Conştientizarea metafizică a sănătăţii

melimeloparis.ro

holistic_healingSintem fiinţe multidimensionale – acţionăm simultan din plan fizic, emoţional, mental şi spiritual.
Pentru a se putea manifesta adevărata sănătate, trebuie să inţelegem felul in care toate aceste dimensiuni interacţionează şi ne influenţează structurile de sănătate.

Metafizic inseamnă dincolo de realitatea fizică şi implică o cauzalitate dincolo de aspectul fizic. Ca fiinţe umane, tindem să ne privim dintr-o perspectivă limitată. Sintem inveşmintaţi in carne. Putem vorbi despre suflet sau spirit, dar sintem creaturi fizice. Gindim, simţim, acţionăm şi reacţionăm din punctul de vedere al unei conştiinţe fizice, dar sintem mai mult decit nişte simple fiinţe fizice.
Acele ginduri şi senzaţii, deşi nu sint palpabile fizic, influenţează intr-adevăr condiţiile şi perspectivele fizice – ele constituie o dimensiune a esenţei noastre care ne influenţează foarte mult sănătatea.
Majoritatea afecţiunilor au cauze de natură metafizică; de cele mai multe ori, ele nu-şi au originea in trup sau in mediul inconjurător. Toate acele elemente din mediul fizic cărora le atribuim in general diverse afecţiuni (viruşi,bacterii etc.) se află in permanenţă in jurul nostru. Cu toate acestea, aspectele noastre metafizice ne fac să credem că ele ar constitui o problemă. Emoţiile, atitudinile şi gindurile scăpate de sub control ne epuizează energiile fizice naturale şi ne scad imunitatea, devenind astfel mai predispuşi la o răceală, de pildă, sau la alte probleme de sănătate.

Chiar şi atunci cind boala este rezultatul lipsei de mişcare sau al unei alimentaţii necorespunzătoare, ar trebui analizate cauzele emoţionale şi mentale ale obişnuinţelor inrădăcinate.
In vechiul misticism ebraic se dădeau nume specifice manifestărilor şi acţiunilor lui Dumnezeu in univers şi prin intermediul umanităţii. Acţiunea in inima universului – in inima Copacului Vieţii – poartă numele divin de Iehova Aloah ve-Daath, care s-ar putea traduce prin „Dumnezeu se arată in sfera minţii”. In inima vieţilor noastre, a sănătăţii şi prosperităţii noastre se află mintea. Ceea ce gindim pune in mişcare energia necesară experienţelor noastre viitoare, mai ales in ceea ce priveşte sănătatea noastră.

wevelvet.ro

In fiecare dintre noi există un nivel al subconştientului ce răspunde pur şi simplu – ca un copil – la orice expresie sau gind de-al nostru. Acest nivel acţionează şi pentru menţinerea sănătăţii noastre – preia gindurile, sentimentele şi expresiile noastre şi le pune in mişcare, pentru a se putea manifesta. Cind facem afirmaţii de genul: „Răcesc de două ori pe iarnă”, acea latură a minţii acţionează asupra energiei noastre fizice. Şi cind se apropie iarna, sintem mai predispuşi să „agăţăm” cele două răceli. Gindurile, sentimentele şi cuvintele noastre devin profeţii ce se implinesc de la sine care adeseori acţionează din exterior chiar in corpul fizic.
Acel nivel al subconştientului controlează o mare parte din ceea ce se manifestă in corpul nostru şi in ceea ce ne inconjoară. El răspunde intru toiul gindurilor, sentimentelor şi expresiilor noastre. Le spui prietenilor tăi că „ai pierdut cinci kilograme” şi acel copil lăuntric -acel nivel al subconştientului – de indată işi ciuleşte urechile. „Pierdut?Pierdut ? ” – şi pe dată incepe să caute kilogramele pe care le-ai pierdut, şi de cele mai multe ori adaugă şi vreo citeva in plus, ca nu cumva să le pierzi din nou.
Nu-i de mirare că viaţa noastră nu merge cum trebuie, dacă mereu strigăm şi-l criticăm pe acel copil din noi. Nimeni n-ar vrea să fie in preajma cuiva care-l critică in permanenţă. Vrem să ţipăm la acel copil lăuntric sau să-l hrănim şi să-l iubim? La aceasta se referă responsabilitatea in sănătate.

Sănătatea noastră este alegerea noastră. Unii ar putea spune că nu pot face nimic in legătură cu felul lor de a simţi şi gindi despre ei inşişi, plingindu-se că au trăit astfel toată viaţa. Şi este trist – dar şi mai trist e dacă alegem să continuăm cu aceleaşi modele, cind de fapt le-am putea schimba. Nu putem modifica trecutul, insă viitorul – şi in special viitorul sănătăţii – ne este modelat de gindurile şi sentimentele noastre de azi. Dacă ne schimbăm modul de a ne imagina, ne schimbăm lumea. Pe măsură ce vom lucra cu energii vindecătoare, va deveni tot mai evident faptul că majoritatea dezechilibrelor sint urmarea manifestării unei lipse a dragostei faţă de propria noastră fiinţă. Dacă le căutăm, aceste manifestări sint uşor de recunoscut: ne mustram şi ne aducem critici; ne spunem că sintem prea graşi, prea slabi, prea bătrini, prea tineri, prea scunzi, prea inalţi…; bem băuturi alcoolice sau ne drogăm, refuzăm orice mişcare, mincăm aiurea; ne mustram pentru orice, ne comparăm cu alţii, nu reuşim să luăm decizii; repetăm in mod constant greşelile trecutului, presupunem că nu sintem in stare să facem lucrurile care ne-ar plăcea.

Trebuie să incepem să inţelegem că numai noi sintem răspunzători pentru gindurile şi sentimentele noastre. Şi noi singuri vom suferi consecinţele lor – bune, rele sau neinsemnate. Dacă vom continua să ne concentrăm asupra aspectului negativ, vom crea un dezechilibru la nivelurile emoţional şi mental ale fiinţei noastre, ceea ce va determina şi un dezechilibru in corpul fizic.

In timp ce majoritatea doctorilor tradiţionali se ocupă in primul rind de aspectul fizic, un vindecător va avea in vedere toate aspectele energetice ale unei persoane. Un vindecător adevărat va acţiona in direcţia corectării simptomelor fizice şi a cauzelor lor fundamentale, metafizice. Vindecător este acela care invaţă să armonizeze forţele vitale, curative- de natură fizică sau psihică -astfel incat să poată dirija energia tămăduitoare. Şi cand se aplică această energie, are loc insănătoşirea. Abilitatea de a dirija o asemenea energie vindecătoare se invaţă şi poate fi dezvoltată de către oricine doreşte să-şi imbunătăţească starea de sănătate. Măsura in care este dirijată energia respectivă determină nivelul de vindecare obţinut (vezi tabelul de mai jos).
Exemple de factori curativi naturali şi spirituali:
Factori naturali                                     Factori spirituali
Medicamente                                          Rugăciune
Diferite tipuri de masaj                           Meditaţie
Exerciţii de corecţie fizică                      Vizualizare creativă Autorealizare
Psihoterapii                                            Ingeri/Călăuze vindecătoare/ Invocaţii
Chiropraxie                                             Binecuvintări spirituale/ Acţiunea visului
Plante medicinale                                   Terapie bazată pe cercetarea vieţilor anterioare
Chirurgie                                                 Credinţă
Acupunctura şi presopunctură                Afirmaţii
Homeopatie                                            Altele
Regim alimentar1748656_holistic healing
Radioterapie
Reiki
Terapie pe bază de polaritate
Re-naştere
Exerciţii (yoga, tai chi etc.)
Atingere eterică/terapeutică
Aromoterapie
Terapie prin culoare şi lumină
Sunet
Vitamine
Esenţe florale
Altele

Inerent acestui aspect este inţelegerea faptului că, pentru obţinerea insănătoşirii, individul care primeşte energiile vindecătoare trebuie să dorească să fie vindecat. Din păcate, multora le place să fie bolnavi; să li se dea atenţie; să aibă o scuză pentru că fac sau nu fac unele lucruri in viaţă; să aibă un ţap ispăşitor pentru eşecul lor: „Dacă nu aş fi fost atit de bolnav, aş fi realizat foarte multe”.
Pentru mulţi, a fi bolnav constituie o cale de a renunţa fără a fi nevoiţi să recunoască public acest lucru sau să infrunte eşecurile asumate. Societatea acceptă boala drept scuză. Acesta este motivul pentru care cancerul este considerat o formă acceptabilă de sinucidere: căci o astfel de boală nu are ataşat de ea stigmatul suicidului – de fapt, indivizii pot părăsi această lume lăsind impresia unor luptători şi a unei atitudini demne in faţa morţii. Pentru unii insă, nu este altceva decat o eliberare de responsabilitatea vieţii.
Pe de altă parte, boala se poate manifesta şi din alte motive, astfel incat trebuie să avem mare grijă cand este vorba să ajungem la nişte concluzii. Fiecare caz este unic, iar forma de suferinţă a unei persoane nu este mai importantă decat a alteia. Ceea ce contează este descoperirea cauzelor care au dus in cele din urmă la dezechilibrul fizic.

Oamenii se aduc ei inşişi in situaţia de a se imbolnăvi, creandu-şi probleme din diverse motive:
• Pentru a incerca să facă progrese şi să inveţe.

• Pentru a starni compasiunea lor şi a celor din jur.

• Pentru a invăţa cate ceva despre propria lor responsabilitate.

• Pentru a găsi o cale in vederea acelei treceri pe care o numim moarte.

• Pentru a caştiga dragostea şi atenţia celorlalţi.

• Pentru a le da o lecţie celorlalţi
• Pentru a stimula o nouă percepţie a vieţii şi proceselor sale.
• Pentru a curăţa corpul de toxinele acumulate din surse exterioare – poluanţi etc.

Fiecare persoană are motivele ei unice, iar o parte din responsabilitatea vindecătorului constă in a ajuta la descoperirea structurilor care declanşează dezechilibrul fizic.
Corpul fizic are o abilitate naturală de a menţine o stare internă constantă, echilibrată intre anumite limite sau parametri: este ceea ce se numeşte homeostazie.
Ne incarnăm in diverse condiţii pentru a verifica această homeostazie şi a dezvolta o mai mare abilitate in menţinerea ei. Din această cauză ne confruntăm cu atatea incercări, erori şi schimbări. invăţind să curgem lin in ritmurile vieţii noastre şi să ne menţinem in acelaşi timp echilibrul, energiile noastre sporesc. Cand evităm să experimentăm viaţa şi transformările sale – in bine sau in rău – ne creăm o stare de stres care se va interioriza: este cauza primară a oricărei forme de boală.

Orice boală are un aspect pozitiv in acest sens. O indispoziţie ne indică o situaţie de dezechilibru sau cand viaţa ne este afectată de un stres, ajutandu-ne să recunoaştem energiile negative pe care le cultivăm la alte niveluri ale fiinţei noastre. Cu ajutorul vindecării holistice aflăm care este cauza şi lecţiile ei inerente,readucand corpul in starea de echilibru. Căci nereuşind să ajungem la cauză, nu facem altceva decit să alinăm simptomele – iar in astfel de cazuri, energiile instabile ale corpului vor căuta un alt debuşeu. Boala se va manifesta din nou, in alt mod sau in alt loc, şi de obicei cu mai multă intensitate.

Produsele farmaceutice moderne acţionează impotriva simptomelor, acţionand prompt şi puternic in direcţia inlăturării lor şi a semnelor bolii reale din interiorul corpului. Ele produc intr-adevăr o alinare superficială, dar de fapt nu sant decit remedii „fast-food” – căci alină doar temporar neplăcerile bolii,scutindu-l pe individ de efortul de a găsi timpul necesar şi de a-şi asuma responsabilitatea pentru corectarea cauzei.
Acest lucru poate crea probleme, avand in vedere faptul că se inlătură astfel semnalele ce ne avertizează asupra interiorizării unor forme de stres. Aspectul este deosebit de evident in felul in care se tratează răcelile in societatea occidentală. Curgerea nasului este neplăcută şi supărătoare, insă constituie şi o cale prin care corpul elimină toxinele din sistemul său; aşa incat, dacă luăm medicamente impotriva curgerii nasului, impiedicăm şi curăţarea organismului de toxine.

Din cand in cand, corpul trece prin ceea ce se numeşte o criză de vindecare. De cele mai multe ori, aceasta se intamplă atunci cand un individ acţionează in mod conştient pentru refacerea sănătăţii sale. Am putea incepe cu efectuarea regulată de exerciţii fizice, cu o alimentaţie corectă etc., pentru ca după cateva săptămani să ne trezim cu o răceală sau cu vreo altă boală asemănătoare. Este inceputul crizei de vindecare, un proces de curăţare şi de intărire a organismului: corpul răspunde eforturilor tale de a-i imbunătăţi starea de sănătate.
Faptul că ne expunem la diverse elemente ale mediului inconjurător şi obiceiurile nesănătoase pe care le adoptăm duc la crearea in corpul nostru a diverse toxine, care se sedimentează asemenea noroiului pe fundul unui rau. Iar pe măsură ce acţionăm pentru a ne aduce organismul in starea de sănătate, acest noroi incepe să se agite, ajungand la suprafaţă, insă astfel il putem separa, păstrandu-ne mai vibranţi şi cu un mai bun echilibru energetic. Din păcate, mulţi folosesc acest răspuns al organismului drept scuză pentru a pune capăt eforturilor. De fapt, trebuie să vedem in asta un semnal că santem pe calea cea bună, că eforturile ne sint răsplătite, iar corpul răspunde. Intr-adevăr, la inceput e greu, dar dacă vom insista, organismul nostru se va intări.

Criza de vindecare se manifestă de fiecare dată cand corpul trebuie curăţat – şi va alege o perioadă cand ştie că are suficientă vitalitate pentru a putea face faţă şocului. De cele mai multe ori, crizele de vindecare se manifestă atunci cand persoana se simte cel mai bine şi nu este presată de timp. (Este uimitor cat de mulţi oameni se imbolnăvesc in timpul concediilor.) Iar dacă vom depune in continuare eforturi conştiente de a ne imbunătăţi starea de sănătate, organismul va elimina toxinele şi reziduurile din sistem in mod natural -fără declanşarea unei crize de vindecare.

Mai există şi ceea ce uneori poartă numele de criză a bolii, care se manifestă atunci cand corpul este plin pană la refuz de toxine, reziduuri şi mucozităţi. Această criză se poate declanşa pe diferite căi. Probabil că am ignorat toate semnalele de avertizare anterioare – şi întotdeauna există semnale de avertizare! Probabil că ne-am chinuit organismul nedormind indeajuns, cu o alimentaţie necorespunzătoare, fără suficiente exerciţii fizice etc. Iar cand corpul ajunge la saturaţie, germenii incep să se inmulţească – toxicitatea se intensifică şi caută zonele mai slăbite ale organismului.

Boala se manifestă arunci cind corpul are un nivel mai scăzut de forţă şi vitalitate. Criza de boală izbucneşte pentru a-ţi salva viaţa. Este o curăţare forţată – şi incă una foarte puternică, deoarece se manifestă prin afecţiuni ale unor organe, stări canceroase, toxine in sange sau diverse alte situaţii traumatice. O astfel de boală poate dura cateva săptămini, chiar luni – depinde de cat timp ne-am neglijat organismul.
Nu este deloc neobişnuit ca o criză de boală să se declanşeze o dată cu răcirea vremii. Cand corpul se răceşte, totul se contractă – ceea ce, in esenţă, forţează eliminarea toxinelor. De obicei, o asemenea criză il determină pe individ să-şi pună intrebări cu privire la viaţa sa – din această cauză crizele cardiace şi manifestările canceroase, de pildă, vor declanşa o schimbare dramatică a stilului de viaţă.

Vindecătorii din trecut recunoşteau importanţa tratării persoanei ca intreg – nu doar a simptomelor;
ştiau că orice detaliu este important. Recunoşteau importanţa faptului de a şti cum funcţionează corpul, fiind astfel in stare să aplice metode care să-i stimuleze funcţiile naturale. Recunoşteau importanţa dezvoltării spirituale a individului in cadrul procesului de vindecare. Manifestarea bolii la orice nivel ne oferă şansa de a invăţa şi, astfel, de a atinge o stare superioară a conştiinţei.
Metoda pe care o folosim in vindecarea propriei fiinţe reflectă abilitatea noastră de a cunoaşte noi perspective.

Este o recunoaştere a faptului că in realitatea fizică totul e miracol. Este magic, pentru că esenţa noastră e de natură spirituală şi se manifestă prin intermediul corpului fizic. Şi dacă putem materializa ceva atat de grandios cum este trupul omenesc, cu siguranţă că putem aduce ceva mai multă sănătate, belşug, prosperitate şi implinire in vieţile noastre.

O veche axiomă a ocultismului afirmă că „orice energie urmează gandul”. Acolo unde ne indreptăm gandurile, energia va incepe să se manifeste. Deci dacă ne schimbăm imaginaţia, schimbăm lumea in care trăim. Trebuie să incepem să insistăm asupra infinităţii de posibilităţi, recompense şi binecuvintări care ar putea să ne umple viaţa decat să ne concentrăm asupra limitărilor noastre.
Invăţand acest lucru, descoperim că nu trebuie să depindem de imprejurările vieţii sau de corpul nostru. Putem aduce lumină, energie şi sănătate in viaţa noastră şi a celor cu care venim in contact.
Iar asta înseamnă să devii vindecător.

Ted Andrews
vivre.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

mondris.ro