Psoriazisul , reprimare si dubla separare

12195884_928652353873559_6147647162164888300_nPsoriazisul constă in creşterea producţiei de celule cutanate, care creează o aglomerare de celule moarte, o ingroşare a pielii, plăci roşii, dese sau separate, care sunt acoperite de fragmente de scuame. Dacă sufăr de psoriazis mă număr printre cei 2% din populaţia lumii, care au această boală. In general sunt hipersensibil şi am o nevoie mare de iubire şi de afecţiune, care nu este implinită, nevoie care imi aminteşte de o altă perioadă dificilă, din trecut. In acea perioadă, este posibil să fi avut un sentiment puternic de abandon sau de separare de cineva sau de ceva drag.
Psoriazisul implică existenţa unei duble separări , de cele mai multe ori, de două persoane diferite sau o dublă separare faţă de aceeaşi persoană. De exemplu, am fost separat de ambii părinţi cand eram copil. Pielea a fost „atinsă” deoarece, pentru mine, copil fiind, cel mai mult am nevoie de contactul fizic cu părinţii mei sau cu o persoană pe care o iubesc şi de care mă simt apropiat. O dublă separare poate fi separarea de mama mea şi un frate sau o soră sau separarea de partenerul meu şi un proiect („copilul meu”) sau orice altă combinaţie care implică o separare de două persoane sau dE două situaţii, pe care le iubesc şi care imi sunt foarte dragi. Este posibil să mă simt separat de mine, de propria mea identitate. In plus, mă pot simţi obligat să am contacte nedorite cu alte persoane. Faptul de a fi sau a mă simţi separat impiedică acel contact, mai ales prin atingere, cu pielea, cu persoanele pe care le iubesc. Reuniunea este imposibilă. Astfel va apărea psoriazisul. In prezent,
imi este atat de teamă că voi fi rănit incat vreau să păstrez o anumită distanţă intre mine şi ceilalţi. Vreau să evit să sufăr. Psoriazisul este o bună modalitate de protecţie pentru corpul meu, impotriva oricărei apropieri fizice şi impotriva vulnerabilităţii mele. Este ca o armură care imi protejează corpul de exterior.
Trăiesc un conflict interior, o ambivalenţă intre nevoile mele şi dorinţa mea de apropiere şi frica mea de contact, care mă face să păstrez distanţa. Mă simt neinţeles de ceilalţi. Vreau să controlez ceea ce imi oferă ceilalţi. Am impresia că sunt păcălit, că unele persoane abuzează de autoritatea lor, mai ales dacă au mulţi bani. Trebuie să mă eliberez de anumite modele mentale şi atitudini acumulate in mine şi care, acum nu mai au niciun motiv să existe. Mi-am reprimat atat de mult emoţiile şi trăiesc o angoasă permanentă. Imi controlez viaţa pană in momentul in care trebuie să fac faţă propriilor mele emoţii. Atunci, intru in panică.
Imi accept sensibilitatea, invăţ să fac lucrurile pentru mine şi nu doar in funcţie de aşteptările celorlalţi faţă de mine. Deşi psoriazisul a apărut in urma unui eveniment dureros sau a unui şoc emoţional, accept că acest lucru face parte din procesul natural de viaţă şi din dezvoltarea mea şi accept să devin mai puternic şi mai solid in interiorul meu. Imi imblanzesc fiecare emoţie. Invăţ să am incredere in mine. Indrăznesc să imi asum riscul de a fi deschis faţă de ceilalţi şi de a primi tandreţea contactului fizic. Fiind „in contact” cu ceea ce se intamplă in interiorul meu, angoasa va face loc increderii in mine şi in viaţă !
Jacques Martel

A fi bogat înseamnă a dărui, a nu dărui nimic înseamnă a fi sărac. A iubi înseamnă a trăi, a nu iubi nimic înseamnă a fi mort. A fi fericit înseamnă a te devota, a nu exista decât pentru tine înseamnă a te refuza pe tine însuţi şi a te sechestra în infern. – Eliphas Levi

loading...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.