Adevarul care ne face liberi

adevarul“Gandul este aproape coplesitor, atat de vast, atat de la indemana, atat de clar, de rezonabil si de usor de folosit”.
Fructul acestei cunoasteri este un dar de la Dumnezeu; este « adevarul » care ne face liberi, nu numai liberi de lipsuri si limitari, dar de asemenea liberi de tristete, ingrijorare, grija – si nu este minunat sa realizezi ca aceasta lege nu raspunde in functie de persoana? Nu conteaza care este obisnuinta ta de a gandi, calea a fost pregatita.
Daca esti inclinat spre religie, cei mai mari invatatori religiosi ai lumii au descris calea atat de clar incat toti o pot urma. Daca mintea ta este inclinata spre stiinta, legea va opera cu precizie matematica. Daca esti inclinat spre filosofie, Platon sau Emerson ar putea fi profesorii tai; dar in fiecare vei gasi diferite grade ale puterii careia este imposibil sa ii impui limite.

1. Cand pentru prima data oamenii de stiinta au pus soarele in centrul sistemului solar si au trimis pamantul sa se invarta in jurul lui, aceasta a fost o surpriza imensa si a teoria fost primita cu consternare.
Intreaga idee parea evident falsa; nimic nu fusese mai sigur decat miscarea soarelui pe cer si oricine putea sa vada cum acesta coboara in spatele dealurilor din vest si se scufunda in mare; savantii s-au infuriat, oamenii de stiinta au respins ideea ca fiind absurda si cu toate acestea, evidenta a adus convingerea in mintile tuturor.

2. Vorbim despre clopot ca despre un corp care emite sunete, cu toate ca stim ca tot ceea ce clopotul poate produce sunt vibratii in aer. Cand aceste vibratii ating o rata de saisprezece pe secunda, sunetul se aude in mintea noastra. Este de asemenea posibil, pentru minte, sa auda vibratii la o rata de 38,000 pe secunda. Cand numarul creste peste aceasta limita, totul devine liniste din nou. Stim astfel ca sunetul nu se afla in clopotel ci in mintea noastra.

3. Vorbim si gandim despre soare ca cel care „da lumina”. Totusi stim ca emiterea de energie care produce vibratii in eter la o rata de patru sute trilioane pe secunda, cauzeaza ceea ca noi numim unde de lumina, astfel stim ca tot ceea ce numim lumina este doar o forma de energie si ca singura lumina care exista este cauzata in mintea noastra de viteza de miscarea undelor. Cand viteza acestora creste, lumina isi schimba culoarea, fiecare schimbare de culoare fiind cauzata de vibratii mai scurte si mai rapide; desi vorbim despre trandafiri ca fiind rosii, despre iarba ca fiind verde sau despre cer ca fiind albastru, stim ca de fapt culorile exista doar in mintea noastra si ca acestea sunt senzatii experimentate de noi ca rezultat al vibratiilor lungimii de unda.
Cand vibratiile sunt reduse sub patru sute trilioane pe secunda, nu ne mai afecteaza ca lumina, ci experimentam senzatia de caldura. Este evident ca nu ne putem baza pe evidentele oferite de simturile noastre pentru a culege informatii in ceea ce priveste realitatea lucrurilor; altfel, am crede ca soarele se misca, ca pamantul este plat si nu rotund, ca stelele sunt franturi de lumina si nu sori mari.

4. Intreaga gama a teoriei si practicii a oricarui sistem metafizic consta in cunoasterea Adevarului in ceea ce te priveste pe tine si lumea in care traiesti; este cunoscut ca pentru a exprima armonia, trebuie sa gandesti armonios; pentru a exprima sanatatea, trebuie sa gandesti sanatos; si pentru a exprima abundenta trebuie sa gandesti abundenta. Pentru a realiza aceasta trebuie sa rastorni evidentele pe care ti le arata simturile.

5. Cand ajungi sa intelegi ca toate formele de boala, lipsa, limitare sunt doar simple rezulate ale gandirii gresite, vei ajunge sa cunosti Adevarul, care te va face liber. Vei vedea cum muntii pot fi mutati din loc. Iar daca acesti munti sunt construiti numai din indoieli, frica, neincredere si alte forme de descurajare, ei sunt la fel de reali si trebuie nu numai mutati, dar si „aruncati in mare”.

6. Adevarata ta munca consta in a te convinge singur de adevarul acestor afirmatii. Cand ai reusit sa realizezi aceasta, nu vei avea nici o dificultate in a gandi adevarul; asa cum a fost aratat, adevarul contine un principiu vital si se va manifesta.

7. Cei care vindeca boli cu ajutorul puterilor mentale au ajuns sa cunoasca adevarul; il demonstreaza in vietile lor in fiecare zi. Ei stiu ca viata, sanatatea si abundenta sunt omniprezente, umplu tot spatiul; si mai stiu ca toti cei care permit bolii, lipsurilor de orice fel sa se manifeste, nu au ajuns inca la intelegerea acestei marete legi.

8. Cum toate conditiile sunt creatii-ale-gandului, deci in intregime mentale, boala si lipsurile sunt doar simple conditii in care persoana esueaza sa vada adevarul; imediat ce eroarea a fost inlaturata, conditia este indepartata.

9. Metoda de inlaturare a acestei erori este de a mege in Tacere si de a cunoaste Adevarul. Cum toata mintea este o singura minte, poti sa faci aceasta pentru tine sau pentru oricine altcineva. Daca ai invatat sa formezi imagini mentale ale conditiilor dorite, aceasta va fi calea cea mai usoara si mai rapida se obtii rezulate; daca nu, rezultatul poate fi atins prin argumentare, prin procesul de autoconvingere despre
adevarul absolut al afirmatiilor tale.

10. Aminteste-ti – aceasta este una dintre cele mai minunate afirmatii pe care trebuie sa ti-o insutesti – aminteste-ti ca nu conteaza cat este de dificil, nu conteaza unde este, cine este afectat, nu exista alt pacient decat tu insuti; nu ai nimic altceva de facut decat sa te convingi de adevarul pe care doresti sa-l vezi manifestat.

11. Aceasta este o afirmatie stiintifica in acord cu orice sistem al metafizicii si nici un rezultat permanent nu poate fi asigurat prin nici o alta modalitate.

12.Toate formele de concentrare, de formare de Imagini Mentale, de Argumentare, de Auto-Sugestie nu sunt decat simpe metode prin care tu esti capabil sa realizezi Adevarul.

13.Daca iti doresti sa ajuti pe cineva, sa distrugi o anumita forma de lipsuri, limitare sau eroare, metoda corecta este sa nu te gandesti la persoana pe care vrei sa o ajuti; intentia de a ajuta este suficienta si te pune in contact mental cu acea perosana. Alunga din mintea ta orice credinta in lipsuri, limitari, boala, pericol, dificultate sau orice altceva care te tulbura. Imediat ce realizezi aceasta, rezultatul dorit se va indeplini, iar persoana va fi libera.

14.Dar aminteste-ti ca gandul este creativ, in consecinta, de fiecare data cand ii permiti gandului sa de aseze pe o conditie armonioasa, trebuie sa realizezi ca asemenea conditii sunt doar aparente; nu exista realitate, spiritul este singura realitate si nu poate fi alfel decat perfect.

15.Toate gandurile sunt o forma de energie, o rata a vibratiei, dar gandul Adevarului are cea mai inalta rate de vibratie cunoscuta si in consecinta distruge orice forma de eroare in exact aceeasi maniera in care lumina distruge intunericul. Nici o forma de eroare nu poate exista atunci cand apare Adevarul, astfel ca intreaga ta activitate mentala consista in a intelege Adevarul. Aceasta te va ajuta sa depasesti orice forma de lipsa, limitare sau boala.

16. Nu putem sa ajungem la intelegerea adevarului prin intermediul lumii exterioare; aceasta este o lume relativa. Adevarul este absolut. Trebuie deci sa il gasim in lumea interioara.

17.A-ti antrena mintea pentru a vedea numai Adevarul inseamna a expima numai conditii adevarate. Abilitatea noastra de a reusi ne va indica progesul pe care l-am realizat.

18.Adevarul absolut este ca „eu”-ul este perfect si complet; adevaratul „eu” este spiritual si nu poate fi decat perfect; niciodata nu poate contine lipsuri, limitari sau boala. Sclipirea de geniu nu poate sa isi aiba originea in miscarea moleculara a creierului; este inspirata de ego, de „eu”-ul spiritual care este una si aceeasi cu Mintea Universala; sta in abilitatea noastra de a recunoaste aceasta Unitate care este sursa inspiratiei, a geniului. Aceste rezultate au efecte pe lunga durata asupra generatiilor care vor urma; ele constituie pilonii de foc care marcheaza calea pe care o vor urma milioane de oameni.

19.Adevarul nu este rezultatul unui antrenament logic sau al unui experiment, nici chiar al observatiei; este produsul unei constiinte dezvoltate. Adevarul din Cezar se manifesta in comportamentul, viata si actiunile lui Cezar; influenteaza formele sociale si progresul. Viata ta, actiunile tale si influenta ta in lume vor depinde de gradul de adevar pe care tu esti capabil sa il intelegi, pentru ca adevarul nu se manifesta in crezurile tale ci in conduita ta.

20.Adevarul se manifesta in caracter, iar caracterul omului ar trebui sa fie interpretarea religiei sale, sau aceea ce este adevarat pentru el; si aceasta in schimb se va evidentia in caracterul posesiilor sale. Daca omul se plange de bogatia sa el este de fapt nedrept cu el insusi, chiar daca neaga adevarul rational, gandul ramane clar si irefutabil.

21. Conditiile in care traim, nenumaratele circumstante si accidente ale vietii noastre exista deja in personalitatea subconstienta care atrage catre sine materialul mental si fizic care este congenital naturii sale.
Astfel, viitorul nostru este determinat de catre prezent si daca se pare ca ar exista orice injustitie intr-o anumita faza a vietii personale, trebuie sa ne uitam in interior pentru a gasi cauza acesteia si sa incercam sa descoperim faptul mental care este responsabil de aceasta manifestare exterioara.

22. Acesta este adevarul care ne face liberi, iar cunosterea constienta a acestui adevar ne va ajuta sa depasim orice dificultate.

23.Conditiile cu care te intalnesti in lumea exterioara sunt invariabil rezultatul conditiilor pe care le obtii in lumea interioara; rezulta deci, cu acuratete stiintifica, faptul ca, prin mentinerea in minte a unui ideal perfect, poti sa aduci aceste conditii ideale in mediul tau.

24. Daca vezi numai parte incompleta, imperfecta, relativa, limitata a lucrurilor, aceste conditii se vor manifesta in viata ta; dar daca iti antrenezi mintea sa vada si sa realizeze „eu”-ul spiritual, „eu”-ul care este pentru totdeauna perfect si complet si armonios, atunci numai conditiile folositoare si sanatoase se vor manifesta.

25.Cum gandul este creativ, iar adevarul este cel mai inalt si perfect gand pe care cineva il poate gandi, este evident ca a gandi adevarul inseamna a crea ceea ce este adevarat si este din nou evident ca atunci cand adevarul ia fiinta, ceea ce este fals inceteaza a mai exista.

26.Mintea Universala este totoliatatea tuturor mintilor care exista. Spiritul este Minte pentru ca Spiritul este inteligent. Cuvintele sunt deci sinonime.

27.Dificultatea cu care trebuie sa te lupti este sa realizezi ca mintea nu inseamna individ. Ea este omniprezenta. Exista peste tot. Cu alte cuvinte, nu exista loc unde sa nu fie. Este universala.

28.Oamenii au folosit in general cuvantul „Dumnezeu” pentru a descrie acest principiu Universal si creativ; dar cuvantul „Dumnezeu” nu transmite semnificatia corecta. Cei mai multi oameni cred ca acest cuvant denumeste ceva in afara lor; in realitate lucrurile stau complet invers. Este chiar viata noastra. Fara ea, am fi morti. Am inceta sa existam. In minutul in care spiritul paraseste corpul, nu mai suntem
nimic. Spiritul este deci pentru noi, tot ceea ce exista.

29.Acum, singura activitate pe care o poseda spiritul este puterea de a gandi. Astfel, gandul este cu siguranta creativ pentru ca spiritul este creativ. Puterea creativa este impersonala, iar abilitatea noastra de a gandi este de fapt abilitatea noastra de a o controla si a o folosi in beneficiul nostru si a altora.

30. Cand adevarul acestei afirmatii este inteles, realizat si apreciat vei intra in posesia Cheii Universale, dar aminteste-ti ca numai cei care sunt destul de intelepti sa inteleaga, destul de luminati ca sa cantareasca evidentele, destul de fermi ca sa urmeze calea propriei lor judecati si destul de puternici sa faca sacrificul necesar, numai aceia pot intra si participa.

31.In aceasta saptamana incearca sa realizezi ca lumea in care traim este cu adevarat minunata, ca tu esti o fiinta minunata, ca multi s-au trezit si au cunoscut Adevarul si cu cat mai repede se trezesc si ajung sa cunoasca „lucrurile care au fost pregatite pentru ei” cu atat mai repede vor cunoste ceea ce „ochiul nu poate sa vada, urechea nu poate sa auda si nici nu a intrat in inima omului”, splendorile care
exista pentru aceia care gasesc Pamantul Fagaduintei. Acestia au traversat raul ratiunii si au ajuns la un punct de discriminare intre adevarat si fals si au gasit ca tot ceea ce au dorit sau visat nu este decat un pal concept al realitatii orbitoare.


„ Daca mostenirea unor acri de pamant poate fi lasata prin testament, mostenirea cunoasterii si a intelepciunii nu poate. Omul bogat poate plati pe altii sa munceasca pentru el, dar este imposibil sa gandeasca pentru el sau sa achizitioneze orice fel de realitate-de-sine pentru el”. –
S. Smiles

Charles F. Haanel

Related:  Inteligenta, inima si vointa. Influenta lor asupra vietii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

mondris.ro