Asumarea responsabilitatii

responsabilitatea

loading...

O minte imatura va arunca intotdeauna responsabilitatea pe ceilalti. Va simtiti nefericiti si sunteti convinsi ca sunteti asa din cauza ca cei alaturi de care traiti va fac viata un iad. „Celalalt este iadul”. Dupa parerea mea, aceasta afirmatie a lui Sartre este foarte imatura. Pentru un om matur, celalalt poate deveni la fel de bine si raiul. De fapt, el este ceea ce sunteti voi, caci el nu este decat oglinda in care va priviti. Cand spun maturitate, ma refer la o anumita integritate interioara. Aceasta nu va aparea decat atunci cand veti inceta sa-i mai faceti pe altii responsabili pentru suferintele voastre, cand veti incepe sa intelegeti ca voi sunteti singurii responsabili pentru ele. Acesta este primul pas spre maturitate: eu sunt responsabil; orice s-ar intampla, eu sunt vinovat.

Daca va simtiti trist, puneti-va intrebarea: „A cui este vina?” Daca acceptati ca este vina voastra, mai devreme sau mai tarziu veti inceta sa mai faceti foarte multe lucruri pe care le faceti la ora actuala. In fond, aceasta este esenta stravechii teorii a karmei. Voi sunteti singurii responsabili. Incetati sa mai spuneti ca societatea este responsabila, ca parintii vostri sunt de vina, ca situatia economica v-a adus in aceasta stare; nu mai aruncati responsabilitatea asupra altora. Voi sunteti singurii responsabili. La inceput, vi se va parea o povara, caci nu veti mai putea arunca vina pe altcineva. Dar trebuie sa v-o asumati…

Cineva l-a intrebat pe Mulla Nasruddin: „De ce esti atat de trist?” Mulla a raspuns: „Sotia mea a insistat sa nu mai joc carti si alte jocuri de noroc, sa nu mai fumez si sa nu mai beau. Am renuntat la toate aceste lucruri”. La care omul a raspuns: „Sotia ta trebuie sa fie foarte fericita acum”. Nasruddin: „Tocmai asta e problema. Acum nu mai are de ce sa se planga, asa ca e foarte nefericita. Acum nu ma mai poate face responsabil pe mine pentru nefericirea ei. Credeam ca daca o sa renunt la toate aceste lucruri o s-o vad mai fericita, dar a devenit mai nefericita ca oricand”.

Daca ati continua sa aruncati responsabilitatea asupra altora si toti ar face ceea ce le spuneti sa faca, mai devreme sau mai tarziu v-ati sinucide, caci n-ati mai avea asupra cui sa aruncati vina. De aceea, e bine sa va pastrati cateva defecte. Asta ii ajuta pe ceilalti sa fie fericiti. Daca ar exista un sot perfect pe lume, sotia lui l-ar parasi. Cum poti domina un sot perfect? De aceea, chiar daca nu vreti, faceti cateva greseli pentru ca sotia voastra sa va poata domina si astfel sa fie fericita! Daca exista undeva un sot perfect, sigura solutie este divortul. Gasiti un barbat perfect si veti fi automat impotriva lui, caci nu-l mai puteti condamna, nu-i mai puteti atribui nicio greseala.

Mintile noastre adora sa se planga si sa arunce responsabilitatea asupra celorlalti, caci in acest fel se simt bine, nu se mai simt responsabile. Dar aceasta eliberare este foarte costisitoare. Ea nu este reala, dimpotriva, povara devine din ce in ce mai mare, fara ca noi sa ne dam seama.

Osho

Loading...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.