Înţelegerea karmei proprii

1618442_273401662822375_2005104511_nExistă diferite grade şi nuanţe de griuri în înţelegerea karmei proprii. Răspunsurile uşoare reprezintă excepţia, nu regula. Unele lucruri din viaţă sunt de-a dreptul dificil de realizat sau de înţeles. Nu te lăsa descurajat de asta. Ai tot învăţat la lecţii de viaţă şi ţi-ai tot echilibrat karma încă de la începuturile timpurilor, dar probabil că ai numit asta bun simţ sau mod de viaţă cinstit, sau reacţie instinctivă, înainte de a începe să o numeşti karmă şi echilibrare. Deşi este adevărat că prin învăţarea lecţiei şi prin echilibrarea karmei o şi rezolvi, este posibilă şi situaţia opusă. Ai să întâlneşti cazuri în care, deşi ai înţeles despre ce lecţie este vorba, situaţia continuă să rămână în viaţa ta şi asta deoarece situaţia în sine constituie lecţia sau karma pe care o ai de trăit.

De exemplu, să spunem că în această viaţă te-ai născut orb. Într-o viaţă trecută, ai provocat orbirea cuiva. La urma urmei, ochi pentru ochi e un lucru cinstit. Într-o altă viaţă te-ai uitat de sus la ceilalţi. Ţi-ai creat astfel o karmă de plătit pe două direcţii. Karma constă în experienţa de a fi orb şi lecţia de învăţat este de a vedea cât de tare au fost răniţi cei din jur de faptele şi atitudinile tale. Deci faptul de a-ţi fi înţeles karma şi de a fi trecut prin experienţa de a fi orb şi de a-ţi fi învăţat lecţia, nu înseamnă şi că vederea îţi va fi redată în mod miraculos (deşi şi acest lucru ar fi posibil şi, se şi întâmplă uneori).

Modul în care îţi plăteşti karma şi-ţi înveţi lecţiile a fost fixat înainte de naştere. Ţi-ai creat împrejurări şi situaţii perfecte care îţi vor favoriza echilibrarea karmei şi învăţarea lecţiilor în maniera cea mai potrivită pentru tine. Odată ce ţi-ai corectat negativitatea din trecut şi ai înţeles-o ca lecţie în prezent, înseamnă că ţi-ai echilibrat karma. Vei culege roadele mai târziu în această viaţă sau în cea viitoare, în funcţie de natura karmei şi a lecţiei care trebuia învăţată şi depinzând de învoiala pe care ai stabilit-o înaintea naşterii.

Dar nu răsufla încă uşurat. Dacă îţi echilibrezi karma doar pentru că vrei să scapi de ea sau pentru că nu vrei să mai treci prin ce-ai trecut, atunci nu o rezolvi cu adevărat! Nu faci altceva decât să o amâni şi probabil să o înrăutăţeşti. Dacă în tine, atunci când se presupune că lucrezi la echilibrarea karmei şi la înţelegerea lecţiilor ei, cresc sentimente de furie, ostilitate, critică, resentiment sau orice alte sentimente negative de acest tip, în loc de acceptare şi înţelegere, atunci în mod sigur va trebui să-o reiei, încă şi încă, până când vei reuşi să procedezi corect.

Există câteva cotituri şi puncte critice în procesul de echilibrare a karmei şi de învăţare a lecţiilor de viaţă. Să-ţi trăieşti karma nu este destul. Mai trebuie să-o echilibrezi şi să înveţi de pe urma ei. Dacă nu o echilibrezi, atunci n-ai făcut altceva decât să te expui unei experienţe negative, pe care va trebui s-o trăieşti din nou. Simplul fapt că ai suferit datorită karmei nu înseamnă că ai şi echilibrat-o. Nu înseamnă decât că ai avut o trăire dureroasă, fără ca să-ţi şi înveţi lecţia, fără s-o înţelegi şi să-i rezolvi negativitatea.

Atitudinile şi faptele tale din trecut au fost cele care au creat împrejurările şi situaţiile din viaţa ta actuală. Simţămintele tale hotărăsc modul în care eşti legat de trăirile tale şi de ceilalţi oameni. Karma pe care o trăieşti se datorează faptelor şi simţămintelor din vieţile trecute, la care se adaugă reacţiile tale din situaţiile prezente. Examinează-ţi cu grijă trăirile pentru a-ţi da seama de alegerile tale anterioare şi de simţămintele care le-au pus în mişcare. Hotărârile luate în vieţile anterioare, mai ales acelea luate în stări emoţionale extrem de intense, sunt cele care îţi stăpânesc trăirile. Opţiunile tale din trecut fie te pot ajuta să înaintezi, fie pot determina blocarea ta în tipare de gândire şi simţăminte negative.

Fii atent la situaţiile din viaţă care prezintă o aparenţă pozitivă. Aparenţa pozitivă poate fi o mască a realităţii negative de sub ea. Fereşte-te de sindromul „totdeauna”. Într-o viaţă trecută, poate că ai realizat ceva minunat şi atunci ai hotărât că vei dori „totdeauna” acel lucru. Datorită acelei decizii, îţi limitezi ocaziile din viitor şi te legi pe tine însuţi în a face mereu acelaşi lucru, în loc să evoluezi dincolo de acea experienţă iniţială. Simţămintele tale, care au dat naştere hotărârii din trecut, provin din dorinţa de a continua ceva pozitiv pe care l-ai înfăptuit. Dacă tu continui să te agăţi de acel lucru pe care l-ai terminat, în loc să mergi mai departe, nu faci altceva decât să te răneşti pe tine şi probabil şi pe alţii şi, în acelaşi timp, te împiedici să te bucuri de ceea ce ai realizat. Rezultatele acestei opţiuni o resimţi în prezent, atunci când te simţi obligat să faci ceva ce ai senzaţia clară că te trage înapoi.

Pe de altă parte şi situaţia opusă poate fi adevărată. Depinde cum o percepi. 

In viaţa actuală, poţi fi implicat într-o situaţie în care te simţi prins ca în capcană. Datorită naturii cu totul speciale a situaţiei şi a simţămintelor tale faţă de ea, situaţia devine o experienţă care te împinge înainte şi te ajută să te expandezi şi să creşti într-un domeniu pe care nu ai fi fost capabil să îl explorezi dacă nu te-ai fi simţit încolţit şi obligat să faci ceva să ieşi din încurcătură.

Atenţie la deciziile pe care le-ai luat privitor la alte persoane. Într-o viaţă trecută, poate că ai decis că vrei să fi totdeauna cu o anumită persoană. Datorită acestei decizii poţi înregistra o ţinere pe loc, atât a ta, cât şi a celeilalte persoane, căreia îi poţi prin aceasta încălca liberul arbitru şi de care te poţi lega, poate de o manieră negativă, prin culpabilitate sau reproş. Decizia ta se bazează pe teama de schimbare şi pe dorinţa de a menţine relaţia aceeaşi. Simţămintele tale pot îngusta fluxul de energie din viaţa prezentă şi pot limita aspectele pozitive ale experienţei. In loc să te bucuri de o relaţie care să devină din ce în ce mai bună, această decizie te face să dai înapoi şi transformă relaţia într-o experienţă negativă. În acelaşi timp, îţi creezi karmă cu acea persoană, karmă ce va trebui echilibrată în viitor.

Fereşte-te de sindromul „niciodată”. Într-o viaţă trecută poate că ai decis că nu vei mai face niciodată ceva, sau că un anumit eveniment nu ţi se va mai întâmpla niciodată. Datorită acestei hotărâri, porţi după tine emoţii nerezolvate şi ţi se va cere să repeţi lecţia. Te vezi nevoit să încerci să eviţi ceea ce consideri a fi un coşmar îngrozitor, în loc să treci prin el şi să înveţi din el. Simţămintele care te-au făcut să iei o decizie pripită, provin dintr-o frică nemărturisită, având originea într-o experienţă negativă şi această frică te condamnă să retrăieşti experienţa. Retrăind-o, descoperi că este şi mai rea ca înainte.

Îţi poţi trăi karma sub forma unor simţăminte puternice, cu sau fără amintirile corespunzătoare din vieţile trecute. Uneori emoţia se manifestă extrem de viu, în timp ce amintirea este reprimată, datorită naturii ei dureroase sau traumatizante.

Uneori, aspectele pozitive sunt atât de amestecate cu cele negative, încât este greu să vezi unde se termină unele şi încep altele. Când îţi echilibrezi karma, este important să ştii exact în ce constă karma, pentru a nu o accentua mai mult sau a o supracompensa în prezent. La urma urmei, ceea ce vrei este să-ţi echilibrezi karma, nu să-ţi creezi în plus. Ideea este că trebuie să găseşti un echilibru, un punct central şi apoi să elimini părţile negative. O dată rezolvată karma la care lucrezi, fie o poţi lăsa complet de-o parte, fie îi poţi îmbunătăţi părţile pozitive, după caz. Întreabă-ţi simţămintele ce corespund situaţiei actuale, pentru a vedea dacă reacţiile pe care le ai sunt cele potrivite. Propriile tale simţăminte vor fi cele care te vor ajuta să-ţi înţelegi şi să-ţi rezolvi karma.

Există multe pericole şi capcane atunci când duci după tine, în viaţa prezentă, emoţii negative nerezolvate în trecut. Negativitatea lor, până ce va fi rezolvată, continuă să-şi strecoare capul hâd în trăirile tale, influenţând astfel faptele şi simţămintele tale. Deciziile negative luate în vieţi anterioare şi stările emoţionale care stau le baza lor sunt extrem de dăunătoare pentru prezent. Sentimentele de culpabilitate, teamă, resentimente şi furii dintr-o viaţă trecută pot avea repercusiuni fizice şi emoţionale în viaţa prezentă şi se pot manifesta în cele mai diverse şi negative moduri. Toate acele lucruri nesuferite şi îngrozitoare care te obsedează şi te rănesc, nu numai că te împiedică să-ţi echilibrezi pe de-a întregul karma, dar te şi blochează în acelaşi timp în experimentări negative.

Atunci când duci după tine emoţii negative provenite din vieţi trecute, fie pentru că nu ţi-ai înţeles bine lecţia, fie pentru că simţi că ai nevoie să suferi pentru a-ţi repara karma, te răneşti singur, condamnându-te la trecerea printr-o experienţă negativă de care de fapt nu aveai nevoie. Nu-ţi face singur asta. Nu o meriţi. Nu aşa îţi echilibrezi karma, ci numai te pedepseşti singur şi poate că îţi creezi chiar karmă negativă prin sentimentele pe care le încerci acum şi care vor apărea la suprafaţă în viitor, înrăutăţindu-ţi posibilitatea de rezolvare a karmei. Uneori te îngropi singur atât de adânc, încât e nevoie de un efort supraomenesc ca să fi scos la suprafaţă.

Când trebuie să treci printr-o încercare negativă pentru a reuşi să-ţi înveţi lecţia şi să-ţi echilibrezi karma, asta serveşte mai multor scopuri. Aspectul negativ al situaţiei îţi absoarbe toată atenţia şi te ajută să conştientizezi ce-ai făcut în trecut. Îţi dă posibilitatea să o trăieşti în prezent pentru a o înţelege mai bine. Mai mult, îţi oferă conştienţă şi cunoaşterea modului în care cu adevărat îţi poţi învăţa lecţia şi-ţi poţi echilibra karma.

Karma nu trebuie neapărat să fie un proces dureros. Ea poate fi o experienţă minunată, pe măsură ce se transformă în conştienta adevărului. Reamintirea şi înţelegerea evenimentelor şi emoţiilor din vieţile trecute te ajută să observi justeţea în tot ceea ce ţi se întâmplă. Prin echilibrarea karmei şi învăţarea lecţiilor de viaţă, capeţi înţelepciunea şi înţelegerea necesare evoluţiei tale spirituale.

Gloria Chadwick

Related:  Izbavitori karmici-suflete intelepte care vor prelua karma familiei

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

mondris.ro