Descoperirea imaginii personale

398968_346046868800780_672756594_nDescoperirea imaginii personale explică toate discrepanţele aparente despre noi.
Secretul este următorul: pentru a „trăi” cu adevărat, adică pentru a găsi viaţa satisfăcător de rezonabilă, este nevoie de o imagine personală adecvată şi realistă pe care s-o acceptăm. Trebuie să vă acceptaţi singuri.
Trebuie să vă stimaţi.
Trebuie să aveţi un eu în care să aveţi încredere şi în care să credeţi.
Trebuie să fie un eu de care să nu vă fie ruşine şi pe care să-l puteţi exprima liber, creator, neîncercînd să-l ascundeţi.
Trebuie să aveţi un eu care să corespundă realităţii, pentru a funcţiona eficient în lumea reală. Trebuie să vă cunoaşteţi atît punctele tari, cat şi punctele slabe, şi să fiţi onest în ambele direcţii.

Imaginea dumneavoastră personală trebuie să fie o aproximare rezonabilă a „dumneavoastră”, nefiind nici mai mult decat ceea ce sunteţi, dar nici mai puţin.
Atunci cand această imagine personală este intactă şi sigura, vă simţiţi „bine”. Cand este ameninţată, vă simţiţi neliniştit si nesigur.
Cand este potrivită şi vă simţiţi întru totul mandri de ea, căpătaţi încredere de sine. Vă simţiţi liber să fiţi „dumneavoastră înşivă” şi să vă exprimaţi ca atare. Atunci funcţionaţi optim. Atunci cand imaginea personală devine obiect de ruşine, aveţi tendinţa s-o ascundeţi, şi nu s-o etalaţi. Exprimarea creatoare este blocată, deveniţi ostil şi greu de abordat.

Dacă o cicatrice pe faţă întăreşte imaginea personală (ca în cazul duelistului german), cresc în egală măsură şi respectul de sine şi încrederea în sine. Dacă o cicatrice pe faţă diminuează imaginea personală (ca în cazul agentului de vînzari), rezulta o pierdere a respectului şi încrederii de sine. Cand prin chirurgie estetică este corectată o desfigurare facială, intervine o schimbare psihologică majoră doar dacă există o corectură corespunzătoare a imaginii personale mutilate.
Uneori, o imagine de sine desfigurată continuă să persiste chiar şi după o operaţie reuşită, aşa cum „membrul fantomă” continuă să provoace durere la ani de zile după ce a fost amputat braţul sau piciorul respectiv.

Related:  Cele 12 calitati gemene

Maxwell Maltz

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.