Tiparele repetitive ne arată de ce avem nevoie

 tiparePentru fiecare obicei e care îl avem, pentru fiecare experienţă prin care trecem repetat, pentru fiecare tipar pe care îl repetăm – EXISTĂ ÎN NOI O NECESITATE PENTRU ACEASTĂ REPETIŢIE. Necesitatea corespunde unui crez pe care îl avem. Dacă n-ar fi existat acea necesitate atunci noi n-am fi avut acel tipar, n-am fi făcut de repetate ori aceeaşi greşeală sau n-am fi fost aşa cum suntem.
Este ceva în interiorul nostru care are nevoie de grăsime sau de o relaţie proastă sau de ţigări sau de nereuşite, de mânie, de sărăcie, de abuz sau de orice altceva ce constituie problema noastră.
De câte ori nu am spus: ‚N-am să mai fac niciodată asta!’ ca mai apoi înainte de a se însera să mâncăm o altă prăjitură, să fumăm o altă ţigară, să-i certăm din nou pe cei dragi etc. Apoi, însumăm problema prin a ne simţi vinovaţi: ‚Nu ai pic de voinţă în tine, nu poţi fi disciplinat. Eşti slab.’ Aceasta se mai adaugă la încărcătura de vinovăţie pe care deja o purtăm cu noi.

N-are nimic de a face cu voinţa şi disciplina
Orice ar fi ceea ce încercăm să eliberăm din viaţa noastră este doar un simptom, un efect exterior. Nu este de nici un folos să încercăm să eliminăm simptomul, fără a încerca să dizolvăm cauza lui. În momentul în care slăbim puţin voinţa sau disciplina, simptomul va ieşi din nou la suprafaţă.
Dorinţa să te eliberezi de necesitatea ce creează simptomul
Le spun clienţilor ‚Trebuie să existe în tine o necesitate pentru această condiţie astfel nu ai avea-o. Hai să mergem un pas înapoi şi să lucrăm puţin la DORINŢA DE A SCĂPA DE NECESITATE. Când necesitatea a dispărut nu o să mai simţi nevoia să fumezi o ţigară sau să mănânci mai mult decât îţi trebuie sau orice alt tipar negativ.
Una din primele afirmaţii pe care le foloseşti este: ‚Doresc să mă eliberez de necesitatea de a mă împotrivi sau de a avea durere de cap sau de a fi constipat sau de a avea exces de greutate sau de lipsă de bani sau orice altceva’. Spune:’ Doresc să mă eliberez de necesitatea de a……..’ . dacă opui rezistenţă aici, atunci celelalte afirmaţii nu pot avea efect. Pânzele de păianjen pe care le creem în jurul nostru pot fi desfăcute. Dacă ai încercat vreodată să desfaci un ghem încurcat ştii că trăgând din el din toate direcţiile nu faci decât să înrăutăţeşti situaţia. Trebuie să deznozi fiecare nod încet şi cu răbdare. Fii blând şi răbdător cu tine însuţi în timp ce desfaci propriile tale noduri mentale. Cere ajutor dacă ai nevoie. Mai presus de toate iubeşte-te pe tine însuţi în timpul acestui proces. Dorinţa de a te elibera de vechi este cheia. Acesta este secretul.
Atunci când spun ‚necesitatea unei probleme’ înseamnă că în concordanţă cu setul nostru individual de tipare de gândire ‚noi avem nevoie’ anumite efecte sau experienţe de viaţă. Orice efect extern este expresia naturală a unui tipar de gândire interioară. Încercând să răpunem doar efectul exterior sau simptomul, este nu numai o pierdere de energie, dar va înrăutăţi şi mai mult problema noastră.

loading...

‚Nu merit’ crează amânare
Dacă unul dintre sistemele mele interioare de credinţă sau tipare de gândire este ‚nu merit’ atunci unul dintre efectele exterioare este amânarea. În final, amânarea este una din căile care ne opresc să ajungem acolo unde spunem că vrem să mergem. Majoritatea celor care amână, petrec mult timp şi energie auto-criticându-se pentru că amână. Ei se vor numi auto-leneşi şi în general, se vor face să se simtă ‚persoane rele’.

Repulsie pentru binele altuia
Am avut un client căruia îi plăcea să se simtă în centrul atenţiei şi venea la lecţie târziu, ca să atragă atenţia. El a fost un copil din 18 fraţi şi-a fost ultimul născut. Când era mic se uita la fiecare cum îşi primea porţia şi jinduia să primească şi el. Chiar şi acum, când vede pe cineva că este norocos, nu se bucură pentru el. În schimb, el spune:’Ce-aş fi vrut şi eu şi eu să am acest lucru!’ sau ‚De ce mie nu mi se întâmplă un aşa noroc?’. Resentimentul pe care l-a avut pentru binele altora a fost o barieră în creşterea lui spirituală şi schimbarea lui.

Auto-criticismul duce la rezultate total opuse aşteptărilor
Va intensifica şi mai mult amânările şi lenea. Trebuie să ne punem energia mentală în a ne elibera de vechi şi a crea un nou tipar de gândire. Spune: ‚Doresc să m eliberez de necesitatea de a nu merita nimic. Merit cele mai bune lucruri în viaţă şi acum cu dragoste îmi dau voie să accept asta’. Pe parcursul a mai multor zile, făcând această afirmaţie efectul exterior de amânare va începe să dispară treptat.
‚Creând un tipar intern de apreciere de sine, nu mai am necesitatea să îmi întârzii propriul meu bine’. Poţi să vezi cum se s-ar aplica acest lucru la unele tipare negative sau efecte exterioare din viaţa ta?Hai să nu mai pierdem timpul şi energia certându-ne pentru lucruri pe care nu putem să ne oprim să le facem, atâta vreme cât avem anumite crezuri interioare. Hai să schimbăm acele crezuri.Indiferent cum abordezi problema sau despre ce subiect vorbeşti avem de a face numai cu gânduri. Şi gândurile pot fi schimbate. Când vrem să schimbăm o condiţie putem să spunem: ‚Vreau să schimb tiparul din mine care crează această condiţie’. Poţi să-ţi repeţi această frază de nenumărate ori, de câte ori te gândeşti la problemă sau la boala ta. În clipa când faci această afirmaţie, ieşi din categoria victimelor. Nu mai eşti neajutorat, îţi conştientizezi propria putere. Tu spui de fapt: ‚Încep să înţeleg că eu a creat această idee veche şi o las să plece’.

Autocriticism
Am o clientă care când nu poate răbda să fie singură cu propriile gânduri negative, va mânca o jumătate de kilogram de unt şi tot pe ce mai putea pune mâna. A doua zi va fi mânioasă pe propriul ei trup că este grasă. Când era micuţă obişnuia să meargă împrejurul mesei după cină, să termine mâncarea din farfuriile tuturor şi să mai mănânce şi unt după aceea. Membrii familiei râdeau de ea şi spuneau că este drăguţă. Aceasta era aproape singura aprobare pe care o avea din parte familiei.
Când te cerţi, te denigrezi şi îţi tragi palme singur, pe cine crezi tu că tratezi aşa? Aproape toată programarea noastră pozitivă şi negativă, a fost acceptată de noi înşine, înainte să împlinim 3 ani. Dacă ai avea în faţa ta un copil de 3 ani căruia îi este frică, ce i-ai face? Te-ai mânia pe el sau i-ai întinde braţele şi l-ai mângâia până când s-ar simţi ocrotit şi relaxat?
Adulţii din jurul tău când erai mic nu au ştiut cum să te mângâie. Acum TU eşti adultul din viaţa ta şi dacă nici acum nu mângâi copilul din tine, aceasta ar fi într-adevăr foarte trist.
Ce s-a întâmplat în trecut, s-a întâmplat şi s-a terminat. Acum este prezentul şi ai acum posibilitatea să te tratezi pe tine însuţi aşa cum ai vrea tu să fii tratat. Un copil speriat are nevoie de mângâiere şi încurajare, nu de ceartă şi ameninţări. Dacă te cerţi pe tine însuţi, acest lucru nu face decât să te sperie şi mai tare şi nu ai pe nimeni la care să te refugiezi. Când copilul din tine se simte ameninţat, asta crează mult probleme. Îţi aduci aminte cum te simţeai când erai batjocorit când erai mic? Copilul din tine simte la fel şi acum. Fii bun cu tine însuţi. Începe să te iubeşti şi să te aprobi. Acesta este lucrul de care are nevoie copilaşul din tine, ca să se poată exprima la cel mai înalt potenţial al lui.

În infinitatea vieţii în care sunt, totul este perfect, întreg şi complet.
Văd toate tiparele de împotrivire din mine,
doar ca pe alte lucruri de care mă pot elibera.
Ele nu au nici o putere asupra mea.
Eu sunt puterea în lumea mea.
Eu merg lin, înainte atât cât pot de bine,
cu schimbările ce u loc în viaţa mea.
Mă aprob pe mine şi felul în care mă schimb.
Fac tot ceea ce pot pentru asta.
În fiecare zi este din ce în ce mai uşor.
Mă bucur să fiu în ritmul şi curgerea vieţii mele
a-tot-schimbătoare.
Astăzi este o zi minunată. Aleg să o fac aşa.
TOTUL ESTE BINE ÎN LUMEA MEA.
Louise L. Hay

Interesant de citit si:
Related:  Bunul simt si credinta oarba

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.