Efectul gandurilor asupra circumstantelor

12803211_1341347475881505_857377859405091781_nMintea unui om poate fi asemuita cu o gradina, ce poate fi intretinuta cu grija sau lasata in paragina; dar fie ca este ingrijita fie ca nu, va continua sa se dezvolte. Daca sunt cultivate seminte nefolositoare, atunci vor creste buruieni ce vor continua sa se reproduca. Ca un gradinar care isi cultiva pamantul, avand grija sa nu fie napadit de buruieni, plantand flori si pomi fructiferi, tot asa isi poate cultiva omul mintea, eliminand toate buruienile, gandurile nefolositoare si impure si poate cultiva ganduri folositoare si pure.

Urmarind acest proces,omul, mai devreme sau mai tarziu, descopera ca este gradinarul sef al sufletului sau, directorul vietii sale.

De asemenea, i se releva fluxul de ganduri cu o acuratete din ce in ce mai mare, in timp ce gandurile – fortele si elementele ratiunii opereaza pentru a forma caracterul, circumstantele si destinul.

Orice om ajunge acolo unde ajunge prin legea firii sale; gandurile care i-au cladit caracterul l-au adus aici, si in viata sa nu exista nici un element al sansei, totul este rezultatul unei legi, care nu face greseli. Acest lucru este la fel de adevarat atat pentru cei care nu simt „armonia” cu mediul inconjurator cat si pentru aceia care sunt multumiti de ei insusi.

Omul este dependent de circumstante atata timp cat considera ca este creatia conditiilor externe, dar cand realizeaza ca el insusi este puterea creativa, poate comanda terenului si semintelor ascunse in fiinta sa din care rasar circumstantele; atunci devine propriul stapan.

Circumstantele apar din ganduri, dupa cum stie orice om care a practicat auto-controlul si auto-purificarea, deoarece a observat ca modificarea acestor circumstante s-a produs exact in procentul stabilit de mintea sa.

Fiecare samanta – gand – cultivata, prinde radacini acolo, infloreste mai devreme sau mai tarziu printr-o actiune si sunt obtinute fructele reprezentate prin oportunitati si circumstante. Gandurile bune sunt ca fructele bune, si gandurile rele ca fructele rele.

Lumea exterioara a circumstantelor se contureaza ea insusi prin lumea interioara a gandului, si ambele conditii placute si neplacute sunt factori care se indreapta catre binele final al individului. Ca si culegatorul recoltei, omul invata atat sa sufere cat si sa fie fericit.

Ca urmare a celor mai personale dorinte, aspiratii, ganduri, prin care el isi permite sa fie dominat, omul in cele din urma ajunge sa culeaga roadele prin indeplinirea conditiilor externe din viata sa.

Oamenii nu atrag ceea ce vor, ci ceea ce sunt. Fanteziile lor, ambitiile devin frustrari la fiecare pas, dar gandurile lor cele mai intime se hranesc cu proria lor seva, pura sau impura. Omul este legat numai de el insusi; gandurile si actiunile sunt gardienii destinului – care incarcereaza; ele sunt, de asemenea si ingerii – care elibereaza omul, prin care acesta devine nobil.

Oamenii sunt nerabdatori sa-si imbunatateasca circumstantele, dar nu vor sa devina ei insusi mai buni.

Gandurile bune si actiunile nu pot duce niciodata la rezultate negative si invers. Oamenii inteleg legea lumii si o aplica, dar putini o inteleg din punct de vedere mental si moral (desi aceasta este atat de simpla si eterna), si in consecinta nu coopereaza.

Suferinta este intotdeauna efectul gandurilor negative. Este un indiciu ca individul nu este in armonie cu el insusi, cu legea firii sale. Unica si suprema utilizare a suferintei este de a purifica, de a arde tot ceea ce este nefolositor si impur. Suferinta inceteaza in cazul celor puri. O fiinta pura nu poate sa sufere.

Omul evolueaza in mod corect atunci cand este fericit, sanatos si prosper; prosperitatea, fericirea si sanatatea sunt rezultatul armoniei interioare si exterioare a omului cu mediul inconjurator.

Omul incepe sa fie o fiinta umana atunci cand inceteaza sa se planga si sa insulte, si incepe sa  caute corectitudinea care sa-i echilibreze viata.  Atunci cand isi adapteaza mintea la factorul variabilitatii, cand inceteaza sa acuze pe alti pentru conditia sa, si isi construieste el insusi gandurile nobile; cand inceteaza sa dea cu piciorul circumstantelor, ci le foloseste pentru a grabi progresul, si cand isi descopera puterile si posibilitatile ce se afla inauntrul sau.

Legea, si nu confuzia domina principiul universului; justitia si nu injustitia este sufletul si substanta vietii, dreptatea si nu coruptia este forta care misca si modeleaza spiritualitatea universala. Numai asa omul poate sa inteleaga Universul.

In timpul procesului de purificare va descoperi ca pe masura ce isi schimba gandurile despre lucruri si oameni, si oamenii la randul lor isi vor schimba gandurile referitoare la el.

Omul isi imagineaza ca gandurile pot fi tinute in secret, dar nu este asa. Ele se cristalizeaza rapid in obiceiuri, si obiceiul se solidifica in circumstante.

Gandurile impure, de orice fel, se cristalizeaza in obiceiuri ce duc la slabiciune si confuzie, si se solidifica in circumstante ofensive si adverse.

Frica, teama, indoiala si indecizia provoaca slabiciunea, nehotararea si caracterele inumane.

Lenea se cristalizeaza in slabiciune, necuratenie si coruptie, si se solidifica in mizerie si cersetorie.

Ura se cristalizeaza in obiceiul de a acuza si de a fi violent si se solidifica in accidente si persecutie.

Egoismul se cristalizeaza in egocentrism si se solidifica in suferinta.

Pe de alte parte, gandurile bune se cristalizeaza in obiceiuri frumoase si se solidifica in circumstante luminoase.

Gandurile pure se cristalizeaza in auto-control si se solidifica in repaus si pace.

Curajul si hotararea se cristalizeaza in obiceiurile umane si se solidifica in circumstante de succes, prosperitate si libertate.

Bunatatea si iertatea se cristalizeaza in amabilitate si se solidifica in protectie si aparare.

Gandurile de dragoste si altruism se solidifica in siguranta, prosperitate si bogatie.

Gandurile bune sau rele isi produc rezultatele asupra caracterului si circumstantelor. Un om nu isi poate alege in mod direct circumstantele, dar isi poate alege gandurile, si astfel indirect si sigur isi modeleaza circumstantele. Natura il ajuta pe fiecare om sa isi satisfaca gandurile pe care le incurajeaza cel mai mult, si oportunitatile apar datorita gandurilor bune sau rele.

James Allen

Related:  Putem rupe înlănţuirea karmică?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

mondris.ro