Glanda pituitara sau hipofiza

135263036801Glanda pituitară este o glandă endocrină situată intre sprancene, in spatele rădăcinii nasului, sub creier, de care depinde in intregime, sub hipotalamus. Este in relaţie cu faţa, ochii, urechile, nasul, sinusurile, creierul mic şi sistemul nervos . central. Secretă stimulina, care acţionează asupra celorlalte glande endocrine şi joacă un rol esenţial in reglarea secreţiilor hormonale. Acţionează aşadar ca o glandă conducătoare, in relaţie cu celelalte glande ale corpului, joacă rolul dirijorului unei orchestre. Primeşte mesaje de la creier şi le retransmite glandelor. Are un rol foarte important, deoarece captează oxigenul şi energia vitală (prana) şi Ie redistribuie in toate celulele corpului. Această glandă controlează secreţiile endocrine ale tiroidei, ale glandelor corticosuprarenale şi ale gonadelor (testiculele, Ia bărbaţi şi ovarele, Ia femei). Tot ea reglează şi ritmul somnului. Hipofiza caută mereu echilibrul. Tratează toate noile experienţe şi noutăţile primite in raport cu toate informaţiile stocate de-a lungul existenţei mele. Face posibile marile transformări interioare atata timp cat eu răman deschis faţă de schimbare, in loc să mă opun, din teamă de necunoscut. Buna sa funcţionare ajută le echilibrarea planului raţional şi a celui intuitiv (Yang şi Yin).
Cand este in dizarmonie, acest centru de energie este legat de o dezordine din gandurile mele. inseamnă că răman la nivelul intelectului, a raţiunii reci, a egocentrismului şi mă impiedic astfel să am o viziune globală asupra marelui INTREG.
Devin arogant şi dispreţuitor faţă de ceilalţi, ceea ce creează probleme de confuzie in gandurile mele şi in relaţiile mele. O incetinire a hipofizei se manifestă de obicei prin lene şi o lipsă de interes. Un dezechilibru se manifestă atunci cand latura mea raţională, se „supraincălzeşte” deoarece nu fac loc pentru latura mea intuitivă, creativă şi emoţională, iar calităţile mele psihice se „supraincălzezc” la randul lor, deoarece vreau să evoluez prea repede, mergand la cursuri, citind tot soiul de cărţi, incercand diverse tehnici etc. Pentru că nu prea ştiu cum să reacţionez in anumite situaţii, creez un dezechilibru, deoarece corpul meu fizic nu poate suporta toate schimbările interioare care au loc. Devin dezorganizat şi mă cuprinde foarte uşor panica. Este ca şi cum nu mai am controlul asupra a ceea ce se intamplă in viaţa mea, ii ascult mai mult pe ceilalţi decat să imi ascult vocea interioară. Mi-am pierdut calmul, liniştea. Cand este in armonie, hipofiza creează conştientizări ale codurilor din mentalul meu şi a relaţiei dintre mine şi gandurile mele. Cu ajutorul acestui centru de energie pot determina ceea ce imi doresc, la nivelul abundenţei, pentru mine insumi şi pentru ceilalţi şi cu ajutorul său imi pot realiza dorinţele. Viziunea corectă asupra lucrurilor este legată de acest centru şi cu ajutorul său voi găsi soluţiile. Deoarece glanda pituitară controlează buna funcţionare a organismului meu, mă asigur că corpul şi spiritul meu sunt in echilibru evitand excesele şi imi asigur stăpanirea propriilor mele ganduri şi emoţii. Dacă hipofiza mea este atinsă de o tumoră, este posibil să trăiesc un sentiment puternic de neputinţă, avand impresia că nu sunt capabil să realizez obiectivele pe care mi le-am propus. in sens figurat, este ca şi cum mi-aş intinde braţul, cat pot eu de mult, pentru a lua un măr dintr-un pom, dar nu reuşesc să ajung la el. Obstacolul poate fi de ordin fizic sau emoţional. Am impresia că sunt „prea mic” (atat in sens propriu cat şi figurat) pentru a atinge obiectivul şi imi este frică de mijloacele pe care le folosesc pentru a-mi atinge scopul. Cum pot ajunge in varf? Cum aş putea fi mai inalt ? Vreau să cresc repede. Sau pot să vreau să imi cresc puterea, respectul de sine, valoarea mea in ochii celorlalţi, dar acest lucru mi se pare inaccesibil. Nu mă simt la inălţime, eu, care sunt de obicei un perfecţionist.
Am de multe ori impresia că sunt defazat, tulburat in ritmul meu natural, fără să ştiu de ce şi am tendinţa să mă intreb des ce nu este in regulă cu mine. Răman inchis in inchisoarea mea, refulez totul şi refuz să cer ajutor.
Accept faptul că, obiectivele pe care mi le-am fixat sunt poate prea inalte, invăţ să fiu foarte inţelegător şi răbdător cu mine insumi, ştiind că intotdeauna fac tot ceea ce pot şi vreau să fie mai bine pentru mine şi pentru ceilalţi. Fiind sincer, voi fi tot timpul mandru de mine, indiferent care sunt realizările mele. Viaţa are grijă de mine şi toate şi toate dorinţele mele vor fi implinite! Accept  să imi trăiesc viaţa intens, in prezent.
Jacques Martel

Cu cat veti darui mai mult, cu atat veti primi mai mult, caci bogatia universului va continua sa circule astfel prin viata dumneavoastra. De fapt, tot ceea ce este cu adevarat valoros in viata nu face altceva decat sa se multiplice continuu atunci cand este daruit. Daca ceva nu se multiplica prin daruire, atunci nu merita sa fie daruit, nici primit!-Deepak Chopra

loading...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.