Nu (te) ierta…iubeste (te)…

laughing_buddha“Buddha medita în pădure cu ucenicii Săi. Un detractor spiritual plin de ura, intr-un moment de maxima concentrare a lui Buddha, s-a apropiat, l-a insultat și a aruncat in el cu pământ si l-a scuipat. Buddha a ieșit din transă instantaneu și cu un zâmbet calm, plin de compasiune, l-a învaluit pe agresor. Insa ucenicii au reacționat violent, au prins omul și au ridicat bețe și pietre, așteptat ordinul lui Buddha să-l loveasca.
Buddha a văzut imediat imaginea de ansamblu, și a poruncit ucenicilor să inceteze iar omului i-a spus:
“Uite ce-ai scos la iveala din noi, ai vorbit si … ca o oglindă … ne-ai arătat adevărata noastra față. De acum iti cer, te rog, să vii în fiecare zi pentru a ne arata noua insine propriul nostru adevăr sau propria noastra ipocrizie. Ai văzut că într-o clipă eu m-am umplut de iubire, dar ei, cu toate că ultimii ani i-au petrecut meditând și rugându-se, ne-au aratat ca nu înțeleg, inca, procesul de unitate și au vrut să răspundă cu o agresiune similară sau mai mare decât ceea ce au primit.
Te rog sa revii oricand doresti, esti invitatul meu de onoare.
Insulta ta va fi bine primita – pentru a vedea dacă vibratia noastra este ridicata, sau este doar o impresie, doar un truc al minții ca deja am fi ajuns sa vedem această unitate in toate.”
Când au auzit asta atât ucenicii cât și omul s-au retras din fata lui Buddha rapid, incarcati de vinovăție … ca de fiecare data, la fiecare lecție… simțind măreția profesorului și încearcand să scape de privirea lui, coplesiti de rușine…
În dimineața următoare agresorul a apărut în fața lui Buddha, a căzut la picioarele lui și i-a spus plin de sinceritate:
“- N-am putut dormi toată noaptea… stiu ca vina mea este mare, dar te rog să mă ierți și să ma accepti pe langa tine.”
Buddha, cu fata luminata de zambet, i-a spus:
“- Ești liber să rămâi cu noi, chiar din aceasta clipa; dar … eu nu pot ierta.”
Omul, foarte smerit, i-a cerut din nou să facă, totusi, acest lucru, deoarece a inteles lectia de compasiune, la care Buddha i-a răspuns:
“- Intelege-ma, in mod clar: daca cineva te iarta,trebuie să existe acolo un ego rănit; doar ego-ul lui rănit, credința falsă că cineva este o “personalitate”,ii poate cere cuiva să ierte; dar ura, resentimentele,iti anuleaza orice progres, reprezinta o capcană din care nu mai poti iesi.. prin nevoia de a te simti superior spiritual, printr-o josnicie mentala care ajunge sa te domine. Iarta doar cineva care încă vede dualitate și se considera foarte înțelept si indreptatit de a ierta pe cel care a provocat o rană.”
Si a continuat:
“- Nu este cazul meu, eu văd pe oricine ca pe un suflet înrudit; nu mă simt superior, nu simt ca m-ai rănit,doar ma bucur în inima mea; eu nu te pot ierta, chiar te iubesc.
Cine iubește nu are nevoie de a ierta.”
Omul nu-și putea ascunde o anumită dezamăgire, deoarece cuvintele lui Buddha au fost prea adânci pentru a fi înțelese de o minte plină de turbulențe și coplesita de nevoi.
Buddha a adăugat cu înțelegere infinita:
“- Inteleg ce se întâmplă, ce te contrariaza…rezolvam..
Pentru a exista iertare, știm că avem nevoie de cineva dispus să ierte.
II putem privi pe ucenici – ei, în mândria lor, încă sunt plini de resentimente, și vă vor plăcea foarte mult daca le veti oferi prilejul de a le oferi o scuză. În ignoranța lor, ei se vor simți mărinimosi prin gestul de iertare, puternici prin acceptarea iertarii, iar tu vei fi fericit și liniștit primind-o, te vei simți în siguranță primind ceea ce manifesta ego-ul lor, pe nedrept, și astfel toată lumea va fi mai mult sau mai puțin fericita și va continua să mediteze in pădure, ca și cum nimic nu sa intamplat.”
Și asa a fost.

Asadar: Dacă există cineva care crede că cineva ne”datoreaza ceva”, ca oricine “a făcut ceva” .. si nu putem vedea perfecțiunea în orice situație … ne aflam în iluzia de a IERTA.

DAR … Nu conteaza ca ni s-a cerut asta..
Eu va intreb: de aveti nevoie sa iertati?
In loc sa le privim fețele ori sa ne amintim numele celor care au deteriorat ego-ul nostru, ne vom spune:
“Eu nu mai am pe nimeni de iertat, am doar de oferit iubire. Ajungi la perfecțiunea divină doar prin acceptarea a toate … Doar prin iubirea daruita tuturor te poti debloca… in orice situație… într-o CLIPITA… scapand definitiv de amărăciune, resentimente și boală.”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.