Angoasa – „Mă simt prins intr-o capcană”

AngoasaAngoasa se caracterizează printr-o stare de disperare psihică, in care am sentimentul că sunt limitat, restrans in spaţiul meu şi, mai ales, sufocat in dorinţele mele. Mă simt limitat de graniţe care in realitate nu există. „Mă simt prins intr-o capcană”. Nu imi pot exprima furia. Sunt de acord cu faptul că oamenii imi invadează spaţiul privat şi acest lucru se manifestă printr-o retragere in mine. imi las la o parte nevoile personale pentru a fi pe plac celorlalţi, pentru a atrage iubirea de care am nevoie (chiar dacă există şi alte moduri de a face acest lucru).

Trăiesc o insatisfacţie profundă. Retragerea in mine mă face să imi amplific emoţiile şi emotivitatea in general, in detrimentul unui echilibru interior. Deoarece trăiesc intr-o ceaţă, increderea in mine este zdruncinată, fiind inlocuită de disperare şi de invidie. Simt un anumit pericol, dar nu in pot identifica. imi este teamă de viitor şi de eforturile pe care trebuie să le fac pentru a-mi atinge scopurile. Am de făcut o
alegere care mi se pare imposibilă. Nesiguranţa mea are legătură cu faptul că, in loc să cred in puterea mea interioară, o atribui altcuiva, o persoană pe care o consider mai elevată, mai realizată decat mine. Vreau ca acea persoană să mă protejeze, ca şi cum eu aş fi prea slab ca să am grijă de mine insumi. Caut un sens in viaţa mea.

Mă simt la mila unui pericol de moarte, deoarece caut in exterior pe cineva sau ceva pe care să ma sprijin. Sunt plin de tristeţe şi mă simt prins, legat, comprimat, in lanţuri chiar. Nu mai am incredere in capacităţile mele. Care ar putea fi situaţia in care m-am simţit foarte strans, in copilărie şi pe care acum o reproduc fidel astăsi, după acelaşi model mental? (angoasa şi claustrofobia se aseamănă prin aceeaşi senzaţie de a fi imobilizat, strans).Pentru corpul meu este ceva natural să implinească nevoile psihice de bază: nevoia de aer, pentru a respira şi a trăi, spaţiul dintre mine şi ceilalţi, libertatea de a decide şi de a discerne ceea ce este bun pentru mine.

Dacă, incepand de acum, răspund aşteptărilor mele faţă de viaţă, in primul rand, există şanse să ii las pe ceilalţi să se ocupe de nevoile lor: astfel, voi fi mai in acord cu ei şi fac acest lucru fără să le invadez spaţiul vital, pentru că, dacă eu mă simt sufocat, acest lucru se intamplă pentru că, ii sufoc, conştient sau nu, pe cei din jurul meu. Angoasa se poate manifesta şi ca o aşteptare neliniştitoare şi ca o teamă că se va „intampla ceva”, cu o tensiune difuză,
inspăimantătoare şi adeseori fără nume. Poate fi o tensiune legată de o ameninţare concretă, neliniştitoare (precum o ameninţare cu moartea, o catastrofă personală, o sancţiune). De multe ori, este vorba despre o teamă fără un suport real, care poate fi perceput sau exprimat De aceea, cauzele profunde ale unei angoase pot fi căutate de multe ori, in copilăria mea, avand legătură cu teama de abandon, frica de a pierde iubirea unei fiinţe dragi şi teama de suferinţă. Cand trăiesc o astfel de situaţie, angoasa reapare la suprafaţă. De fiecare dată cand reapare una dintre aceste frici
sau trăiesc o situaţie imaginară sau reală, inconştientul meu o percepe ca pe un semnal de alarmă: atunci cand apare un pericol, angoasa este şi mai puternică. Cand sunt copil, angoasa se manifestă de obicei printr-o frică de intuneric şi tendinţa de a fi izolat.

 

Related:  Inima

Incepand de acum, accept să imi folosesc discernămantul, să imi manifest curajul şi increderea in viaţă pentru a mă respecta şi a le respecta şi celorlalţi spaţiul vital. Alung din viaţa mea orice remuşcări. Astfel voi vedea „mai clar” şi voi merge inainte in viaţă, cu mai multă luciditate. Imi dau dreptul să fiu stăpan pe viaţa mea, pe alegerile mele. Am incredere in mine şi ştiu că viaţa imi va oferi toate lucrurile de care am nevoie. Mă aştept la tot ceea ce este mai bun in viaţă şi accept faptul că merit tot ce e mai bun.

Jacques Martel

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

mondris.ro