Semnificatia alegerilor si comportamentelor alimentare

10698683_729323443806452_4417808270691710948_nPentru fiecare aliment/bautura mentionat exista mai multe explicatii. Este posibil sa nu ai nevoie decât de o singura explicatie sau sa ai nevoie de mai multe explicatii.

Alimentele sarate sau prea sarate: poti sa vrei sa adaugi tu sare la mâncarea preparata de altcineva. Ai o dificultate daca nu esti tu cel care are întotdeauna ultimul cuvânt de spus. Vrei sa ai dreptate. Vrei ca totul sa functioneze asa cum îti doresti tu. Ai o depresie inutila în fata imposibilitatii de a controla totul. Îti este greu sa te exprimi, desi ai vrea ca tu sa ai ultimul cuvânt. Cum poti sa stii ce înseamna „prea sarat”? Este foarte posibil ca si tu sa faci parte din majoritatea oamenilor, care consuma prea multa sare. Cantitatea minima necesara de sare pe zi este de o jumatate de gram, iar cantitatea ideala, de un gram si jumatate pe zi. În America, media cotidiana de consum de sare este de sapte grame, deci de mai mult de patru ori peste media normala. Sarea se regaseste foarte des ca si conservant, în interiorul tuturor alimentelor semipreparate din magazine. Aceasta este cauza pentru care, conform studiilor medicilor canadieni, noua din zece canadieni sufera de hipertensiune. În realitate însa, nu sarea este cauza hipertensiunii, ci mai degraba emotiile traite, care te fac sa absorbi prea multa sare.

Alimentele dulci sau zaharul: lipsa de dulceata din viata ta. Când esti prea exigent cu tine, îti ceri prea multe. Dificultatea de a-ti face complimente si ati recunoaste adevarata valoare. Când crezi ca ai dreptul la o recompensa doar atunci când ai realizat ceva important. Teama de a fi egoist. Când nu poti primi ceva cu adevarat, crezi ca îti lipseste mereu ceva, ceea ce înseamna ca esti mai atent la ceea ce nu primesti de fapt, în functie de propriile tale asteptari. Cum poti sa stii daca manânci sau bei „prea mult
zahar”? Rezultatele cercetarilor întreprinse în acest sens sunt diferite unele fata de altele. Din câte am aflat, cantitatea de zahar continuta în trei fructe proaspete este mai mult decât suficienta pentru necesarul zilnic. Prin urmare, orice surplus este un semn de indulgenta.

Alimentele condimentate sau condimentele: lipsa condimentelor din viata ta, ceea ce înseamna absenta sau lipsa frumusetii în lucrurile din jurul tau si mai ales a celor din interiorul tau. Lipsa de pasiune, fie în viata amoroasa, fie în cea profesionala sau în viata ta, în general. 
 Frica de a simti ceva. A nu fi recunoscator si a nu percepe micile momente de bucurie din viata ta.

Alimente grele si grase: dezgust fata de tine însuti, fie pe plan fizic, fie pe plan psihologic. Culpabilitate. Când vrei sa te pedepsesti, sa îti încarci corpul cu alimentele cele mai greu de digerat, de asimilat sau de eliminat. Când crezi ca meriti sa fii pedepsit, daca te ocupi de tine înaintea celorlalti.

Alimente crocante: când esti prea exigent fata de tine însuti. Crezi ca viata ta trebuie sa fie mai dura, mai dificila. Când te zbati prea mult, îti faci griji pentru orice, când îti complici viata atunci când nu este cazul. Crezi ca trebuie sa îti câstigi fericirea cu sudoarea fruntii. Când îti porti pica deoarece te consideri o persoana slaba sau lenesa. În relatia cu ceilalti: critici foarte repede, esti nerabdator si dai dovada de intoleranta.

Alimente moi: lipsa de forta, de sustinere pentru a-ti construi viata pe care o vrei. Contezi pe ceilalti pentru fericirea ta. Crezi ca nu vei reusi sa faci nimic singur. Îti porti pica petru ca îti doresti o viata fericita, usoara, lipsita de griji. Crezi ca daca te porti ca o persoana puternica, ceilalti nu se vor mai ocupa de tine.

Cafeina: crezi ca lipseste un stimulant în viata ta, adica ai foarte putine scopuri motivante, pentru care sa merite sa te trezesti dimineata. Te ocupi mai mult de proiectele, de obiectivele si planurile altora decât de ale tale.

Prea multa pâine: faptul de a nu îti e de ajuns niciodata pâinea – alimentul de baza al tuturor- înseamna ca crezi ca nu esti suficient de bine hranit – de cei apropiati tie. Esti dependent fie de prezenta acestora, de atentia lor, de complimentele lor, de recunoasterea sau de opinia acestora, care constituie o forma de sustinere pentru tine.

Precizez ca tot ceea ce mentionat mai sus nu trebuie sa devina sau sa degenereze în obsesie. Toate aceste descrieri sunt pentru momentele si situatiile în care îti dai seama ca ai exagerat peste limita normala. De exemplu, nu înseamna ca, daca îti place sa manânci din când în când spaghetti (un aliment moale) contezi pe ceilalti pentru a fi fericit. Dar daca însa îti place sa manânci paste de mai multe ori pe saptamâna, definitia de mai sus ti se poate aplica în acest caz.
Acest lucru este valabil pentru toate exemplele de mai sus. Daca bei una-doua cafele pe zi, acest lucru este foarte diferit de situatia în care cineva bea multe cafele pe zi, nici nu mai stie câte cani de cafea a baut.- Lise  Bourbeau

Doamne, dă-mi ceea ce trebuie să dau, pentru a avea cu adevărat de unde să dau, astfel încât să se simtă că Tu eşti cel care, prin mine, dai. – Monseniorul Vladimir Ghika

loading...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.