Totul incepe cu gandurile tale

Daca îti stabilesti în minte o imagine a viitorului luminoasa si fericita, te plasezi într-o stare care te va conduce la obiectivele tale.

(Norman Vincent Peale)

12813913_1004429712960971_8732773824778672178_nFelul în care gândesti si simti despre tine însuti, incluzând credintele si asteptarile tale despre ceea ce este posibil pentru tine, determina tot ceea ce faci si ti se întâmpla.

Când îti schimbi calitatea modului în care reflectezi, îti modifici calitatea vietii, uneori instantaneu.

Detii controlul total asupra unui singur lucru în univers – gândirea ta! Poti sa hotarasti ce urmeaza sa gândesti în orice situatie.

Gândurile tale si modul în care interpretezi orice eveniment îti determina sentimentele pozitive sau negative. Gândurile si sentimentele tale te conduc la actiuni si determina rezultatele pe care le obtii.

TOTUL ÎNCEPE CU GÂNDURILE TALE

GÂNDIREA POZITIVA

Gândurile pozitive îti îmbunatatesc viata. Îti dau putere si te fac sa te simti si mai încrezator.

Gândirea pozitiva nu este doar o idee motivationala. Are efecte masurabile, constructive asupra personalitatii si sanatatii tale, asupra nivelurilor tale de energie si de creativitate.

Cu cât esti mai optimist si pozitiv, cu atât vei fi mai fericit în fiecare domeniu al vietii tale.

Gândurile negative au efecte opuse. Îti iau din putere si te fac sa te simti slab si mai putin încrezator. De fiecare data când gândesti sau spui ceva negativ, îti diminuezi puterea. Te simti furios si defensiv, frustrat si nefericit. Treptat, gândirea negativa îti poate face rau fizic si chiar sa-ti otraveasca relatiile. Gândirea pozitiva conduce la sanatate mentala si la performanta.

Gândirea negativa duce la boala mentala si la eficacitate scazuta. De aceea, daca vrei sa ai o viata minunata, scopul tau este acela de a-ti cultiva emotiile pozitive si de a scapa de cele negative.

Eliminarea emotiilor negative este cel mai important pas pe care îl poti face pentru a avea sanatate, fericire si o stare de bine personal. De fiecare data când obtii controlul asupra gândurilor si sentimentelor tale si te disciplinezi sa le mentii pozitive, se îmbunateste atât calitatea vietii tale interioare, cât si cea a vietii exterioare.

În absenta emotiilor negative, mintea ta se umple automat cu emotii pozitive care genereaza sentimente de fericire si împlinire.

ÎTI POTI ALEGE GÂNDURILE

Legea Substitutiei ne arata: “La un anumit moment, mintea ta se poate concentra doar asupra unui singur gândi pozitiv sau negativ. Poti înlocui un gând pozitiv cu unul negativ oricând doresti.”

Poti aplica aceasta lege gândindu-te deliberat la ceva pozitiv atunci când vrei sa alungi un gând sau un sentiment care te fac furios sau nefericit.

 “Orice gând sau actiune pe care o repeti la nesfârsit va deveni, în final, un nou obicei.”

Când reactionezi si raspunzi pozitiv în mod repetat, obtii controlul total asupra constientului tau. Curând îti va fi usor si va deveni un automatism sa gândesti astfel. Folosind vointa si repetarea, îti vei dezvolta noi deprinderi de a gândi si de a actiona. Prin aplicarea acestei legi, poti deveni o persoana pe de-a întregul pozitiva si îti poti transforma viata.

ÎNDEPARTEAZA-TI EMOTIILE NEGATIVE

Emotiile tale negative au fost deprinse, începând din copilarie. Ceea ce a fost învatat poate fi dezvatat, uneori chiar repede. Poti sa-ti însusesti orice obicei sau abilitati pe care ti le doresti sau le consideri necesare.

Poti învata, mai ales, moduri de a gândi pozitive, constructive despre oameni, bani, sanatate si alti factori pentru a îndeparta emotiile negative care îti limiteaza potentialul si te împiedica sa ai succes.

Multe idei sau atitudini negative sunt bazate pe premise false. Uneori o idee negativa despre un subiect sau o atitudine negativa fata de o persoana pot fi schimbate complet cu o singura informatie. Poti afla brusc ca o idee pe care o aveai despre tine sau despre o alta persoana nu era adevarata.

Drept urmare, ai putea sa-ti schimbi modul de a gândi într~o singura clipa. Fii deschis catre aceasta posibilitate.

Emotiile negative exista numai pentru ca noi le dam viata si le mentinem vii. Le hranim prin faptul ca ne gândim si vorbim continuu despre lucruri care ne fac furiosi sau nefericiti.

Din fericire, putem schimba aceasta situatie aplicând Legea Emotiilor. Aceasta stipuleaza: ,,o emotie mai puternica va domina si va predomina asupra unei emotii mai putin puternice, iar emotia asupra careia te concentrezi, oricare ar fi, creste si devine mai puternica.”

Aceasta înseamna ca emotia asupra careia te concentrezi creste si, într-un final, îti va domina gândirea în acel domeniu. Daca îti retragi energia mentala de la opersoana sau situatie care te supara sau te înfurie, refuzând sa te gândesti la ea, emotia legata de acea împrejurare va disparea. Se va stinge precum un foc fara combustibil. Ai experimentat deja de multe ori acest lucru.

Related:  Teorie si practica

De exemplu, pe masura ce crestem, avem relatii cu sexul opus. Cele mai multe dintre legaturi nu dureaza în timp. Când se încheie, suferim adesea. Suntem de multe ori tristi, furiosi, depresivi, îngrijorati si nefericiti.

Aceste sentimente dureaza o anumita perioada. Apoi ne revenim. Întâlnim pe altcineva. Treptat, uitam sfârsitul nefericit al relatiei anterioare. Luni sau ani mai târziu, ne gândim la trecut sau chiar ne întâlnim cu cealalta persoana si nu ne putem imagina cât de mult am fost implicati emotional.

Nehranite, aceste sentimente au disparut complet. Iata un exemplu pentru Legea Substitutiei si emotia care actioneaza în propria noastra viata.

SURSELE EMOTIILOR NEGATIVE

Exista patru cauze principale ale emotiilor negative.

Potrivit filosofului rus Peter Ouspensky, care le-a prezentat în cartea sa, In Search of the Miraculous (În cautarea lucrurilor miraculoase), acestea sunt:

(1) justificarea;

(2) identificarea;

(3) evaluarea interna si

(4) blamarea.

Cel mai mare pas înainte catre schimbarea modului tau de a gândi si a vietii tale îl vei face atunci când îti vei elimina sistematic toate aceste patru cauze de emotii negative din viata.

NU TE MAI JUSTIFICA

Justificarea se manifesta atunci când rationezi sau creezi un motiv pentru mânia si nefericirea ta. Îti spui tie însuti si oricarui altcuiva care este dispus sa asculte cât de rau ai fost tratat si cât de îngrozitor s-a purtat cealalta persoana.

Continui sa repeti situatia în mintea ta, precum si toate motivele pe care le ai pentru a fi suparat. De fiecare data când te gândesti la acea persoana sau situatie; devii furios. Te simti îndreptatit sa fii furios de parca ai fi platit un pret ridicat pentru aceasta mânier mai ales ca ai fost în opinia ta o persoana buna si virtuoasa.

Modalitatea de a-ti scurt-circuita tendinta naturala catre justificare si rationalizare este aceea de a refuza sa cedezi tentatiei. În schimbr nu te mai justifici. Îti folosesti mintea extraordinara pentru a te gândi la motive care sa nu-ti îndreptateasca emotiile negative.

Adu-ti aminte emotiile negative nu-ti fac niciun bine. Sunt complet distructive. Nu o afecteaza pe cealalta persoana si nici nu schimba situatia. Pur si simplu îti submineaza fericirea si increderea în tine si te fac mai slab si mai putin eficient în alte domenii ale vietii tale.

În loc sa îti justifici mânia si nefericirea ar trebui sa îti folosesti inteligenta si imaginatia pentru a o scuza pe cealalta persoana sau pentru a scapa de situatia neplacuta.

De exemplu, daca cineva îti taie drumul în trafic în loc sa te înfurii ai putea sa spui: ”Ei bine, ar trebui sa fiu mai atent data viitoare!’’, “Cred ca are o zi proasta” sau “Probabil ca întârzie la o întâlnire importanta!’’

ACORDA-LE SCUZE CELORLALTI

Întrucât la un anumit moment mintea ta se poate concentra doar asupra unui singur gând, în secunda în care începi sa îl scuzi pe celalalt retragi energia sau combustibilul de care au nevoie pentru a se declansa emotiile negative de furie si resentimentele.

Astfel îti consolidezi controlul mental. Ramâi calm si pozitiv. În scurta vreme, situatia trece si o uiti. Înlocuind un gând negativ cu unul pozitiv, vei scapa de emotia negativa, indiferent care ar fi aceasta.

Aceeasi regula se aplica si daca ai o problema de viata, precum un divort, pierderea locului de munca sau o investitie esuata.

Opreste-te din a spune (tie si oricui altcuiva dispus sa asculte) de ce esti îndreptatit sau suparat sau nefericit.

În schimb, gaseste scuze cealeilalte persoane de fiecare data când te gândesti la acea situatie, pâna când negativitatea dispare. Odata ce focul emotiei negative se va stinge, îti vei putea concentra atentia pe ceva pozitiv.

Una dintre cele mai importante reguli pentru succes si fericire este: “Nu mai fi suparat sau îngrijorat pentru ceva în legatura cu care nu mai poti face nimic.’’ Nu critica pe nimeni pentru ceva ce nu poate schimba.

O lege cunoscuta stipuleaza: “Daca nu exista nicio solutie, nu exista nicio problema.”

CELE DOUA PERIOADE DE TIMP

Exista doua perioade de timp în viata, trecutul si viitorul. Prezentul este doar un moment scurt, trecator.

Sa alegi sa-ti concentrezi atentia pe ceea ce s-a întâmplat, fapte care nu mai pot fi schimbate sau, dimpotriva, viitorului, asupra a ceea ce este posibil, lucruri asupra carora ai un anumit control.

Related:  Detasarea

Multi oameni îsi consuma o mare parte din trairile lor emotionale fiind suparati si furiosi în legatura cu evenimente întâmplate în trecut. Din pacate, aceasta energie este irosita complet. Nu poate iesi nimic bun din lamentari continue legate de trecut.

Mai rau, emotiile negative întretinute prin retrairea evenimentelor trecute îti rapesc bucuria si încântarea pe care le-ai putea experimenta gândindu-te la posibilitati viitoare.

LASA-LE SA TREACA!

Un psihiatru cu o experienta mai mare de 25 de ani în tratarea persoanelor nefericite a scris ca cele doua cuvinte pe care le-a auzit cel mai des de la pacientii sai au fost: “Numai daca.”

Se pare ca cei mai multi oameni nefericiti sunt trasi înapoi de un eveniment petrecut în trecut, la care nu pot renunta. Ei traiesc înca plini de resentimente, furiosi sau deprimati din cauza a ceea ce altcineva a facut sau nu, ori a spus sau nu. Sunt suparati pe unul dintre parinti sau pe amândoi, pe un frate sau o sora, pe o legatura sau casatorie anterioara, pe un sef sau pe o relatie de afaceri, pe o investitie esuata sau pe o greseala financiara.

Adevarul este ca viata ta va continua sa fie presarata cu o serie de probleme, dificultati, obstacole si esecuri temporare. Aceste dezamagiri si schimbari neasteptate si nedorite reprezinta o conditie normala, naturala a procesului de maturizare si care nu poate fi evitata.

Pentru a-ti schimba viata si modul de a gândi, trebuie sa iei hotarârea de a le depasi si de a-ti continua existenta, indiferent ce s-a intâmplat. Pâna atunci, vei ramâne un sclav al trecutului, ceea ce nu poate fi schimbat oricum.

Ia o hotarâre astazi, deoarece, de acum înainte, vei elimina toate expresiile de genul “Numai daca” din viata ta.

REINTERPRETEAZA DIFERIT EVENIMENTELE

Autorul si oratorul Wayne Dyer afirma: “Nu este niciodata prea târziu sa ai o copilarie fericita.” El sugera astfel ca poti reinterpreta în orice moment evenimentele nefericite ale perioadei timpurii din viata ta într-un mod pozitiv.

Poti folosi Legea Substitutiei si sa cauti ceva pozitiv în experientele negative, focalizându-ti atentia pe acest aspect. Te poti concentra asupra modului în care experientele nefericite te-au transformat într-o persoana mai buna, mai înteleapta. De fapt, chiar poti sa fii recunoscator persoanelor care te-au ranit în trecut, pentru ca te-au facut sa devii mult mai puternic în prezent. Si, în orice caz, lucrurile nu s-ar fi putut întâmpla altfel.

Parintii tai n-au avut nicio experienta în cresterea unui copil. În plus, ei erau rezultatul modului în care fusesera educati. Ca toate fiintele omenesti, au devenit parinti având toate problemele si slabiciunile lor, asa cum ai si tu astazi. Totusi, ei au facut ce au putut mai bine cu ce au avut. Au fost oamenii care au fost si nu te-ar fi putut creste diferit.

Este un lucru prostesc sa continui sa fii neferici in legatura cu lucruri pe care le-au facut sau nu, pentru ca erau incapabili sa le realizeze altfel. Lasa momentele grelesa treaca si continua-ti viata .

NU O LUA PERSONAL …

Potrivit lui Ouspensky, a doua cauza majora a emotiilor negative este identificarea sau atasamentul.

Aceasta se întâmpla atunci când iei lucrurile personal sau devii atasat de o persoana ori de un lucru.

Consideri ca rezultatul nefericit al unui eveniment sau al unei circumstante reprezinta un afront sau un atac la persoana ta sau la adresa a ceva în care crezi sau fata de care ai sentimente puternice.

Devii implicat emotional într-o situatie si te identifici atât de puternic cu împrejurarea respectiva, încât îti afecteaza emotiile si judecata într-un mod negativ.

Marii mentori spirituali, precum Buddha sau Iisus, au accentuat importanta actului de a te separa emotional de o situatie (dezidentificare), pentru a-ti recapata calmul si stapânirea de sine.

Psihologul si filosoful William James, de la Harvard, a scris: “Primul pas în rezolvarea unei dificultati este sa fii dispus ca problema sa existe.” El i-a încurajat pe oameni sa spuna: “Ceea ce nu poate fi tratat trebuie îndurat.”

Cu alte cuvinte, practica detasarea fata de orice persoana sau situatie care te face sa te simti suparat sau furios. Reprima emotia negativa, astfel încât sa-ti regasesti calmul si stapânirea de sine.

Aceasta abordare nu te determina sa accepti cu pasivitate ceea ce ti se întâmpla. În schimb, te încurajeaza sa-ti folosesti vointa pentru a-ti controla mintea si emotiile.

Te disciplinezi sa te retragi mental si sa rezolvi inteligent problema. Îti folosesti mintea pentru a vedea situatia în mod obiectiv si pentru a lua hotarâri mai bune pentru solutionarea sa.

Related:  Atac emoţional . Alege să nu fii o ţintă!

Nimeni si nimic nu poate avea control asupra ta decât daca mai astepti ceva de la acele persoane sau lucruri. Trebuie ca acestea sa mai aiba ceva ce îti pot da sau lua.

Imediat ce te detasezi emotional de o persoana sau obiect si nu mai vrei nimic de la acestea, esti liber. O asemenea abilitate de a practica detasarea o poti dezvolta doar prin practica. Te poate face stapânul unei situatii care, în alte conditii, te-ar putea supara sau înfuria.

Unul dintre cele mai amabile lucruri pe care le poti face pentru ceilalti este sa-i încurajezi sa se retraga din fata unei situatii problematice si sa fie obiectivi în legatura cu împrejurarea respectiva. Încurajeaza-i sa priveasca dificultatea, de parca i s-ar întâmpla altcuiva. Întreaba-i ce sfat i-ar da unei alte persoane care s-ar confrunta cu aceeasi problema. Detasându-va de situatia încarcata emotional, tu si ceilalti veti deveni mult mai capabili sa o solutionati în mod eficient.

OPINIILE CELORLALTI

Potrivit lui Ouspensky, a treia cauza majora de emotii negative este evaluarea interna. Aceasta are loc atunci când devii preocupat excesiv de modul în care te trateaza oamenii.

Daca ai senzatia ca cineva nu îti acorda respectul pe care consideri ca îl meriti, te poti simti insultat si furios si vrei sa le raspunzi la fel.

În cazul în care oamenii sunt nepoliticosi sau indiferenti cu tine, poti resimti comportamentul lor ca fiind un atac la adresa personalitatii sau caracterului tau. Aceasta interpretare a atitudinii lor te poate supara sau deprima.

Psihologii spun ca tot ce facem este menit a ne creste respectul fata de noi însine si sentimentul de valoare personala sau de a le proteja pentru a nu fi diminuate de alti oameni sau circumstante.

Daca respectul tau personal nu este atât de ridicat precum ar putea fi, vei fi sensibil la actiunile si reactiile celorlalti oameni fata de tine. Vei lua totul personal, ca si cum ceea ce au facut sau spus ei a fost constient si îndreptat intentionat catre tine. Totusi, foarte rar se întâmpla astfel.

Adevarul este ca cei mai multi oameni sunt preocupati de ei însisi si de problemele lor. În proportie de 99% din timp, oamenii sunt adânciti în propriile gânduri despre ei însisi. Ei aloca restul de 1% din energia lor emotionala pentru ceilalti oameni, inclusiv pentru tine.

Persoana care îti taie drumul în trafic este atât de preocupata de propriile gânduri, încât nici nu este constienta de existenta ta. Ar fi prostesc sa te superi din cauza actiunii sale necugetate.

RIDICA-TI PROPRIILE PÂNZE

Din experienta, am învatat o regula: Sa nu faci niciodata ceva sau sa nu te abtii de la a întreprinde ceva din cauza ca esti preocupat de ce ar putea crede oamenii despre tine. Adevarul este ca nimeni nu se gândeste la persoana ta.

Desigur, nu vorbesc despre comportamente criminale sau anti-sociale. Dar este uimitor cât de multi oameni se hotarasc sa intre sau nu în relatii, afaceri, noi activitati, aventuri si alte lucruri de teama dezaprobarii altei persoane.
Ramân în casnicii pe care le urasc, au locuri de munca pe care nu le agreeaza sau refuza oportunitati de afaceri din cauza temerii ca cineva, oricine, i-ar putea critica.

Adevarul este ca nimanui nu-i pasa mai mult de hotarârile tale importante în viata decât îti pasa tie. Fa-ti planurile în consecinta.

În studiile sale despre oamenii preocupati de dezvoltarea personala, acel 1 sau 2%dintre barbatii si femeile care îsi folosesc pe deplin capacitatile, Abraham Maslow a gasit o calitate anume pe care toti o aveau în comun: ei erau complet cinstiti cu ei însisi. Dadeau dovada de obiectivitate si îsi cunosteau exact punctele forte si cele slabe. Ei nu sperau si nici nu pretindeau ca sunt altceva decât ceea ce erau.
Aceasta acceptare de sine a reprezentat piatra de temelie a respectului lor personal si a stimei fata de ei însisi.

Deoarece stiau cine sunt si cine nu, ei nu simteau nevoia de a câstiga constant aprobarea celorlalti.

Ascultau parerile celorlalti, dar luau ei însisi hotarârile. Nu erau influentati excesiv de posibila aprobare sau dezaprobare a celorlalti oameni.

Si tu ar trebui sa faci la fel. Oricum, esti cel caruia îi pasa cel mai mult si este afectat în cea mai mare masura.

Brian Tracy

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.