Furia

furiaDacă reprimi furia, otrava se duce în corp. Se duce în mușchi; se duce în sânge. Dacă reprimi orice, nu este doar un lucru mental; este și fizic, pentru că tu nu ești cu adevărat divizat. Nu ești corp și minte; ești corp-minte – psihosomatic. Ești ambele la un loc. Deci orice este făcut cu corpul tău ajunge la minte, și orice este făcut cu mintea ajunge la corp, corpul și mintea fiind două capete ale aceleiași entități.

De exemplu, dacă te înfurii, ce se întâmplă cu corpul? De fiecare dată când te înfurii anumite otrăvuri sunt eliberate în sânge. Fără acele otrăvuri nu te vei supăra suficient de tare încât să fii furios. Tu ai anumite glande în corp, și acele glande eliberează anumite substanțe chimice. Acum, asta e ceva ștințific, nu este doar filozofie. Sângele tău devine otrăvit.

Când un animal se înfurie, el se înfurie. El nu are nici o moralitate în legătură cu asta, nici o învățătură în legătură cu asta. El pur și simplu se înfurie și furia este eliberată. Când te înfurii, tu te înfurii într-un mod similar cu orice animal. Dar apoi este societatea, moralitatea, eticheta, și o mie de lucruri. Trebuie să împingi furia în jos.
Atunci ce se va întâmpla cu toți acei mușchi care erau pregătiți să fie agresivi? Ei vor deveni paralizați. Energia îi împinge să fie agresivi, și tu îi împingi înapoi să nu fie agresivi. Va fi un conflict. În mușchii tăi, în sângele tău, în țesuturile corpului tău va fi conflict. Ei sunt gata să exprime ceva și tu îi împingi să nu exprime. Îi reprimi. Atunci corpul tău devine paralizat.

Asta se întâmplă cu fiecare emoție. Și asta continuă zi după zi, timp de ani de zile. Atunci corpul tău devine paralizat peste tot. Toți nervii devin paralizați. Ei nu curg, ei nu sunt lichizi, ei nu sunt vii. Au devenit morți, au devenit otrăviți. Au devenit cu toții încâlciți; nu sunt naturali.

Related:  Atasamentele

Așa că atunci când începi să meditezi, toate aceste otrăvuri vor fi eliberate. Și oriunde corpul a devenit stagnant, va trebui să se topească, va deveni lichid din nou. Și acesta este un mare efort. După patruzeci de ani în care ai trăit într-un mod greșit, apoi brusc să meditezi…Tot corpul este într-o transformare. Vei simți durere în tot corpul.
Dar această durere este bună, și trebuie să îi urezi bun venit.
Permite-i corpului să devină din nou o curgere. Va deveni din nou graţios şi asemenea unui copil; vei câştiga din nou vitalitatea. Dar înainte ca acea vitalitate să vină la tine, părţile moarte trebuiesc puse în ordine şi asta va fi puţin dureros.

Psihologii spun că noi am creat o armură în jurul corpului şi că acea armură este problema. Dacă furia nu este eliberată, acea furie blochează și iubirea nu poate ieși din ea…
Acum eu creez haos din nou. Această meditație este pentru a crea haos în interiorul tău, astfel încât să poți fi reașezat, astfel încât o nouă reașezare devine posibilă. Trebuie să fii distrus așa cum ești (acum); doar atunci se poate naște noul. Așa cum ești, ai mers complet greșit. Tu trebuie să fii distrus și doar atunci poate fi creat ceva nou. Va exista durere, dar această durere merită efortul.
Deci, continuă să faci meditația și permite corpului să aibe dureri. Permite corpului să nu reziste; permite corpului să pătrundă în această agonie. Această agonie vine din trecutul tău, dar va pleca. Dacă eşti pregătit, va pleca. Şi când pleacă, atunci pentru prima oară vei avea un corp. În acest moment ai doar o închisoare, o capsulă…moartă. Eşti blindat; nu ai un corp agil, viu. Chiar şi animalele au corpuri mai frumoase, mai vii decât tine.

Noi am făcut multe violenţe faţă de corpul nostru.
În această meditaţie haotică eu forţez corpurile voastre să devină vii din nou. Multe blocaje vor fi distruse; multe lucruri aşezate vor deveni tulburi din nou; multe sisteme vor deveni lichide din nou. Va fi durere, dar urează-i bun venit. Este o binecuvântare şi o vei depăşi. Continuă! Nu este nevoie să te gândeşti ce să faci. Pur şi simplu continuă meditaţia. Am văzut sute şi sute de oameni trecând prin acelaşi proces. În câteva zile durerea se duce. Şi când durerea se duce, vei avea o bucurie subtilă în jurul corpului tău.
Nu poţi s-o ai chiar acum pentru că durerea este acolo. Poate că o ştii sau poate că nu o ştii, dar durerea este acolo, în tot corpul tău. Ai devenit pur şi simplu inconştient de ea pentru că a fost mereu cu tine. Orice este mereu acolo, devii inconştient de acel lucru. Prin meditaţie vei deveni conştient, şi atunci mintea va spune, „Nu face asta; tot corpul e în suferinţă.” Nu asculta mintea. Pur şi simplu continuă să o faci.
Într-o anumită perioadă, durerea va fi aruncată afară. Şi când durerea este aruncată afară, când corpul tău a devenit receptiv şi nu este nici un blocaj, nici un fel de otrăvuri în jurul lui, vei avea mereu un sentiment subtil de bucurie înfăşurat în jurul tău. Orice faci sau nu faci, vei simţi întotdeauna o vibraţie subtilă de bucurie în jurul corpului tău.
Într-adevăr, bucuria înseamnă că corpul tău este o simfonie, nimic altceva – că, corpul tău este într-un ritm muzical, nimic altceva. Bucuria nu este plăcere; plăcerea trebuie obținută din altceva. Bucuria înseamnă doar să fii tu însuți: viu, complet vibrant, vital. Un sentiment de muzică subtilă în jurul și în interiorul corpului tău, o simfonie – aceasta este bucuria. Poți să fii bucuros când corpul tău curge, când este o curgere precum un râu.
Va veni dar va trebui să treci prin suferință, prin durere. Asta face parte din destinul tău pentru că tu ai creat-o. Dar se duce. Dacă nu te oprești la mijloc, se duce. Dacă te oprești la mijloc, atunci vechiul aranjament va fi din nou acolo. În patru sau cinci zile te vei simți ok – doar cel vechi, cum ai fost mereu. Fii conștient de acest ”ok”.
Osho

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.