Dialog cu Dalai Lama

Iata un scurt dialog intre Leonardo Boff, un teolog brazilian si Dalai Lama. Intr-o discutie despre religie si libertate avuta cu Dalai Lama, putin provocator, i-am pus o intrebatre , care mi se parea foarte importanta :
« Sfintia Voastra, care religie considerati ca este cea mai buna? »
Credeam ca va raspunde : « Budismul tibetan » sau « Religiile orientale cu mult mai vechi decât crestinismul. »
Dalai Lama s-a oprit, mi-a suris si, privindu-ma drept in ochi… Ceea ce m-a surprins, caci se simtea provocarea din intrebarea mea.
Mi-a raspuns:
« Cea mai buna religie este cea care te apropie de Dumnezeu. Este cea care face din tine, o persoana mai buna. »
Putin surprins de raspunsul sau plin de intelepciune, l-am intrebat din nou:
« Ce ne face sa fim mai buni? »
El a raspuns:
« Tot ceea ce nu ne lasa indiferenti la suferinata aproapelui si ne face sa fim mai sensibili, mai detasati, mai amabili, mai umani, mai responsabili, mai corecti si cinstiti.
« Religia care-ti ofera si-ti recomanda toate acestea, este cea mai buna religie. »
Câteva momente am ramas gânditor. Eram uimit, incântat , si mai sunt si astazi, meditând la raspunsul sau irefutabil si plin de intelepciune :
« Prietene, nu ma intereseaza de ce religie esti si daca esti credincios sau nu… Pentru mine, este important felul cum te porti cu ceilalti, familia ta, colegii de serviciu, prietenii tai si in general cu toata lumea. Aminteste-ti ca universul este influentat de actiunile si de gândurile noastre. »
« Legea actiunii si reactiunii nu se refera numai la fizica. Ea se aplica si la relatiile umane.
Daca faci bine in jurul tau, ti se va raspunde cu aceiasi moneda. Daca te porti incorect, cu rautate, se va intoarce impotriva ta. »
« Cea ce ne spuneau bunicii este adevarat. Vei primi intotdeauna ceea ce le doresti celorlalti. A fi fericit nu este mâna destinului, est mai degraba consecinta optiunilor tale de a te comporta fata de cei din jur. »
La urma a mai adaugat:
« Ia seama la gândurile tale caci ele vor deveni Cuvinte. Ia seama la cuvintele tale caci ele vor deveni Actiuni. Ia sema la actiunile tale caci ele vor deveni Obiceiuri. Ia seama la obiceiurile tale caci ele iti vor modela Caracterul. Ia seama la caracterul tau caci el iti va conditiona Destinul, Iar destinul va fi Viata ta… …si…« Nu exista religie mai mare ca Adevarul.»

Interesant de citit si:
Related:  Învățături de la maeștri

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.