Activitate mentala. Constienta si subconstienta

11990391_540602999427761_7805662004698510334_n1. Activitatile mintii sunt produse de doua moduri de activitate paralele, una constienta si alta subconstienta. Profesorul Davidson spunea: „cel care crede ca poate lumina intraga activitate mentala folosind gandirea constienta este ca cel care incearca sa lumineze Universul cu o lanterna.”

2. Procesele logice ale subconstientului se desfasoara cu o certitudine si regularitate care ar fi imposibile daca ar exista sansa unei erori.
Mintea noastra este astfel conceputa incat ne prepara pentru cele mai importante fundamente ale cunoasterii, in timp ce noi nu avem nici cea mai mica idee de modul ei de operare.

3. Sufletul subconstient, ca un strain binefacator, lucreeaza si face provizii in beneficiul nostru, adaugand numai fructele copate in poala; ultimele analize ale procesului de gandire arata ca subconstientul este scena celor mai importante fenomene mentale.

4. Prin subconstient Shakespeare a zarit, fara mare efort, marile adevaruri care sunt ascunse mintii constiente ale studentului; Phidias si-a modelat marmura si bronzul; Raphael a pictat Madona, iar Beethoven a compus simfoniile.

5. Usurinta si perfectiunea depind in intregime de gradul in care am incetat sa depindem de lumea circumstantelor; cantatul la pian, schiatul, dactilografiatul, toate depind in executarea lor perfecta de procesul mintii subconstiente. Minunea de a canta la pian si in acelasi timp de a purta o conversatie arata maretia puterilor subconstientului.

6. Cu totii stim cat suntem de dependenti de subconstient; cu cat gandurile noastre sunt mai marete, mai nobile, cu atat este mai evident ca originea lor se intinde dincolo de capacitatea noastra de intelegere. Ne gasim inzestrati cu tact, instrinct, simt al frumosului in arta, muzica etc, dar originea acestora, salasul lor ne ramane complet necunoscut.

7. Valoarea subconstientului este enorma; ne inspira; ne avertizeaza; ne furnizeaza nume, fapte, scene din depozitul memoriei. Ne controleaza gandurile, gusturile si indeplineste sarcini atat de complexe incat nici o minte constienta, chiar daca ar detine puterea sa o faca, nu ar avea capacitatea.

8. Putem sa mergem dupa cum dorim; putem sa ridicam mana cand vrem noi; putem sa ne concentram atentia cu ajutorul ochilor sau urechilor oricarui subiect, dupa cum ne place. Pe de alta parte, nu putem opri bataile inimii sau circulatia sangelui sau stabili dimensiunea staturii noastre, constructia osoasa sau orice alt proces vital.

9. Daca comparam aceste doua seturi de actiuni, una supunandu-se dorintei de moment, celalalta manifestandu-se maiestuos, ritmic, fara nici o fluctuatie, constanta in fiecare moment, vom ramane uimiti de cea din urma si vom dori sa dezlegam misterul. Stim ca acestea sunt procese vitale ale vietii fizice si nu putem evita concluzia ca toate aceste functii importante au fost intentionat retrase din domeniul dorintei noastre exterioare cu variatiile si tranzitiile ei si plasate sub conducerea permanenta a unei puteri care se afla in interiorul nostru.

10.Una dintre aceste doua puteri, cea exterioara si schimbatoare, a fost numita „Mintea Constienta”, sau, „Mintea Obiectiva” (care lucreeaza cu obiectele exterioare). Cealalta, puterea interioara este numita „Subconstient” sau „Minte Subiectiva”; pe langa atributiile sale in plan mental, ea controleaza si regularizeaza functiunile care fac viata fizica posibila.

11.Este necesar sa intelegem atat functiunile lor in plan mental, cat si o serie de principii de baza. Cunoascand lumea si operarand cu ajutorul celor cinci simturi fizice, mintea constienta lucreeaza cu impresii si obiecte din lumea exterioara.

12.Are capacitatea de discriminare, si responsabilitatea alegerilor. Are puterea se a rationa – fie inductiv, deductiv, analitic sau silogistic – iar aceasta putere se poate dezolta pana la niveluri inalte. Este locul unde salasluieste vointa, cu toata energia care decurge din ea.

13. Nu numai ca poate impresiona alte minti, dar paote dirija mintea subconstienta. In acest fel, mintea constienta devine legislatorul si gardianul mintii subconstiente. Este o functie foarte mare care poate schimba complet conditiile vietii tale.

14.Situatiile de frica, ingrijorare, saracie, boala, inarmonie si alte rele de toate tipurile ne pot domina printr-o ratiunine de falsa sugestie, acceptata de mintea noastra subconstienta nepazita. Mintile constiente antrenate pot preveni in intregime toate acestea printr-o protectie vigilenta activa. Mintea constienta poate fi numita si „gardianul” maretului domeniu al subconstientului.

15. Cineva a subliniat distinctia intre cele doua faze prin urmatoarea fraza: „Mintea constienta este dorinta rationala. Mintea subconstienta este dorinta instinctiva, rezultatul fostelor dorinte rationale.”

16.Mintea subconstienta trage concluziile corecte si exacte conform premiselor furnizate de sursele exterioare. Cand premisele sunt adevarate, mintea subconstienta ajunge la o concluzie corecta, dar daca premisele sau sugestille sunt eronate, intreaga structura se prabuseste. Subconstientul nu se angajeaza in actiunea de a demonstra. Se bazeaza pe mintea constienta, pe „pazitorul portii” pentru inlaturarea impresiilor gresite.

17.Acceptand sugestia ca adevarata, subconstientul incepe sa actioneze in interiorul intregului domeniu al campului sau de activitate. Mintea constienta poate sa sugereze adevarat sau eronat. In cazul din urma, intreaga fiinta plateste pentru pericolul care decurge.

18.Constientul trebuie sa fie la datorie in fiecare minut in care omul este treaz. Cand „pazitorul portii” nu este atent, sau cand judecata calma este suspendata din diverse motive, atunci subconstientul este nepazit si lasat deschis sugestiilor din toate sursele. In timpul momentelor de panica, sau de furie, sau in timpul impusurilor iresponsabile ale maselor, sau in orice alt moment de pasiune necontrolata, subconstientul este deschis celor mai periculoase circumstante, este deschis sugestillor de frica, ura, egoism, lacomie, autodepreciere si altor forte negative derivate din persoanele sau situatiile inconjuratoare. Rezultatul este de obicei extrem de daunator, cu efecte care pot aduce durere pentru un timp foarte lung; de aici rezulta importanta pazirii subconstientului de false impresii.

19.Subconstientul discerne prin intuitie. Procesele sale sunt rapide. Nu trebuie sa astepte metodele lente de ratiune ale constientului. De fapt nici nu poate sa le foloseasca.

20. Subconstientul nu doarme niciodata, nu se odihneste niciodata asa cum nici inima sau sangele nu se odihnesc. S-a observat ca declarand cu certitudine subconstientului anumite lucruri ca fiind indeplinite, fortele sale se pun in miscare pentru a ajunge la rezultatul dorit. Aici se afla, deci, sursa puterii care ne plaseaza in legatura directa cu Omnipotenta. Aici se afla principiul de baza, care merita un studiu atat de serios ca cel de fata.

21.Operarea acestei legi este foarte interesanta. Cei care o pun in aplicare observa ca atunci cand merg sa intalneasca o peroana cu care anticipeaza un dialog dificil, ceva a fost acolo inaintea lor si a dizolvat toate presupusele diferende. Totul este schimbat, armonios; ei mai observa ca atunci cand apare o problema dificila isi pot permite sa o amane si cateodata chiar gasesc o solutie; totul este bine aranjat; de fapt, cei care au invatat sa creada in subconstient observa ca au resurse infinite sub comanda lor.

22.Subconstientul este locul unde se gasesc principiile si aspiratiile noastre. Este izvorul idealurilor noastre artistice si altruistice. Aceste instincte pot fi distruse insa de catre un proces gradual de subminare a principiilor innascute.

23.Subconstientul nu poate argumenta in controversa. Astfel, daca a acceptat o sugestie gresita, o metoda sigura de a o depasi este folosirea unei contra sugestii foarte puternice, repetata frecvent, pe care mintea trebuie s-o accepte, formand astfel un obicei de gandire nou si sanatos si o viata noua – subconstientul fiind locul unde stau Obiceiurile. Ceea ce facem iarasi si iarasi devine fenomen mecanic; nu mai este un act de gandire, ci si-a intins canalele spre subconstient. Acest fapt ne este favorabil atunci cand noul obicei este sanatos si bun. Daca este daunator si rau remediul consta in recunoasterea omnipotentei subconstientului si sugerarea eliberarii in prezent. Subconstientul, fiind creativ si una cu sursa divina, va crea imediat libertatea sugerata.

24.Pentru a rezuma: functille normale ale subconstientului in lumea fizica sunt legate de procesele vitale si de regularizare, cu scopul de a prezerva viata si de a restaura sanatatea, de a avea in grija fatul, ceea ce include dorinta instinctiva de a conserva viata si de a-i imbunatatii conditiile generale.

25.In lumea mentala, subconstientul serveste ca depozit pentru memorie, adaposteste mesagerii gandului care lucreeaza, nestanjeniti de timp sau spatiu; este fantana initiativei practice si a fortelor constructive ale vietii: este locul obisnuintei.

26.In lumea spirituala, subconstientul reprezinta sursa idealurilor, aspiratiilor, imaginatiei, canalul prin care recunoastem Sursa Divina; in masura ce recunoastem aceasta divinitate, ajungem sa intelegem sursa puterii.

27.S-ar putea pune intrebarea: „Cum poate subconstientul sa schimbe situatiile?”. Raspunsul este, pentru ca subconstientul este parte a Mintii Universale iar partea trebuie sa fie de acelasi tip si calitate ca intregul; singura diferenta este de grad. Intregul, dupa cum stim, este creativ, de fapt, este unicul creator; in consecinta, mintea este creativa, iar cum gandul este singura activitate pe care o poseda
mintea, atunci gandul trebuie sa fie, cu necesitate, creativ.

28.Dar vom observa ca este o mare diferenta intre un simplu a gandi si a dirija constient gandurile noastre, sistematic si constructiv; cand ajungem sa infaptuim aceasta, ne plasam mintea in armonie cu Mintea Universala, intram pe aceeasi unda cu Infinitul, aducem in actiune cea mai puternica forta, puterea creativa a Mintii Universale. Aceasta, ca tot ceea ce exista, este guvernata de legea naturala, numita „Legea Atractiei”; cum aceasta Minte Universala este creativa, ea coreleaza automat gandul cu obiectul sau si il aduce in manifestare.

29.Exercitiu cu scopul de a-ti asigura sa iti contolezi gandul. Cum aplicam: alege o camera unde poti sa fii singur, sa nu te deranjeze nimeni. Aseaza-te confortabil, cu spatele drept, nu tolanit. Ramai perfect nemiscat dar inhibeaza-ti toate gandurile; aceasta te va ajuta sa-ti contolezi gandurie de grija, ingrijorare si teama si te va ajuta sa reusesti sa intretii numai gandurile pe care le doresti. Continua exercitiul pana cand reusesti.

30.Nu vei fi capabil sa faci acest exercitiu mai mult decat cateva momente o data, dar exercitiul are o mare valoare fiind o demonstratie practica a numarului mare de ganduri care incearca constant sa castige acces in lumea noastra mentala.

„Cauza si efectul sunt absolut si fara nici o exceptie atat in taramul
ascuns al gandului cat si in lumea vizibila si materiala a lucrurilor.
Mintea este maestul tesator, atat pentru hainele caracterului cat si
pentru hainele care imbraca situatiile” – James Allen

Charles F. Haanel

Dumnezeu, care este însăşi Viaţa, nu are favoriţi. Dar cei care acţionează întotdeauna în acord cu legile armoniei universale, par favorizaţi de soartă.~Joseph Murphy

Related:  Pacea interioara

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

mondris.ro