Unele semnificaţii oculte ale corpului I

10616530_762757720463024_5102493902897488881_nNu numai simptomele reflectă acţiunea unor forţe şi energii ce se manifestă in viaţa noastră, deoarece acele părţi şi organe ale corpului care experimentează simptomul pot oferi chiar mai multe informaţii in acest sens. Adeseori, corpul a fost văzut ca un microcosmos, ca simbol unic pentru exprimarea anumitor forţe in viaţa noastră. Fiecare parte sau organ al corpului poate reflecta locul in care aceste energii s-au manifestat intr-un mod dezechilibrat.
Analizează părţile corpului. Familiarizează-te cu funcţiile lor şi cu sistemele din care fac parte. in acest fel, poţi obţine informaţii utile cu privire la cit de echilibrat este modul in care folosim tendinţele noastre naturale.
Următoarele descrieri nu sunt atotcuprinzătoare – ele sint doar orientative, scopul lor fiind acela de a te ajuta pur şi simplu in iniţierea propriului proces de autoexaminare, prin care să incepi să-ţi asumi din nou responsabilitatea sănătăţii şi vieţii proprii.

loading...

Gleznele.Glezna este incheietura ce face legătura intre picior şi laba piciorului, un punct in care se poate realiza o mişcare spre inainte şi/sau in sus. Gleznele constituie simbolul sprijinului in acţiunile tale. Sint puternice sau slabe ? Ce-ţi spun ele despre acţiunile – sau lipsa lor – in viaţa ta ? Unghiul pe care gleznele il formează intre laba piciorului şi tibie este semnificativ: reflectă acţiunea in două dimensiuni sau pe două planuri. Ele sint simboluri ce ne amintesc să ne deplasăm inainte pe plan fizic in timp ce căutăm dimensiunea spirituală. Acţionăm oare pe ambele niveluri ? incercăm să ducem o existenţă izolată ?
Răminem cu picioarele pe pămint in timp ce acţionăm in direcţia evoluţiei noastre spirituale ? Ignorăm latura spirituală şi ne lăsăm prea mult cufundaţi in realitatea materială? in viaţă, preferăm sau respingem deplasarea intr-o anumită direcţie ?

Anusul.Este deschiderea pentru excreţie, acel punct al corpului prin care eliminăm reziduurile şi tot ceea ce nu mai este de folos organismului. Anusul este simbolul eliberării şi relaxării. O durere in această zonă poate reflecta o nevoie de a te elibera de ceva sau de cineva, dorinţă care te frămintă. Ne agăţăm de lucruri ce nu ne mai sint de nici un folos ? incercăm să ne cramponăm de trecut? Lăsăm viaţa să treacă pe lingă noi, asistind pasiv, fără să participăm din plin in desfăşurarea ei ? Ne simţim suprasolicitaţi sau ne este teamă să lăsăm lucrurile in voia lor? Respingem ceea ce ne oferă viaţa? Ne simţim respinşi de unele persoane sau clemente din viata noastră?

Braţele.Acest membru superior al corpului este un simbol al abilităţii noastre de a accepta şi rezista experienţelor de viaţă, un simbol al activităţii, acţiunii şi mişcării. Braţele puternice reflectă o bună abilitate de a controla activităţile, precum şi capacitatea de a atinge noi culmi.
Dacă avem probleme cu braţele, să fie oare pentru că ne-am extins prea mult căutările ? Sau poate că nu le extindem atunci cind ar trebui ? ii blamăm pe alţii pentru nereuşitele noastre ? incercăm să ne asumăm o responsabilitate ce ne depăşeşte puterile? Renunţăm la obligaţiile noastre ? Avem sentimentul că totul nu mai are nici un rost şi că nimic nu ne mai poate ajuta ? Ne simţim ca şi cum n-am mai avea puterea să depăşim anumite situaţii ?

Vezica biliară.Este un săculeţ in care se adună bila secretată de ficat, pentru a fi folosită in procesul de digerare a grăsimilor. Problemele ce apar in această zonă pot indica faptul că incercăm să mistuim lucrurile prea repede sau că nu procesăm ceea ce ni se intimplă – nu ne invăţăm lecţiile. Problemele de genul calculilor biliari ar putea reflecta tendinţa de a ne crampona prea mult de ganduri şi experienţe neplăcute, in loc să le depăşim. Ne agăţăm de de trecut, lăsindu-l să ne umple viaţa, in loc să mergem inainte, intampinand viitorul cu bucurie şi speranţă.

Vezica urinară. Este o pungă din muşchi neted ce are un rol esenţial in eliminarea urinei din organism. De obicei, anxietatea şi mania contribuie la amplificarea şi manifestarea problemelor din această zonă. Eşti foarte supărat pe cineva? Este cineva foarte supărat pe tine? De multe ori, temerile sint la originea unei vezici slabe – adesea, acele temeri din copilărie care nu au fost niciodată rezolvate in totalitate. Teama de a renunţa la trecut sau la diverse aspecte ce nu mai sunt de folos (chiar dacă este vorba de ceva familiar, deci care prezintă siguranţă) poate determina apariţia unor probleme legate de vezica urinară. O atitudine de tipul „mai bine un rău pe care il ştii decat unul pe care nu-l cunoşti” poate duce la eliminarea problemelor, mai cu seamă a celor care afectează acest organ.

Sangele. Singele este fluidul vital al oricărei fiinţe umane. Are o mare importanţă, dar şi o deosebită semnificaţie ascunsă. Reprezintă curgerea energiei vitale; conţine esenţa vieţii şi structura – trecută şi prezentă – a individului, ceea ce constituie, in parte, motivul pentru care a fost folosit adeseori la riturile mistice din vechime. Sangele semnifică vitalitatea şi bucuria vieţii.
Cazurile de hipertensiune sau hipotensiune au de asemenea o insemnătate ascunsă. O tensiune mare reflectă adeseori probleme emoţionale de durată şi nerezolvate sau agitaţie. Trecutul incă işi mai face simţită prezenţa, fiind menţinut in continuare la foc mic. Sunt indivizi cu tensiune mare ce se agaţă de şabloane şi emoţii invechite, perimate, refuzind să meargă mai departe. Tensiunea scăzută poate reflecta frică şi/sau apatie faţă de curgerea vieţii. O atitudine de tipul „ce rost mai are ? ” este ceva obişnuit – la fel şi infecţiile in sange şi anemia.
Ar trebui analizate şi infecţiile in sange. Ce ganduri negre ne apasă, infectindu-ne vitalitatea ? Ne risipim forţele vitale esenţiale intr-un mod nesănătos (obiceiuri rele, dăunătoare) ? Anemia inseamnă o scădere a numărului de celule roşii din sange. In astfel de cazuri, ne limităm oare activităţile vitale ? Ne este teamă să ne relaxăm şi să ne bucurăm de viaţă ?

Oasele. Oasele constituie sistemul de susţinere al organismului – sunt fundamentul şi structura. Ele au simbolizat seminţele vieţii şi chiar invierea. Dacă apar probleme in privinţa oaselor, inseamnă că ceva nu este in regulă intr-un domeniu legat de fundamentul şi structura vieţii noastre. Probabil că ar trebui să reconstruim, să reechilibrăm sau să restructurăm din temelii. Ar putea indica şi unele probleme de
autoritate.
Coloana vertebrală este adeseori pusă in legătură cu marele Arbore al Vieţii. Este suportul principal al corpului. Nu primim sprijinul de care avem nevoie din partea celorlalţi ? Nu oferim sprijinul pe care alţii il aşteaptă din partea noastră ? Ce fel de susţinere ne lipseşte şi de care avem nevoie – financiară, emoţională, sexuală etc. ? Ne simţim ca şi cum ceilalţi „ne stau mereu pe cap” ? incercăm să ducem mai mult decat ne ţine spatele? Nu avem curaj să ne susţinem convingerile, dovedind că „ne lipseşte coloana vertebrală” ?

Creierul. Creierul este unitatea centrală a sistemului nervos. Este centrul gandirii, memoriei, analizei, intuiţiei etc.
Astfel, in funcţie de ce zonă a creierului este afectată, putem obţine indicaţii cu privire la natura problemelor corespunzătoare. Numeroase credinţe străvechi considerau creierul şi craniul ca fiind deschideri prin care spiritul iese (la moarte) şi intră (la naştere) in corp. Problemele fizice pot reflecta dereglări ale procesului nostru de gindire. Ne cramponăm de convingeri care pentru noi nu mai sint benefice ? Avem intenţii duşmănoase ? Avem dorinţe denaturate ?

Sanii. Sint organe ale corpului care in cazul femeii secretă lapte – simbolizează alimentarea, nutriţia, instinctul matern şi sexualitatea. Dacă avem probleme in această zonă a corpului, trebuie să ne punem intrebări cu privire la ce ne-a făcut mai susceptibili faţă de problemele respective. Am alimentat răni mai vechi ? Jelim sau uităm să jelim (să ne amintim de tradiţia bătutului cu pumnii in piept din timpul doliului)? Avem sentimentul că cei pe care-i iubim nu ne acordă suficientă atenţie ? Ne este teamă să creştem şi să ne maturizăm (proces ce se reflectă in dezvoltarea sinilor) ? Avem o atitudine excesiv de protectoare, sufocantă faţă de cei din jur ? Ne impiedicăm propria fiinţă să se dezvolte in mod optim ?

Urechile. Urechile sunt organele cu ajutorul cărora auzim, fiind in acelaşi timp şi centri de menţinere a echilibrului.In cazul apariţiei unor probleme specifice, trebuie să ne intrebăm ce nu vrem să auzim. Ce am vrea să auzim, dar nu auzim ? Este prea multă agitaţie şi nu reuşim să inţelegem ce se intimplă ? Nu dăm atenţie vocii lăuntrice atunci cind ar trebui ?
Permitem celor din jur ca prin vorbele şi acţiunile lor să ne afecteze sau să ne distrugă echilibrul ? Mai degrabă dăm ascultare vorbelor celorlalţi decat propriului nostru glas lăuntric? Incercăm să ne izolăm sau ne simţim izolaţi de ceilalţi ? Ne incăpăţanăm şi refuzăm să acceptăm o altă părere decat a noastră – sau ne aflăm mereu in preajma unor astfel de oameni?

Ochii.Sunt organele specifice văzului, fiind deci simboluri ale viziunii şi clarviziunii. Ochii sint ferestrele sufletului. Dacă vederea ne este inceţoşată, ce anume refuzăm să vedem? in legătură cu ce aspect avem o imagine deformată ? Dacă vederea ni se intunecă (cum ar fi in cazul cataractei), ce anume din viaţa noastră am vrea să ascundem? Nu vedem nici o rază de soare in prezentul sau viitorul nostru ?
Dacă suferim de prezbitism, ne uităm mai greu la acele lucruri care sint mai aproape de noi ? Ne concentrăm prea mult asupra viitorului, a acelor aspecte mai puţin clare? Ca in multe cazuri, o dată cu virsta, cristalinul devine mai rigid, provocand prezbitismul. Pe măsură ce imbătrinim, devenim oare mai rigizi, mai puţin flexibili in acţiunile noastre ?
In caz de miopie, vedem clar lucrurile din apropiere, dar nu şi pe cele mai depărtare. Ne concentrăm oare prea mult asupra propriei noastre persoane? Refuzăm să vedem ansamblul? Ne este teamă să privim inainte, spre viitor ?

Labele picioarelor. Ele constituie sprijinul organismului nostru. Cu ajutorul lor putem sta in picioare sau ne putem deplasa cu uşurinţă. Ele se află la nivelul pămantesc al corpului, la baza fiinţei noastre. Astfel, labele picioarelor simbolizează stabilitatea şi trăinicia. Ne ajută să ne deplasăm la verticală. Dacă avem probleme in aceste zone, ar trebui să vedem ce anume se schimbă in viaţa noastră, in jurul nostru. Cumva ni se clatină fundamentul ? Refuzăm să ne deplasăm atunci cand ni se oferă posibilitatea ? Ne ducem in zone in care nu ar trebui să mergem ? inţelegerea elementară a propriei noastre fiinţe şi a vieţii noastre dă semne de slăbiciune ? Nu sintem atat de verticali pe cat ar trebui să fim ? Sant in jurul nostru oameni care păşesc peste noi, călcandu-ne pe picioare ? Ar trebui să luăm o atitudine mai fermă in viaţă ?

Mainile şi degetele. Sunt instrumentele noastre de atingere, mangaiere şi manuire a experienţelor de viaţă. Le folosim pentru a da şi a lua, a atrage şi a respinge, a apuca şi a impinge. Ele pot fi inălţate in semn de fericire sau de manie. In simbolismul tradiţional, poziţia mainii era semnificativă, iar fiecare deget in parte avea insemnătatea lui. Dacă apar probleme, să fie oare din cauză că refuzăm să atingem sau să fim atinşi de alţii ? Ne cramponăm prea mult de ceva sau cineva ? Ne eliberăm atunci cind nu ar trebui ? Ne simţim persecutaţi intr-un fel sau altul? Permitem altora să se ocupe de noi şi de problemele noastre, cand de fapt de aceste lucruri ar trebui să ne ocupăm noi inşine ? Ne amestecăm in problemele altora şi nu ar trebui ?

Inima.Inima este organul principal al sistemului circulator, sediul vieţii şi al sufletului. Este centrul vindecării şi al iubirii, centrul solar al corpului. Inima este un simbol vechi al sentimentelor şi emoţiilor. Ea conţine şi lucrează cu sangele nostru dătător de viaţă.
Adeseori, problemele de inimă reflectă unele nereguli legate de felul in care controlăm, trăim şi/sau ne exprimăm dragostea şi emoţiile. Ne inverşunăm impotriva cuiva sau unui lucru ? Ne limităm dragostea sau simţim că este limitată de alţii? Restrangem manifestarea bucuriei in viaţa noastră ? Permitem ca emoţiile şi dragostea să fie ţinta unor critici din partea altora? Criticăm felul de a iubi al altora, deschis sau lăuntric ? Avem senzaţia că intotdeauna trebuie să dăm şi să manifestăm dragoste, chiar şi faţă de cei care nu preţuiesc acest lucru? Credem cumva că intotdeauna trebuie să ne agităm, să luptăm şi să ne sacrificăm pentru alţii? Este viaţa noastră sub semnul conceptului nesănătos al „martiriului” ?

Şoldurile şi fesele. Sunt simboluri ale echilibrului, sexualităţii şi puterii. in special şoldurile sunt importante pentru echilibrul corpului, mai cu seamă la deplasarea spre inainte. Problemele la nivelul şoldurilor ar putea reflecta unele neplăceri legate de evoluţia in viaţă. Ne simţim dezechilibraţi sau nesiguri in privinţa viitoarelor noastre acţiuni ? Permitem fricii să ne impiedice mersul inainte ?
Şoldurile şi fesele sunt simboluri intense ale puterii şi sexualităţii. Dacă sunt tari, acest lucru ar putea indica un simţ ferm şi echilibrat al propriei puteri şi sexualităţi. in schimb, şoldurile şi fesele grase şi lăsate ar putea reflecta nesiguranţă in ceea ce priveşte puterea şi sexualitatea. Ezităm să mergem inainte? Nu progresăm pe măsura posibilităţilor noastre ? Ne risipim puterea şi energiile in eforturi zadarnice ?

A fi bogat înseamnă a dărui, a nu dărui nimic înseamnă a fi sărac. A iubi înseamnă a trăi, a nu iubi nimic înseamnă a fi mort. A fi fericit înseamnă a te devota, a nu exista decât pentru tine înseamnă a te refuza pe tine însuţi şi a te sechestra în infern. – Eliphas Levi

Loading...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.