Alergie

10847776_764747483597381_2666655098390859624_nAlergia este starea unui subiect care, prin contactul anterior cu un anumit alergen dobandeşte proprietatea de a recţiona in urma unei agresiuni urmatoare, cauzată de acel alergen, intr-un mod diferit, de obicei mai violent şi mai incontrolabil. Alergia este răspunsul exagerat al sistemului imunitar la un factor exterior (alergen). In cazul in care sunt alergic, substanţa alergenă nu produce reacţii la majoritatea oamenilor, dar sistemul meu imunitar o consideră periculoasă. Acest răspuns, rezultat dintr-o cauză interioară este de multe ori mijlocul prin care corpul imi semnalează faptul că trăiesc o stare de agresivitate şi de ostilitate faţă de o persoană sau o situaţie oarecare, in funcţie de interpretarea pe plan mental a ceea ce trăiesc. Alergia este o formă de apărare şi un semn că Eul meu se protejează. Sensibilitatea mea prea mare imi transmite mesajul că există ceva sau cineva ostil faţă de mine, că există un pericol. Nu mă mai simt in siguranţă.
Alergiile (inclusiv febra fanului) sunt asemănătoare cu astmul, dar reacţia apare mai mult la nivelul ochilor, al nasului, al gatului, decat la plămani sau la piept. La ce anume sunt alergic ? Ce mă deranjează atat de mult ? Ce provoacă iritaţia şi răspunsul emoţional atat de puternic al corpului meu (imi curge nasul, curg ochii, imi vine să plang)? Toate aceste manifestări sunt răspunsul sistemului meu emoţional, eliberarea emoţiilor suprimate de către o reacţie a corpului meu. Acesta reacţionează la ceva, Ia un fel de simbol mental, deoarece incearcă să respingă, să ascundă sau să ignore ceea ce il deranjează. Prin urmare, resping o parte din mine care mă irită. Este mijlocul pe care il folosesc pentru a-mi exprima emoţiile, pentru a scoate ceea ce este răul . Deocamdată nimic nu poate opri această reacţie de refuz şi această reacţie nu este raţională, ci are legătură cu instincul şi inconştientul. Este ca şi cum ar exista ceva ce nu işi are locul aici, un inamic, care imi deranjează barierele de protecţie. Acest inamic imi ia puterea de a face sau de a fi ceva, lucru care mă afectează. Sunt afectat de puterea celorlalţi asupra mea. Mă simt ameninţat de o anumită frică inconştientă, pe care refuz şă o exprim. Alergiile indică un profund nivel de intoleranţă, poate din frica de mă implica din plin in viaţă, de a mă elibera de toate „carjele” emoţionale, care mă sprijină şi care mă fac să fiu autosuficient. Prin
alergie, mă separ de cei din jurul meu şi trăiesc tot timpul in stare de alertă, deoarece nu vreau să intru in contact cu factorul alergen, sursa reacţiilor mele alergice. Păstrez distanţa şi comunic puţin. Este posibil să am o dificultate in a discerne lucrurile, a alege, a mă poziţiona, a-mi ocupa locul cuvenit Pot simţi nevoia de a reuni membrii familiei, prin comunicare verbală şi pe plan fizic, O caracteristică proprie unei persoane alergice este, de multe ori, impresia că nu este suficient de corectă! Vreau să atrag atenţia, simpatia şi suportul celorlalţi. Oare folosesc alergia pentru a obţine iubirea celorlalţi? Este posibil. In orice caz, un lucru este sigur: am o alergie deoarece refuz o parte din mine insumi si am un conflict, inconştient, puternic.
Prin alergie imi exprim opoziţia, este felul meu de a spune nu la ceva. Din cauza faptului că resping o parte din mine insumi (de obicei dorinţele mele sexuale, pe care le reneg), simţurile mele se revoltă, deoarece vor să trăiască viaţa din plin. Cand invăţ să spun nu anumitor situaţii, sunt mai deschis să spun DA unor situaţii noi. Am puterea de a decide ceea ce este convenabil pentru mine, in propriul meu univers. Oamenii pot fi alergici la diverse lucruri: alimente, obiecte, forme, mirosuri. Toate acestea, implică cele cinci simţuri (mai ales mirosul, care este simţul cel mai puternic legat de memorie).
Mentalul meu inregistrează o mulţime de impresii, bune sau rele pentru mine. Este foarte posibil să fiu alergic la ceva, un lucru pe care mentalul meu I-a asociat cu o amintire rea şi pe care instinctul meu il refulează in acel moment. Alergia se referă la trecutul, care irită prezentul. Uneori, nu mai vreau să păstrez anumite evenimente in memoria mea, iar corpul meu incearcă să imi amintească ceea ce vreau să uit. Alergia poate apărea de multe ori, in urma unui eveniment in care m-am simţit separat de un lucru, un animal, o persoană. De exemplu, poate fi vorba despre o iubire de vară, care s-a terminat brusc. Atunci cand trăiesc o situaţie care imi aminteşte acel eveniment trist pentru mine, voi avea acea alergie, deoarece, pe undeva, corpul meu (simţurile mele) işi aminteşte totul şi inregistrează in celulele mele. Atunci cand o persoană iubită işi părăseşte corpul fizic, iar doliul nu a fost făcut, pot deveni alergic la ceva care imi aminteşte de acea persoană şi de separarea definitivă, pe care nu am acceptat-o .
Pielea mea poate reacţiona la supărarea cauzată de despărţire. Dacă situaţia trăită este insoţită de o angoasă puternică, atunci sinusurile mele vor fi afectate (răceală, strănut). Sau, in cazul in care, o situaţie „nu miroase bine” şi incerc să o evit sau să mă ţin la distanţă de ea.ea. Dacă apare o sinuzită, am impresia că nu pot scăpa sau nu pot ieşi din acea situaţie, mă simt prizonier. Dacă am o frică puternică, alergia se va exprima mai ales prin tuse (dificultatea de a respira), iar dacă ceea ce am trăit cel mai dificil, a fost separarea in sine, reacţiile alergene vor apărea mai ales pe piele (eczemă, urticarie, dermită etc)
Alergia la un aliment (de exemplu: zahăr şi alcool, la o persoană alcoolică) are legătură cu o experienţă in care, m-am aflat in situaţia de a spune nu, faţă de ceva ce iubeam foarte mult, iar frustrarea trăită a dus la apariţia alergiei. De multe ori, poate fi vorba despre o frică de nou şi de aventură, o lipsă de incredere faţă de viaţă. Mă simt obligat să mă privez de această bucurie, de veselie, crezand că viaţa este ceva monotom, fără nicio provocare. Oare ce vreau să evit să infrunt ? Ce mă face să reacţionez atat de puternic ? Ce mă sperie atat de mult ? Există ceva de care imi este teamă şi vreau să indepărtez acel lucru de mine ? Asupra a ce aş vrea să am control (sau o anumită putere) dar simt că imi scapă acel lucru? (ca şi in cazul anorexiei, trebuie să controlez cu grijă ceea ce mănanc, cu riscul de a muri, mai ales in cazurile acute de alergii alimentare). In unele cazuri, este posibil ca, mentalul meu să asocieze anumite situaţii cu anumite substanţe, cu nume asemănătoare. Astfel, dacă, de exemplu, am fost nevoit să imi părăsesc locul de muncă (in limba franceză boulot) pentru totdeauna şi să mă consacru vieţii religioase, pot deveni alergic Ia mesteacăn (in limba franceză bouleau). După caţiva ani, după ce am acceptat şi am integrat această schimbare, alergia poate dispărea. Iată un exemplu: un nou-născut este alergic la piersici (peche-piersica,in limba franceză). Din ce cauză ? Pentru că, mama lui, nerăbdătoare şi pe punctul de a naşte i-a spus soţului ei: „Grabeşte-te (depeche-toi. in limba franceză), vom intarzia la spital !”
Astfel, la baza alergiei există intotdeauna o emoţie de iritare sau frustrare asociată cu un produs sau o situaţie, pentru a-mi aminti situaţia pe care o am de integrat sau de conştientizat. Alergia se poate manifesta atunci cand cadrul vieţii mele se schimbă, este reevaluat. Reperele mele se schimbă, chiar dacă este vorba despre un eveniment fericit pentru mine. Un nou loc de muncă, o mutare, de exemplu, determină o anumită insecuritate şi este posibil să vreau să mă protejez. Increderea mea scade, simt că ameţesc. Faptul de a nu-mi recunoaşte valoarea inseamnă că imi supraapreciez partenerul, copilul, cel mai bun prieten sau un alt apropiat.
Inconştient, acest lucru mă irita şi pot deveni alergic faţă de acea persoană.
Dacă imi accept, la nivelul inimii viaţa şi fricile mele, procesul de integrare va avea loc şi alergiile care imi complică existenţa vor reveni in univers. Am nevoie de pace interioară şi mai ales, de iubire. Sunt deschis şi totul va fi bine. Accepţi să imi recunosc valoarea, să caut in profunzimea lucrurilor. Voi descoperi fericirea mea interioară. Acceptandu-mi frumuseţea şi toate calităţile mele divine, voi fi in armonie cu ceilalţi şi frustrarea va dispărea.

Jacques Martel

Interesant de citit si:
Related:  Dependenta de droguri

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.