Arta de a trai corect

Sănătatea şi forţa sunt bogăţiile vieţii.

Oamenii cunosc multe lucruri, dar n-au învăţat încă arta de a trăi corect.
În general bolile reprezintă o metodă folosită de natură pentru a cere imperios schimbarea modului de viaţă. Această schimbare trebuie să fie corect determinată şi aplicată, altfel boala se prelungeşte şi omul îşi pierde definitiv vigoarea şi energia. Nu este bine nici ca omul să fie prea dur şi insensibil; slăbiciunea şi duritatea sunt cele două extreme ale unei vieţi echilibrate.

loading...

Bolile sunt rezultatul forţelor neorganizate, în vreme ce sănătatea este o forţă ordonată. O persoană sănătoasă se bucură atunci când se confruntă cu nişte dificultăţi, fiindcă simte că are puterea să le depăşească.

Toată lumea îşi doreşte să fie sănătoasă şi trebuie să fie, dar sănătatea depinde de patru lucruri: forţa spiritului, bunătatea sufletului, lumina minţii, căldura şi puritatea inimii.

Bolile au nişte cauze care nu sunt întâmplătoare. Ştiinţa şi medicina de astăzi nu studiază decât etiologiile; examinează latura materială a fenomenelor naturii şi vieţii omeneşti.

Care este, de pildă, cauza punctelor dureroase localizate în anumite locuri ale corpului? Sunt provocate în general de contractarea capilarelor sanguine. Când aceste vase se contractă în zona pieptului, electricitatea organică nu mai poate circula liber şi se acumulează în diferite puncte care devin dureroase. Adesea electricitatea atmosferică se adaugă celei organice şi din această combinaţie rezultă un fel de mici explozii pe care omul le resimte sub formă de dureri.
Pentru a scăpa de aceste indispoziţii trebuie să aduceţi mai multă căldură în organism, adică să vă modificaţi natura sentimentelor şi să trimiteţi, de asemenea, mai mult sânge spre locul dureros. Când locul respectiv este încălzit, durerea încetează.

Omul se poate trata deci cu ajutorul unor gânduri şi a unei voinţe puternice. Trebuie, de asemenea, să nu uite de efectul benefic al apei calde băută cu mici înghiţituri.

Când conştiinţa sa începe să se trezească, omul beneficiază de o anumită imunitate faţă de tot ceea ce este negativ; este înconjurat, într-adevăr, de un înveliş magnetic care îl protejează de răceli şi boli. Nici un element străin nu poate pătrunde în organismul său, căci este protejat de aceste impurităţi printr-un filtru. Dar imediat ce un gând rău sau un sentiment negativ pătrunde în conştiinţa sau în inima sa, acesta este însoţit de elemente nocive ale căror rezultate negative se vor simţi mai devreme sau mai târziu.
Dacă în toată viaţa sa omul nu a acceptat nici un gând negativ în minte, nici un sentiment negativ în inimă, nici o faptă rea în voinţa sa, atunci nici o boală nu îl poate atinge.
Poate să fie traversat de bacili şi de microbi, dar virulenţa lor va fi anihilată.

Există o anumită legătură între cap şi stomac: dacă stomacul funcţionează cum trebuie, capul, creierul se bucură de sănătate şi, viceversa, dacă creierul funcţionează normal şi stomacul va funcţiona la fel. Creierul poate fi vindecat prin redobândirea funcţionării normale a stomacului şi stomacul, prin gânduri drepte şi pure. Când stomacul primeşte o hrană pe care organismul refuză s-o asimileze, începe să sufere şi, cum această hrană rămâne mult timp acolo, se formează elemente toxice, otrăvuri, care se propagă în întregul organism şi în sânge.

Dorinţele acumulate în suflet, care nu pot fi asimilate din cauza naturii sau nocivităţii lor, creează de asemenea toxine, astrale de această dată. În aceeaşi manieră gândurile ce nu pot fi realizate stagnează vreme îndelungată în creier şi vor forma toxine ce vor otrăvi mintea. Aceste toxine diferite constituie condiţiile de bază ce favorizează dezvoltarea microbilor purtători ai diverselor boli.

Eşti bolnav şi, desigur, doreşti să te însănătoşeşti. Cum se poate realiza aceasta? Caută să-ţi dai seama dacă nu nutreşti sentimente negative sau o anumită animozitate faţă de cineva, în caz afirmativ, eliberează-ţi mintea de gândurile rele, de sentimentele ostile. Dacă o vei face cu sinceritate, te vei vindeca repede. Apoi, străduieşte-te să-ţi creezi relaţii bune, interioare şi exterioare, cu această persoană.

Cauzele bolilor pot fi regăsite, de asemenea, într-o alimentaţie incorectă, într-o respiraţie incompletă, în gânduri nedrepte şi chinuitoare. Cu cât cineva are mai puţină lumină în gândurile sale, cu atât cresc şansele de a se îmbolnăvi. O boală poate apărea şi din prezenţa insuficientă a căldurii şi a blândeţii în suflet sau din slăbirea forţelor vitale ale organismului. Bolnavul care îşi depăşeşte boala prin credinţă şi curaj devine mai puternic, întrucât prin această experienţă dobândeşte o nouă lumină.

Anumite boli pot proveni dintr-o nervozitate excesivă sau din graba perpetuă cu care acţionează oamenii.

Vă este foame şi vă grăbiţi să introduceţi hrană în stomac; după o plimbare într-o zi de vară, care v-a făcut să transpiraţi, vă este sete şi vă grăbiţi să beţi apă rece sau o altă băutură îngheţată. Aşteptaţi puţin până ce transpiraţia s-a evaporat.

Când judecata, inima şi sufletul se află în armonie, nici o boală nu vă poate atinge.

Pentru ca un medic să poată trata eficient un pacient trebuie să fie în stare să descopere originea bolii. Cauzele bolilor sunt variate şi de cele mai multe ori provin de la persoana în cauză. Trebuie să vă amintiţi că natura trimite bolile ca pe nişte metode de corecţie a greşelilor şi neglijenţelor omului.

Nu există nimic mai toxic pentru organism decât gândurile şi sentimentele negative; teama, ura, îndoiala, bănuielile constituie adevărate otrăvuri care formează depozite în sânge, impurificându-l. Cum poate cineva să fie sănătos dacă nutreşte asemenea sentimente? În acest caz are nevoie urgentă de o schimbare interioară şi de un mediu nou şi pur.

Unii savanţi atribuie anumite boli surmenajului intelectual; noi respingem această afirmaţie. După părerea noastră bolile nervoase îşi au adesea originea în subconştient şi provin din contradicţii şi nelinişti ce apar ca urmare a vieţii contemporane. O teamă extremă poate da naştere neurasteniei. O persoană conştientă, raţională nu concepe teama. Dacă aceasta apare înseamnă că îi lipsesc deocamdată pacea interioară şi reflecţia. Dacă o asemenea persoană este chinuită de păcate şi nelinişti, sistemul digestiv are primul de suferit. De aici, tulburările se propagă, afectând sistemul respirator, apoi creierul şi se repercutează asupra nervilor optici.

Neliniştea, angoasa, nervozitatea provoacă acumulări de materie inertă în organism şi declanşează apariţia bolii. Dar şi aceste sedimente trebuie asimilate şi de aceea natura a admis bolile ca metode de purificare. Boala nu este o pedeapsă, ci un stimulent care îl obligă pe om să se preocupe, mai devreme sau mai târziu, de eliminarea impurităţilor din el.

Sănătatea este consecinţa unei vieţi raţionale, boala este urmarea unei vieţi iraţionale. Dacă sângele devine impur, prezintă condiţii favorabile pentru proliferarea microbilor. Dacă este pur, microbii mor, întrucât aceasta constituie un mediu toxic pentru ei. Gândurile elevate, sentimentele nobile şi faptele corecte sunt elemente preponderente care duc la dobândirea unui sânge bogat şi pur.
Pentru a evita bolile, pentru a nu suferi, nu asociaţi gândurile rele cu cele bune şi nici sentimentele contrarii.

Orice încălcare a legilor fizice determină perturbări ale funcţiilor stomacului şi intestinului; orice încălcare a legilor spirituale provoacă o dereglare a sistemului respirator; orice încălcare în lumea gândurilor are drept consecinţă tulburări ale creierului.

Nu uitaţi că lumile fizică, spirituală şi mentală se află într-o strânsă relaţie, după cum lumea de aici, de jos, este legată de cealaltă, invizibilă.

Omul sănătos are capul rece şi picioarele calde; dacă nu este aşa, trebuie să găsească metodele de a obţine această stare.

Pielea uşor grasă demonstrează tandreţea sentimentelor; dacă este uscată, demonstrează contrariul şi trebuie atunci să lucraţi conştient asupra voastră pentru a dobândi mai multă blândeţe. Ne putem da seama de starea de sănătate a unei persoane dacă o observăm în timp ce doarme; dacă se agită frecvent, se întoarce de pe o parte pe cealaltă, dacă îşi strânge şi îşi întinde picioarele, înseamnă că se odihneşte prost şi că ceva o preocupă.

Doriţi să fiţi sănătoşi şi să vă dezvoltaţi fizic şi spiritual? Este normal, dar atunci ţineţi seama de contracţia şi dilatarea capilarelor. Nu beţi apă rece sau îngheţată; evitaţi, de asemenea, alimentele îngheţate, căci provoacă contracţia vaselor capilare din gât şi stomac, care poate determina apariţia unor stări maladive. Beţi tot timpul, de preferinţă, numai apă caldă. Respiraţi profund, calm, tot timpul pe nas, pentru a vă menţine sănătatea şi pentru a vă vindeca, dacă sunteţi bolnavi.

Cei mai mulţi oameni beau, mănâncă, respiră, fără să acorde o atenţie deliberată acestor procese vitale importante şi nu au de pe urma lor decât puţine beneficii. Respectaţi aceste reguli: consumaţi alimente sănătoase şi proaspete, beţi apă pură, respiraţi un aer pur şi locuiţi într-o casă igienică.
Dacă aveţi vreo indispoziţie, nu căutaţi cauza în afara voastră, ci reflectaţi şi acţionaţi pentru a vă ajuta, fără să incriminaţi pe altcineva. Dacă conştiinţa vă este trează, gândurile vă sunt pure şi clare, vă veţi bucura de sănătate.

Există diferite metode de a vă trata când sunteţi bolnavi. Prima şi cea mai bună o constituie natura: lăsaţi-o să acţioneze, mergeţi în acelaşi sens cu ea şi nu va trece mult timp până la vindecare.
A doua metodă constă în a cere ajutorul unui medic; acesta vă va prescrie câteva medicamente şi după o vreme starea vi se va ameliora.
Dar mai există o metodă de tratament: metoda divină, în care acţionează credinţa. Iată un exemplu care ilustrează această metodă: o englezoaică era bolnavă de doisprezece ani; cei mai renumiţi medici o îngrijiseră, dar fără nici un rezultat. Devenită aproape invalidă, descurajată, disperată, într-o zi a citit o lucrare care relata despre vindecări obţinute prin metoda divină. Citind că cel care crede cu ardoare în Dumnezeu şi în Iubirea Sa se poate vindeca de orice boală, îşi spuse: „De ce n-aş putea şi eu să-mi dedic din acest moment viaţa Celui de Sus?” După ce lăsă acest gând să dea roade, îşi spuse cu calm şi fermitate: „Primesc Iubirea Divină ca bază a vieţii mele!” Repetând aceste cuvinte cu perseverenţă şi cu o credinţă fără rezerve, s-a simţit mai bine şi s-a ridicat din pat. Când soţul său s-a întors acasă şi a văzut patul gol, şi-a dat seama că se petrecuse ceva neobişnuit.
În felul acesta se vindecă cei care, cu răbdare şi credinţă, au sperat şi au aşteptat vindecarea.

O dată ce eşti pregătit lăuntric, nu mai trebuie decât un impuls, un eveniment exterior care să declanşeze procesul vindecării. Unor asemenea persoane li s-a adresat Iisus astfel: „Să fie după credinţa ta!” Era cazul femeii care suferea de pierderi de sânge de doisprezece ani, al paraliticului care îşi aştepta vindecarea de treizeci şi opt de ani, al mamei căreia Iisus i-a înviat fiul…

Iisus i-a vindecat pe cei care erau pregătiţi interior, aşa cum astăzi îi vindecă şi îi alină pe cei a căror conştiinţă este trează, ale căror gânduri sunt pure şi concentrate şi care se roagă.

Mă întrebaţi ce este iubirea. Vă răspund: „Iubirea este legătura interioară dintre elementele care alcătuiesc viaţa”. Dacă această legătură slăbeşte, viaţa omului încetează treptat să mai funcţioneze cum trebuie. Iubirea este cea care, prin imensele sale posibilităţi, susţine, întreţine si întăreşte viaţa. Iubirea îndepărtează toate slăbiciunile şi infirmităţile.

Iubirea este un curent cosmic ce pătrunde în toate fiinţele vii; cu cât omul primeşte şi transmite mai corect această energie universală, cu atât este mai sănătos la trup şi minte, cu atât este mai protejat şi ajutat.

Pentru a utiliza la maximum energiile din natură, profitaţi de lunile aprilie şi mai, când acestea sunt mai abundente.

Şi muzica poate contribui la vindecarea bolnavilor. Muzica veselă, antrenantă este cea mai sănătoasă; într-adevăr, muzica tristă riscă să creeze stări depresive şi patologice. Ariile vesele şi ritmate ce însoţesc dansurile folclorice  au puterea de a vindeca.

Nutriţia este o ştiinţă importantă pe care trebuie să o studiem, să o aprofundăm. Dacă este folosită cum trebuie, dă cele mai bune rezultate în planurile fizic şi spiritual. Nutriţia este o artă sacră de care depinde starea de sănătate şi dezvoltarea corectă. Dezvoltarea omului şi comportamentul său armonios sunt strâns legate de buna funcţionare a sistemului digestiv. O treime din energia de care dispune organismul uman este consumată de stomac.

Nutriţia corectă şi sănătoasă este procesul prin care omul primeşte viaţa universală. O hrană sănătoasă trebuie să vă dea, după ce aţi consumat-o, o bună dispoziţie şi o senzaţie plăcută de uşurare. Dacă după o masă vă simţiţi îngreunaţi şi indispuşi înseamnă că hrana pe care aţi consumat-o sau modul în care aţi mâncat nu a fost igienic. Amintiţi-vă că viitorul oamenilor este determinat de modul în care se hrănesc.

Pentru a nu vă îngrăşa, ţineţi post, săriţi peste unele mese. Oameni au obiceiul să se hrănească de trei ori pe zi; încercaţi să nu mâncaţi decât o dată sau de două ori şi veţi constata că vi se vor dezvolta calităţi superioare. Dacă, din când în când, nu simţiţi nevoia să mâncaţi, abţineţi-vă să înghiţiţi orice; aşteptaţi să apară senzaţia de foame. Când stomacul este supraîncărcat şi sistemul digestiv suprasolicitat, un post de scurtă durată este salutar şi plăcut, cu atât mai mult cu cât întăreşte voinţa şi limpezeşte gândurile.

Prin purificarea corpului, abstinenţa posedă puterea de a vindeca: respiraţia devine mai profundă, porii pielii se deschid mai mult şi un aflux de lumină nouă pătrunde în minte.

Obiceiul de a vă hrăni de trei ori pe zi este bun, cu condiţia ca după fiecare masă să simţiţi o senzaţie agreabilă în stomac, precum şi o uşurinţă şi o limpezime a gândurilor. Atunci veţi putea spune că aţi ales cea mai bună hrană care vi se potriveşte.

Alimentele trebuie să fie foarte proaspete. În caz contrar pot provoca toxine dăunătoare bunei funcţionări a organismului. Aceasta este o regulă pe care până şi cele mai multe animale o respectă.

Studiindu-şi stările interioare, omul ajunge să cunoască legi care îi permit să-şi ducă existenţa raţional şi să şi-o îmbunătăţească. Este util că după fiecare masă să simţim o uşoară senzaţie de foame, să nu ne simţim sătui. Este bine ca seara să luaţi o masă uşoară devreme, iar dimineaţa să mâncaţi după răsăritul soarelui. Hrana trebuie mestecată îndelung şi trebuie savurată cu limba, care absoarbe astfel energia spirituală a alimentelor. Prin intermediul limbii energia subtilă a alimentelor este transmisă creierului şi de aici ajunge la inimă. Şi mintea omenească cere o hrană sănătoasă şi adecvată.

Are parte de o viaţă armonioasă cel care se hrăneşte cu înţelepciune şi cu o recunoştinţă profundă.

Seara, înainte de a adormi, eliberaţi-vă de toate impresiile şi sentimentele negative primite şi resimţite în timpul zilei. Veţi evita astfel apariţia multor stări maladive, pentru a vă înviora, sculaţi-vă devreme dimineaţa şi ieşiţi afară pentru a primi primele raze ale soarelui, aducătoare de gânduri limpezi şi elevate.
Vibraţiile luminii solare, chiar prin norii unui cer acoperit, aduc viaţă tuturor celor existente pe suprafaţa pământului.

Cel care are o conştiinţă trează poate sesiza din plin vibraţia vitală ce emană din lumina celestă.

De câte ori puteţi, îndepărtaţi-vă de fumul şi de praful oraşului. Respiraţi calm, profund, ritmic. La început veţi resimţi poate o anumită jenă care va dispărea repede dacă perseveraţi şi dobândiţi exerciţiul unei respiraţii ample, libere şi eficiente. Hinduşii practică exerciţii respiratorii speciale care nu se pot aplica europenilor; dacă totuşi aceştia din urmă le practică, nu vor obţine decât rezultate negative.

Printr-o respiraţie corectă, făcută cu concentrare şi recunoştinţă pentru forţele vitale din aer, fiinţa se reînnoieşte şi se eliberează de stările maladive, fie ele fizice sau psihice.

Printr-o respiraţie profundă şi conştientă vă puteţi armoniza, echilibra sistemul nervos, redândui funcţionarea normală. Întregul organism va beneficia de pe urma acestui tip de respiraţie. Un sistem respirator bine dezvoltat ameliorează enorm activitatea intelectuală.

Pentru autoeducare trebuie să învăţaţi, de asemenea, să vă folosiţi de culorile spectrului solar. Fiecare rază colorată are o anumită influenţă, iar ansamblul tuturor razelor are un efect puternic asupra organismului uman. Razele vii ale luminii solare pot fi utilizate ca remedii, dacă atrageţi în mod conştient energiile lor folositoare organismului.

Fiecare persoană are nevoie de forţe specifice, în funcţie de starea de sănătate, şi din acest motiv gusturile diferă în materie de culori.
Iată o metodă de lucru cu razele colorate: imaginaţi-vă că deasupra capului vostru, în plafon, există o gaură prin care pătrunde un fascicul de raze de culoarea pe care o doriţi şi că acest fascicul vă stropeşte ca un duş puternic. Culoarea roşie pură procură o energie tonifiantă, benefică apaticilor şi anemicilor; culoarea roşie impură produce iritare.
Culoarea portocalie pură întăreşte sănătatea şi favorizează nobleţea; impură, stimulează egoismul.
Galbenul pur înnobilează gândurile şi aduce înţelepciune; impur, produce stări negative şi boli. Culoarea verde pură intensifică dezvoltarea sub toate aspectele: abundenţă materială, speranţă, eficacitatea gândurilor şi a sentimentelor; dacă este impură, aduce uscăciune fizică şi psihică. Albastrul deschis pur întăreşte credinţa şi facilitează dezvoltarea a tot ceea ce are omul mai nobil; într-o nuanţă impură, produce efectul opus. Culoarea violetă pură fortifică spiritul, caracterul şi determină generozitate, milă, mărinimie.

Se menţine puternic şi la bătrâneţe cel care toată viaţa a ştiut să-şi păstreze energiile trupului şi a dobândit mai mult decât a consumat. Ni se cere să economisim forţele vitale ce ne-au fost puse la dispoziţie şi să le folosim cu chibzuinţă; aceasta este o metodă bună pentru a avea parte de o viaţă armonioasă.

Cel care echilibrează consumul forţelor sale fizice, spirituale sau mentale se bucură de o viaţă lungă şi creatoare.

Oamenii îmbătrânesc repede din cauza lenei şi a acumulării de otrăvuri şi acizi în organism, care duc la apariţia stărilor maladive, mai ales a arteriosclerozei. Atâta vreme cât ne aflăm pe pământ trebuie să gândim, să simţim, să ne mişcăm, să respirăm profund şi să muncim cu asiduitate, cu bună dispoziţie şi dragoste, oricare ar fi activitatea pe care o facem.

Cu cât omul întreţine o relaţie armonioasă şi sănătoasă între diferitele părţi ale trupului său, cu atât mai lungă şi mai folositoare îi va fi viaţa.

Hrana cumpătată şi respiraţia corectă prelungesc durata vieţii şi o menţin sănătoasă şi eficientă. După modul în care se hrăneşte şi îşi organizează viaţa, putem să ne dăm seama de numărul de ani în care corpul i se va mai supune şi îl va mai servi. Gândurile clare şi sentimentele pure şi nobile întineresc. Conform învăţăturii vieţii noi, durata de viaţă a omului este stabilită la 120 de ani şi în tot acest interval nu trebuie să aibă nevoie de nici un ajutor.

Peter Deunov

Interesant de citit si:
Related:  8 lucruri pe care trebuie sa le faci inainte de opt seara

One Reply to “Arta de a trai corect”

  1. Multumesc! Atat de important ceea ce scrie in acest articol! Aceste lucruri ar trebui invatate inca din copilarie,ar trebui predate la scoala!Noi,toti,din nestiinta,traim intr-o mare eroare,din pacate!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.