Semnificaţia ocultă a unor simptome specifice

simptomeAcele simptome pe care le incercăm in afecţiunea noastră ne pot spune multe despre stările emoţionale, mentale şi spirituale care au determinat manifestarea dezechilibrului. Cele ce urmează nu constituie un diagnostic : sint descrieri ale unor simptome obişnuite, specifice unor diverse dezechilibre de sănătate. Iar semnificaţiile ascunse ce le sint asociate reprezintă doar o parte, deoarece am urmărit pur şi simplu să vă ofer un punct de plecare pentru analizarea acelor elemente din viaţa voastră care duc la apariţia diverselor afecţiuni. Ele ar trebui să vă ajute la inţelegerea propriei condiţii, care este unică.
Nu uitaţi că majoritatea simptomelor au cauze fizice exterioare. De pildă, circeii pot fi urmarea unei lipse de calciu din alimentaţie. Putem rezolva problema printr-un aport nutriţional adecvat – dar dacă nu ajungem la ceea ce a dus la ignorarea calciului, este foarte probabil ca ea să revină ceva mai tirziu. intr-adevăr, simptomul fizic trebuie abordat din punct de vedere fizic, dar există şi o cauză metafizică ce a contribuit la manifestarea problemei. Trebuie să căutăm şi să descoperim ce condiţii emoţionale, mentale sau spirituale au condus la declanşarea afecţiunii fizice. Căci altminteri nu realizăm decit o abordare superficială a problemei de sănătate, in locul unei tratări holistice, preventive.

loading...

Răceala şi febra
Răcelile sint senzaţii de frig, insoţite de obicei de tremurături. Adeseori, in rastimpuri, se manifestă cu stări febrile. Febra este o creştere anormală sau excesiva a temperaturii corpului, de cele mai multe ori asociată cu o accelerare a pulsului. Aceste doua simptome reflectă efortul corpului de a-si regasi starea de sanatate.
In simptomele de raceala şi febră se manifestă două principii fundamentale ale fizicii. Daca vrem sa transformam materia in spirit, trebuie să-i mărim energia sau temperatura. Dacă vrem să transformăm spiritul in materie, trebuie să-l condensăm – ca şi cum l-am trage in jos prin răcire. De pildă, pentru a preschimba gheaţa in abur, folosim căldura; pentru a transforma aburul in gheaţă, aplicăm un proces de răcire.
Febra reflectă preschimbarea materiei in spirit. Creşterea temperaturii şi accelerarea pulsului au rolul de a infierbinta şi arde toxinele acumulate in trupul fizic. Această prefacere a toxinelor prin intermediul febrei este o formă de eliminare. in acelaşi timp, ea permite corpurilor noastre subtile să se extindă in afara trupului fizic pentru a atrage mai multă energie, intensificind astfel procesul de vindecare. O răceală reflectă transformarea spiritului in materie sau o mai mare concordanţă intre spirit şi materie.
Tremuratul care de multe ori insoţeşte răceala constituie o modalitate de restabilire a concordanţei dintre corpurile subtile şi corpul fizic.
Dacă manifestăm simptome mai puternice de febră, inseamnă că pierdem contactul cu latura spirituală. Ar putea reflecta o aglomerare toxică cu materii fizice, precum şi nevoia unei stimulări a activităţii corpului fizic, pentru a-i accelera pulsul. Ai fost mai sedentar in ultima vreme ? Activitatea ta a cam lăsat de dorit ?
Ai neglijat cumva aspecte ale fiinţei tale, altele decit cele de natură fizică ? Lucrurile se agită in jur, iar tu nu acţionezi in nici un fel ? Dorinţele tale capătă amploare şi nu ţi le exprimi ? Ai cumva o supărare pe care ţi-o reprimi şi acum este nevoită să se elibereze din fiinţa ta inainte de a se declanşa o problemă de sănătate ?
Faptul că răcim poate avea şi el diverse semnificaţii. Răceala determină o contracţie, o micşorare. Ai cumva tendinţa de a te inchide in tine? Vrei să te izolezi de ceva ? Ai fost mai imprăştiat şi mai aerian in ultima vreme, astfel incit simţi nevoia să te aduni şi să revii cu picioarele pe pămint? Ai fost implicat in atit de multe activităţi incit nu ţi-a mai rămas timp pentru tine? Sint lucruri şi activităţi care te impart in numeroase direcţii şi te dezorganizează? incerci să schimbi ceva in viaţa ta ? Ai atit de multe de făcut incit nu mai faci faţă ? Te-ai simţit in nesiguranţă şi singur intr-un domeniu al vieţii tale ?

Congestia
Congestia este o stare in care o parte a corpului a ajuns la saturaţie (acumulare excesivă de singe, mucus etc. in vasele unui organ sau ale unei părţi de organ) ori este infierbintată peste măsură. Sinusurile şi plăminii sint zonele cele mai predispuse la congestii, dar şi constipaţia este o formă de congestie. In funcţie de locul unde apare congestia, putem afla multe despre suprasolicitările noastre. Dacă apare la cap, ce ne spune acest lucru despre procesele gindirii noastre ? Lăsăm iritarea să pună stăpinire pe fiinţa noastră ? Sintem ingrijoraţi, suspicioşi şi ne temem să ne umplem capul, să-l congestionăm ?
La fel de multe lucruri putem afla şi dacă apare la plămini, declanşind unele probleme de respiraţie. Sint emoţii pe care ni le reprimăm? Congestia pulmonară poate reflecta un strigăt inăbuşit sau lăuntric ce simte nevoia să iasă la suprafaţă. Refuzăm să acceptăm mai multe lucruri şi persoane in viaţa noastră sau sint alţii care se opun? Nu ne dăm seama că avem dreptul la mai mult spaţiu şi stăm in continuare inghesuiţi ?
Există vreo depresie sau vreo tristeţe care vă umple inima şi nu o puteţi exprima ? Şi aceasta poate produce congestie. Ne este teamă să acceptăm viaţa (respiraţia), determinind astfel congestionarea plăminilor pentru a evita acest lucru ? Avem un sentiment de sufocare sau că ne-am reprima ceva in vreun fel ?
Şi constipaţia este o formă de congestie. Adeseori, ea reflectă un refuz de a elimina idei, emoţii şi forme vechi, ce nu ne mai sint benefice. Indivizii care se agaţă de trecut şi refuză schimbarea se confruntă de multe ori cu diferite grade de constipaţie.

Crampele
Crampele sint contracţii musculare bruşte şi involuntare. Există multe condiţii fizice care pot produce colici – lipsa de calciu din organism, forţarea unui muşchi fără o incălzire prealabilă, lipsa de hrană sau de oxigen…
Există insă şi condiţii metafizice care ne pot aduce in această situaţie. Producerea unor crampe inseamnă contracţia puternică a muşchiului – deci o reducere, o reţinere. Ea este de multe ori un răspuns la teamă sau la refuzul de a te relaxa; reflectă tensiune, reţinere.
In funcţie de locul unde apar spasmele, putem afla multe despre starea noastră. Dacă se produc la miini, acest lucru ar putea insemna că te cramponezi prea puternic de ceva sau că nu vrei să te manifeşti liber.
Prin intermediul crampelor, corpul tău iţi spune că ai nevoie de relaxare. Dacă apar la picioare, ar putea insemna că te deplasezi şi munceşti prea mult. Nu este ceva neobişnuit să vezi indivizi dependenţi de muncă şi „supermame” că au crampe la miini şi la picioare.
Durerile menstruale nu sint tocmai uşor de depistat. Pentru multe femei, intensitatea lor diferă de la o lună la alta. O analizare a activităţilor, emoţiilor şi experienţelor generale de viaţă pe parcursul mai multor luni vă va ajuta să determinaţi zonele problematice. Aceste dureri ar putea reflecta aspecte concentrate in jurul propriei feminităţi, şi in acest sens ar trebui interpretate.

Extenuarea
Extenuarea ne spune pur şi simplu că sintem obosiţi, dar nu numai la nivel fizic. Ar putea reflecta o atitudine „sătul de viaţă” care a inceput să afecteze nivelurile energetice de natură fizică. Ce anume te oboseşte in viaţa ta – slujba, partenerul, stresul constant din partea familiei etc. ? Atunci cind desfăşori preocupări plăcute, distractive in viaţa ta ? Ai uitat că esenţa omului are nevoie de timp pentru distracţie ?Uneori, oboseala işi va spune cuvintul, incurajindu-ne astfel să găsim modalităţi de recreere.

Infecţia
Infecţiile ne semnalează prezenţa in corpul nostru a unor otrăvuri sau toxine. Ele pot reflecta sau scoate in evidenţă negativitate, minie şi temeri ce incep să ne afecteze viaţa fizică, determinindu-ne o mai mare predispoziţie la infecţie sau la răspindirea ei. Există ginduri ce-ţi otrăvesc viaţa, temeri şi griji de care nu mai poţi scăpa ? Trăieşti intr-un mediu lipsit de armonie, negativ, care te afectează ? Te expui influenţei
unor persoane, situaţii sau medii negative ? incurajezi unele deprinderi rele care ar putea duce la acumulări de toxine ?
A infecta inseamnă „a afecta sau contamina (o persoană, un organ, o rană etc.) cu germeni vătămători” şi „a contamina cu o substanţă ce afectează in mod nefavorabil calitatea, caracterul sau condiţia”. Această definiţie ar trebui să ne spună cum să abordăm analizarea oricărei infecţii ce şi-a făcut simţită prezenţa in fiinţa noastră. Ce sau cine v-a afectat de curind, in mod nefavorabil, calitatea, caracterul şi condiţia vieţii ?

Inflamaţia
Inflamaţia se manifestă in corpul omenesc prin „roşeaţă, tumefacţie, durere, sensibilitate, temperatură şi o dereglare generală a funcţiei unei zone a corpului, de obicei ca reacţie la un agent vătămător”. Această definiţie oferă multe indicii privind semnificaţia ascunsă a oricărei inflamaţii ce-şi face simţită prezenţa.
Influenţei cărui tip de agent vătămător – persoană, condiţie, atitudine, negativitate etc. – ai fost expus in ultima vreme ? Ţi-ai reprimat supărări şi necazuri pricinuite de diverşi indivizi sau situaţii ? Ai cumva vreo nemulţumire sau frustrare pe care nu ai reuşit să ţi-o exteriorizezi ? Ce te tulbură şi te impiedică să ai o viaţă tihnită şi calmă ? Eşti supărat şi te simţi frustrat din cauza vieţii tale sau a unor condiţii specifice ?
Eşti excesiv de autocritic sau te expui unor critici exagerate? Eşti nemulţumit de tine dintr-un motiv sau altul ? Refuzi să-ţi schimbi vechiul stil de viaţă (mai ales dacă inflamaţia se repefă) ?

Iritaţia
In multe feluri, iritaţiile sint inflamaţii de un nivel mai scăzut. Au cam aceleaşi simptome, insă primele s-ar putea manifesta şi prin fierbinţeală şi mincărime. Problemele ce se pun in cazul inflamaţiilor sint valabile şi la iritaţii.Ai vreo supărare care te frămintă şi-ţi tulbură viaţa ? Ai vreo dorinţă ascunsă, neimplinită (o pasiune ce nu-ţi dă pace) şi nu faci nimic in acest sens ? Pur şi simplu arzi de nerăbdare să faci ceva anume, dar nu dai curs acestui impuls ? Ce te nemulţumeşte in viaţa ta ? Care dintre problemele rămase nerezolvate incă te mai frămintă şi nu-ţi dă pace ? Cine sau ce te-a iritat cel mai mult ? iţi este cumva teamă că nevoile şi dorinţele tale nu se vor realiza ? Te nemulţumeşte starea actuală a vieţii tale?
Greaţa
Greaţa este un deranjament al stomacului ce poate fi insoţit de impulsul involuntar de a vomita. Există multe semnificaţii ascunse in această afecţiune, iar analizarea propriei noastre vieţi atunci cind manifestăm acest simptom poate dezvălui aspecte lăuntrice surprinzătoare.
Ce ne dezgustă foarte mult in viaţă? Influenţa căror atitudini pe care nu vrem să le mai inghiţim am fost nevoiţi să o suportăm? Ce incercăm să inlăturăm sau să eliminăm (in cazul vomitării) ? Există o teamă sau o respingere? Există o respingere faţă de un lucru sau o persoană ? Nu ne simţim in siguranţă ? inghiţim cu greu ceva anume ?

Durerea
Durerea se manifestă sub diverse forme şi aparenţe inşelătoare, astfel incit uneori cu greu putem depista acele zone care au intensificat şi au dus la manifestarea durerii pe care o resimţim. in general, ea poate reflecta sentimente, cum ar fi acela de vinovăţie, neiertarea unor vechi ofense, atitudini excesiv de critice (din partea altora) sau autocritice, dorinţe, rezistenţa in faţa unor noi mişcări şi schimbări, precum şi senzaţia unei lipse de libertate.
Localizarea durerii poate oferi multe informaţii. Este o durere de cap? Atunci probabil are legătură cu ceea ce gindim despre propria noastră persoană. Dacă este o durere de inimă, atunci poate că ea reflectă sentimentele – sau lipsa lor – faţă de propria noastră persoană, şi chiar o lipsă de manifestare a dragostei. 
Durerea poate fi cronică sau acută. Adeseori, durerea cronică revine şi persistă. De multe ori, durerea şi stările cronice resimţite pot reflecta un refuz al schimbării, o teamă veche sau un tip de comportament desuet. O durere acută – care este puternică şi adeseori tăioasă şi intensă – reflectă o severă atenţionare din partea corpului. Ambele tipuri de dureri pot reflecta sensibilitate faţă de atitudinile critice şi sentimentul că eşti copleşit de detalii.
Examinează-ţi durerea. Este constantă ? Pulsatilă ? Periodică ? Acută ? Toate aceste elemente iţi pot oferi indicii cu privire la aspectele ce se află in spatele simptomului fizic. Rivneşti la ceva anume ? Tinjeşti după dragoste ? Nu eşti mulţumit de tine sau nu simţi acceptarea celorlalţi ? Te autopedepseşti sau te simţi vinovat ? Eşti excesiv de autocritic – nu eşti destul de inţelegător cu tine insuţi ? iţi impui inutil constringeri ţie şi acţiunilor tale ? De fapt, ce sau cine iţi face viaţa un chin in acest moment? Dacă este o durere cronică, atunci ce sau cine iţi face in permanenţă viaţa un chin ?

Tumefierea
Tumefierea indică adeseori prezenţa in viaţa ta a unei atitudini reţinute sau a unui proces stinjenit in desfăşurarea lui.
Cei care au vederi invechite constată adesea că au probleme repetate de acest gen. in funcţie de zona afectată a corpului, putem atla multe lucruri despre propria noastră persoană. De exemplu, tumefierea genunchilor (de pildă, din cauza retentiei de apă) poate oglindi un refuz de a merge mai depaile (apa nu circulă) sau de a-i lăsa pe alţii să meargă mai departe. Tumefierea poate reflecta şi o fixare in şabloane şi idei invechite, dar şi aspecte ce vă ingrădesc respectul de sine. Sintem excesiv de mindri din cauza unui lucru anume? Nu profităm de diverse ocazii pentru a creşte şi a ne dezvolta din punct de vedere spiritual (caz in care extinderea şi creşterea rămin inchise in interior) ?
Exagerăm lucrurile peste măsură ? Ne implicăm prea mult emoţional şi nu apelăm deloc la bunul-simţ şi la gindirea practică? Intervenim in vieţile altora sau in domenii in care nu ar trebui să ne amestecăm ?
Acestea sint doar unele dintre simptome şi o parte dintre semnificaţiile lor. Examinarea propriilor tale tulburări va scoate la iveală şi alte aspecte specifice. Dar să nu devii superstiţios in acest proces de analiză. De pildă, dacă un copil fericit şi sănătos se taie la picior in timp ce se joacă, după care face o uşoară infecţie, asta nu inseamnă că el a contribuit in mod conştient la apariţia problemei respective. Oricind se pot produce accidente şi nu toate aspectele corporale pot fi controlate (insă mare parte dintre ele pot fi stăpinite). Cu cit vom conştientiza mai mult acest lucru, cu atit vom fi mai sănătoşi. Trebuie să incercăm să invăţăm cit mai multe despre propria noastră fiinţă şi despre felul in care corpul nostru fizic răspunde la influenţele mediului inconjurător de fiecare dată cind se manifestă o afecţiune.
Ted Andrews

Loading...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.