Afazia si afonia

12107904_1092771967402706_1585534081826597445_nAfazia este o tulburare de exprimare şi/sau de inţelegere a limbajului oral sau scris [alexia], cauzată de o leziune cerebrală localizată. in general, afazia presupune pierderea memoriei semnelor obişnuite, prin care ne exprimăm ideile faţă de cei din jur. Centri limbajului se află in emisfera stangă a creierului, in jumătatea raţională, specializată in citit, vorbit, numărat, analiză, reflecţie şi in stabilirea relaţiilor.
Corespunde laturii mele Yang (emiţător, acţiune). In cazul in care am o astfel de afecţiune, imi analizez felul in care transmit mesajele. Inconştientul meu se teme că nu va fi inţeles? Am indoieli legate de capacitatea mea de exprimare? Simt o angoasă la ideea de a mă exprima, nu indrăznesc, de teamă că „voi crea valuri” in jurul meu.
Astfel, răman la un nivel superficial. Nu pot să merg mai in profunzime: astfel evit să descopăr lucruri care nu imi plac. Mă simt ca intr-o inchisoare şi, in acelaşi timp, mă simt eliberat, pentru că nu trebuie să explic totul, să mă justific. imi este teamă că voi fi judecat de ceilalţi şi pentru că nu am incredere, vreau să controlez totul.
Accept evenimentele vieţii, la nivelul inimii, fără să mai trec totul prin filtrul raţiunii. Imi aleg, conştient, cuvintele potrivite pentru a exprima ceea ce trebuie spus, imi eliberez astfel fricile, indoielile şi nesiguranţa. Indrăznesc să fiu eu insumi, imi exprim suferinţele şi decepţiile, ştiind că acesta este modul cel mai eficient de a mă elibera de secrete şi de suferinţă; imi regăsesc pacea interioară şi dorinţa de a exploata universul, de care m-am deconectat.

Afonia sau stingerea vocii 
Vocea reprezintă exprimarea de sine, creativitatea. O emoţie prea puternică (depresie, nelinişte) poate determina să nu mai ştiu ce spun sau in ce direcţie să merg sau cum să interpretez acea direcţie, in funcţie de emoţia trăită. Această emoţie, este posibil să fi fost trăită pe plan sexual şi are repercusiuni asupra vocii şi a corzilor vocale, deoarece cel de al doilea centru de energie (sexuală) are legătură directă cu gatul, cel de-al cincilea centru de energie. Sensibilitatea mea (hiperemotivitatea) a fost afectată şi nu mai pot spune nimic, oricat aş incerca ! Simt că „mi se taie răsuflarea”. Dacă imi risipesc prea mult energia, mai ales după un şoc emoţional, se va crea un gol interior, in locul disperării mele şi sunetele vor fi „aspirate” de acest gol. Este ca şi cum mi-aş inghiţi cuvintele, in gat. Este important pentru mine să reiau contactul cu suflul comunicării interioare. Este posibil ca această situaţie să mă protejeze, deoarece sunt intr-o stare in care nu mai trebuie să vorbesc, nu imi mai pot exprima secretele. Oare imi folosesc intr-un mod sănătos vocea şi corzile vocale ? Trebuie să fiu tăcut pentru un anumit timp ? Se spune că „vorbele sunt bani” şi „tăcerea e de aur”… Sau, cineva ‘ sau ceva m-a redus Ia tăcere, in mod forţat ? Este posibil, să mă simt neputincios in exprimare, la modul general, deoarece am impresia că nu valorez prea mult. Cred că este mai bine să tac decat „să spun prostii”. Aş vrea atat de mult ca ceilalţi să asculte ceea ce am de spus, să fiu recunoscut pentru ceea ce sunt, să fiu respectat. Uneori mă simt foarte special, dar este o stare care durează foarte puţin şi simt din nou neincredere şi culpabilitate şi mă retrag in mine insumi. in loc să trăiesc pentru mine insumi, trăiesc in funcţie de ceilalţi şi, pentru că nu ştiu ce să spun tot timpul, pentru a fi aprobat de ceilalţi, prefer să tac: fie nu mai vorbesc, fie corzile mele vocale decid ele insele să nu mai emită sunete.
Accept să imi exprim emoţiile, creativitatea şi ideile in felul in care mă simt cel
mai bine, respectandu-mi limitele.

Jacques Martel

loading...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.