeni nu este pedepsit mai greu decât cel care are parte de tortura căinţei. Apoi trebuie să observăm condiţia lucrurilor omeneşti, ca să fim nişte judecători drepţi a tot ceea ce se întâmplă: este însă nedrept cel care i-a reproşat unui singur individ un defect colectiv.

Culoarea unui etiopian nu se distinge între ai săi, la germani nu-i stă bine unui bărbat să aibă părul roşcat şi strâns într-un nod: nu vei judeca demnă de notat sau respingătoare la un singur om nici una din trăsăturile colective ale naţiei sale. Iar aceste lucruri la care m-am referit vin în apărarea obiceiurilor unei singure regiuni sau unui singur colţ de lume: vezi acum cât este de dreaptă îngăduinţa faţă de acele trăsături răspândite la întreg neamul omenesc. Cu toţii suntem nechibzuiţi şi neprevăzători, cu toţii nesiguri, plângăreţi, ambiţioşi – de ce ascund în cuvinte mai blânde o rană colectivă? – cu toţii suntem răi: prin urmare, fiecare îşi va găsi la sânu-i orice defect îi reproşează altuia.

De ce observi paloarea unuia, slăbiciunea altuia? Este o ciumă. Să fim aşadar mai calmi unii faţă de alţii: răi fiind, trăim între oameni răi. Un singur lucru ne poate face să fim liniştiţi, convenţia unei indulgenţe reciproce. „Omul acela mi-a făcut rău, eu încă nu i-am făcut lui”: dar poate că deja ai vătămat pe cineva, ori vei mai vătăma şi pe alţii. Nu te gândi la ora sau la ziua aceasta: ai în vedere întregul minţii tale. Chiar dacă nu ai făcut nimic rău, poţi face. Ramîi cu bine.

Seneca

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.