Ficatul , recunoscut ca fiind sediul furiei şi al criticii

Ficatul

Ficatul este cel mai voluminos organ al organismului. Este anexat sistemului digestiv şi este situat in partea superioară drepată a abdomenului. Ficatul joacă un rol esenţial in mai multe funcţii biologice importante, printre care se numără, secreţia bilei, curăţarea şi detoxifierea sangelui. Ficatul reprezintă credinţa şi increderea in posibilităţile mele. Durerile de ficat provin din propria mea atitudine. Frustrările acumulate, ura, gelozia, agresivitatea mea reţinută, toate acestea sunt elemente care declanşează problemele la ficat. Aceste sentimente camuflează una sau mai multe frici care nu pot fi exprimate altfel. Am tendinţa de a mă critica şi a mă judeca şi de a-i judeca pe ceilalţi foarte uşor. Mă plang tot timpul. Opun rezistenţă faţă de ceva sau cineva. Trăiesc multă nemulţumire. Ii accept greu pe ceilalţi aşa cum sunt. Bucuria de a trăi este aproape inexistentă. deoarece ii invidiez pe ceilalţi, lucru care mă tulbură şi mă intristează. Am tendinţa de a fi depresiv. Pană unde sunt pregătit să fac eforturi, atat pe plan material, cat şi spiritual ? Mă simt capabil să fac schimbările care se impun sau am impresia că imi lipseşte curajul? Incă nu am inţeles faptul că, ceea ce le reproşez celorlalţi nu este decat reflectarea propriei mele persoane. Celălalt este oglinda mea.

Mă plang tot timpul şi le cer celorlalţi să se schimbe. Unde este bunăvoinţa mea ?
Ce efort trebuie să fac ? Imi lipseşte bucuria de a trăi, bucuria pentru lucrurile simple. Aş putea face un cancer Ia ficat dacă toate aceste emoţii care sunt nocive, “mă rod” mai mult timp. Este posibil ca acest cancer să rezulte dintr-un conflict legat de familie sau de bani, mai ales cand imi este teamă că imi lipseşte ceva. De multe ori, emoţia care se acumulează in ficat, este furie. Nu mă simt respectat şi recunoscut, ceea ce generează o frustrare mare. Mă intreb ce sens pot da vieţii mele. Mai am incredere că mă voi implini şi voi fi fericit ? Viaţa mea este lipsită de sens ? Ce este bun pentru mine şi ce ar trebui să elimin din viaţa mea ?
Care sunt limitele şi posibilităţile mele ? Mă distrug sau, din contră, alimentez bucuria şi viaţa din mine? De unde provine sentimentul meu de neputinţă ? De ce mă agăţ de ceilalţi şi de situaţii, in loc să am incredere in mine ? Nu vreau să ii abandonez pe cei dragi… Toate aceste emoţii acumulate generează o angoasă interioară şi mă poluează.
In cazul unui cancer de ficat există o descurajare puternică, tristeţe şi chiar disperare. Imi este atat de teamă că voi pierde ceva sau pe cineva incat mă agăţ cat de tare pot de acea persoană sau acel lucru. Nu mai am incredere in mine. Imi este frică de lipsă, şi absenţa celor pe care ii iubesc mă apasă foarte tare, mi se pare o eternitate. Această frică mă face să vreau să acumulez, să adun in exces pentru a evita orice carenţă. Imi fac provizii, vreau să devorez totul, de teamă că imi va lipsi ceva. Am o dorinţă continuă, obsesionala chiar, pe care nu o pot potoli, ceea ce mă determină să mănanc intr-un mod excesiv şi să imi deranjez astfel ficatul. imi fac griji pentru orice, imi fac “sange rău”, viaţa mi se pare nedreaptă. Cancerul, in acest caz indică faptul că am nevoie să fac schimbări importante in viaţa mea. Am o imagine atat de negativă faţă de mine, incat ceilalţi imi reamintesc acest lucru şi mă tratează aşa cum mă tratez şi eu. Acest lucru se reflectă prin persoane care nu mă respectă.

loading...

Acum este momentul să conştientizez faptul că trebuie să mă accept aşa cum sunt şi să invăţ să mă iubesc mai mult. Faptul de a fi capabil de inţelegere şi iubire faţă de mine insumi imi va deschide calea spre inţelegerea şi iubirea celorlalţi. Imi voi regăsi bucuria de a trăi. Incetez să ii mai critic pe ceilalţi şi accept să aleg o direcţie nouă in viaţa mea, in care bucuria şi lucrurile pozitive să fie raţiunea mea de a fi. Imi recunosc dorinţele, invăţ să mă respect şi aceste noi energii pozitive vor alunga boala.

Ficatul este cel care “dă viaţă”: curăţă sangele de toxine şi de excese şi păstrează starea noastră emoţională [sangele] intr-un echilibru sănătos. Ficatul este locul in care pot acumula emoţii otrăvite şi multă ură. Este şi sediul furiei. Cuvintele care denumesc afecţiuni terminate cu sufixul “-ită”, precum hepatită, indică o iritare, o furie. Hepatita poate avea legătură cu relaţiile mele personale sau cu o situaţie dificilă. Sunt disperat şi imi reanalizez imaginea pe care o proiectez in exterior.
Atunci cand “imi fac sange rău” pentru orice, acest lucru mă determină să trăiesc multă furie, ranchiună şi ură, care pot duce la violenţă impotriva mea insumi sau impotriva celorlalţi. Toate aceste emoţii işi au de multe ori originea intr-un sentiment de eşec intr-un aspect al vieţii mele sau cu privire la revolta mea faţă de nedreptatea din lume. Nu vreau să imi deschid spiritul şi să văd lucrurile sau evenimentele altfel.
Imi este greu să disting binele de rău. Oare mă respect cu adevărat in ceea ce sunt şi in ceea ce trăiesc ? Am impresia că mă pierd, mă simt inundat de tot ceea ce există in jurul meu ? Am impresia că nu mai sunt in contact cu eul meu divin şi nu mai ştiu in ce direcţie să merg ? Pot avea impresia că mă aflu intre două lumi. Mă simt tăiat in două – intre jumătatea tatălui, partea de sus şi jumătatea mamei, partea de jos. Pot să simt ranchiună faţă de unii membri ai familiei, care interferează in viaţa mea.

Hepatita este o inflamaţie a ficatului provocată de un virus, de bacterii, alcool, medicamente, o transfuzie de sange infectat şi, in cazul toxicomanilor, de seringi nesterilizate, este o afecţiune care afectează intreg corpul. Simptomele sunt o stare de slăbiciune, icterul, lipsa poftei de mancare, greţurile, febra şi durerile abdominale.

Hepatita virală A , este provocată de o ranchiună pe care o am faţă de mancare in sine sau faţă de o problemă legată de alimentaţie, care este foarte importantă pentru mine. De exemplu, in cazul unui soţ divorţat care refuză să plătească pensia alimentară. Noţiunea de “fugă” este foarte prezentă in viaţa mea şi mă impiedică să trăiesc in adevăr şi respect.
Hepatita virală B, scoate in evidenţă o ranchiună trăită faţă de ceva sau de cineva care mi-a fost impus. Este posibil să fi amanat, să las pentru mai tarziu un eveniment care mă deranja şi am trăit o dezamăgie foarte mare şi poate şi un sentiment de respingere. E ca şi cum aş fi fost “aruncat” intr-o situaţie pe care o refuzam. De exemplu, am fost obligat să particip la un concurs de dans. Am fost scos dintr-o situaţie confortabilă şi m-am trezit intr-o altă situaţie, care nu imi convenea deloc. M-am simţit prins, incapabil să reacţionez. Am o angoasă şi există situaţii din trecutul meu care m-au marcat atat de tare incat acum am tendinţa să imi definesc viaţa in funcţie de acele experienţe, pe care le consider negative, in loc să am incredere şi să accept că lucrurile vor merge bine pentru mine. Mă “otrăvesc” cu dificultatea mea de a renunţa la trecut, prin ataşamentul meu faţă de planul material şi de imaginea socială. Acest lucru se poate traduce printr-o nevoie de a avea mai mulţi parteneri sexuali. Astfel evit să mă implic total, din teama de angajament sau de a fi rănit, de a fi “inţepat”.
Hepatita virală C apare ca urmare a unei ranchiuni puternice faţă de ceva necunoscut şi secret. De exemplu, intrebări de genul “Cine sunt părinţii mei ? Unde m-am născut ?” Pot să mă opun in faţa noilor situaţii din viaţa mea, care imi aduc schimbări. Poate vreau să mă agăţ de prejudecăţile mele şi de ideile mele. Profit de timpul de odihnă pentru a-mi evalua viaţa. Mă eliberez de prejudecăţi, de furia pe care o intreţineam in mine.
Accept să adopt atitudini noi care mă vor ajuta să imi realizez potenţialul. Elimin tot ceea ce imi face rău şi accept să primesc bucuria in viaţa mea, deoarece o merit!

Abces la ficat
O acumulare de puroi produce un abces Ia ficat. Iar cum ficatul are legătură cu critica, abcesul la ficat, indică o mare nemulţumire din viaţa mea, care poate proveni din faptul că evenimentele nu se desfăşoară aşa cum vreau eu, că imi fac prea multe griji in anumite situaţii sau că bucuria şi iubirea din viaţa mea sunt insuficiente. Am un prea-plin de emoţii. Văd viaţa in negru şi mă plang in inactivitatea
mea. Mă incăpăţanez să păstrez ceva sau pe cineva, cand de fapt este vorba despre vechile mele ganduri. Acord prea mult loc gandurilor mele negative şi nu trăiesc in prezent şi in corpul meu fizic.
Afecţiunea apărută este un mesaj pe care viaţa mi-l transmite pentru a accepta să imi dezvolt flexibilitatea şi deschiderea şi pentru a mă determina să caut iubirea şi inţelegerea de care am nevoie pentru a descoperi iubirea din mine. Accept să fiu activ, să imi trăiesc pasiunile şi să imi implinesc visele. Astfel intreţin mai mult viaţa din mine. Am incredere in mine şi in potenţialul meu creator.

Ciroza este o boală inflamatorie a ficatului provocată, intre altele, de consumul abuziv de acool. Se caracterizează prin apariţia unor leziuni in ficat. Celulele sunt distruse şi inlocuite cu un ţesut fibros. in timpul unei ciroze, ficatul poate creşte in volum (hipertrofie) sau se poate micşora (atrofie). Ciroza apare la cineva care se simte forţat de viaţă, de evenimente sau de anumite situaţii, care il constrang să
avanseze. Deoarece mă simt impins impotriva voinţei mele, mă opun şi mă agăţ de ideile mele. Simt ranchiună şi agresivitate. Această boală reflectă furia mea, resentimentele faţă de viaţă şi faţă de ceea ce mi se intamplă. Sunt plin de o agresivitate interioară latentă şi mă culpabilizez frecvent deoarece am convingerea că mi-am “ratat” viaţa. Imi petrec timpul invinovăţindu-mă şi criticandu-i pe ceilalţi.
Mă inăspresc atat de tare incat nu mai văd lumina de la capătul tunelului. Mi-am pierdut spontaneitatea, imi interzic şi nu indrăznesc să fac lucrurile care imi plac, in numele moralei, al regulilor sau pur şi simplu al rutinei, rutină pe care am amplificat-o de-a lungul anilor şi care mă ţine inchis in zona ei de confort. Nesiguranţa mea este mare şi trăiesc o angoasă. La ce foloseşte să trăiesc ? Merită să mă zbat pentru viaţa mea ? Nu sunt decat un număr printre multe altele… Unele evenimente din trecut au lăsat urme adanci şi rana mea este atat de mare incat nu pot fi deschis faţă de iubire, de teamă că voi suferi din nou. Mă reprim atat de tare incat am tendinţa de a evada in alcool. Viaţa ar fi putut fi atat de “roz” şi eu o văd atat de neagră…increderea mea in mine s-a spulberat şi mă las in voia sorţii, in pasivitate. incerc să mă autodistrug, imi resping viaţa sau ceea ce am devenit.

Pentru a mă ajuta să reiau contactul cu viaţa, accept să trăiesc momentul prezent şi să văd ceea ce mi se intamplă bun”acum”. imi deschid inima şi imi concentrez atenţia pe fiecare gest, pe fiecare acţiune, aici şi acum şi invăţ să nu mai fiu cel mai aspru judecător al meu. Fiind mai tolerant faţă de mine insumi, voi fi mai tolerant şi faţă de ceilalţi şi astfel voi avea mai multă armonie şi fericire in viaţa mea.
Imi verific intenţiile adevărate, răman deschis faţă de iubire şi mă iert in ceea ce sunt. Afirm cine sunt şi imi recapăt libertatea de a fi ceea ce vreau să fiu. Acţionez. Las la o parte acel trecut prea greu şi prea nefast pentru mine. Am incredere in mine şi accept să incep o nouă viaţă, plină de libertate, de spontaneitate şi de iubire.

Criză de ficat
Ficatul asigură metabolismul alimentelor, elimină excesele de proteine, de grăsimi şi de zaharuri şi purifică sangele de impurităţi. Este esenţial pentru viaţă. Este recunoscut ca fiind sediul furiei şi al criticii. Ficatul este legat, de asemenea, de comportamentul meu şi reprezintă uşurinţa mea de a mă adapta la evenimentele şi la situaţiile din viaţa mea. Emoţiile negative pe care le simt (ură, supărare, gelozie, invidie, agresivitate) afectează buna funcţionare a ficatului. Ficatul meu are capacitatea de a acumula stresul şi tensiunea interioară. Astfel, in ficat se depun sentimentele amare şi iritante care nu au fost exprimate sau rezolvate. De aceea, atunci cand imi curăţ ficatul prin mijloace fiziologice (prin fitoterapie sau alte metode) sau energetice, mă simt mai calm şi mai in contact cu mine insumi.

Tulburările de la ficat imi pot provoca chiar şi depresie, aceasta fiind o formă de dezamăgire faţă de
mine insumi. Pot simţi in acel moment tristeţe, slăbiciune, o stare de abandon, in general. Vreau să mă justific pentru sentimentul meu de culpabilitate şi pentru starea mea de rău. Cand ficatul meu este obturat, acesta afectează nivelul spiritual şi interior al conştiinţei mele. Pot să imi pierd calea sau direcţia pe care trebuie să merg.
Ficatul imi dăruieşte viaţa şi in acelaşi timp imi poate intreţine frica de această viaţă.
Accept să acţionez astfel incat să imi dăruiască viaţa , imi asum responsabilitatea pentru gandurile mele şi pentru gesturile mele şi aleg conştient să imi concentrez atenţia doar pe aspectele pozitive. Astfel voi dobandi un nou mod de a privi viaţa. Voi avea o deschidere mai mare şi iubirea va circula mai uşor
in interiorul şi in jurul meu.

Furia este o exaltare a stării afective şi un mod de exteriorizare brutală a acesteia, se manifestă printr-o excitare atat fizică cat şi verbală, care creşte treptat mergand pană Ia ţipete, aruncarea cu obiecte, agresivitate, tremurat etc.
Furia este un ţipăt de alarmă spontan, manifestarea unei revolte interioare, o nemulţumire violentă, insoţită de agresivitate. inainte de varsta de doi ani este o simplă modalitate de a reacţiona sau de a exterioriza o stare de rău (frig, foame etc.) dar, mai tarziu, este mai mult o metodă de opunere decat de reacţie la interdicţii, putand deveni o metodă de şantaj afectiv sau de dominare. Aceste emoţii care mă
invadează se manifestă in general Ia nivelul ficatului, prin apariţia unor toxine care pot declanşa o criză de ficat Gandurile mele se amestecă, se invălmăşesc, se amplifică pană cand nu mai văd limpede. imi creşte tensiunea şi devin roşu de furie. Ce anume mă deranjează atat de tare şi cine mă face să explodez ? Trăiesc frustrări foarte mari şi nu sunt capabil să mă afirm. Mă simt invadat de ceva sau de
cineva. Vreau să alung acele lucruri şi folosesc furia ca mijloc de exprimare. imi este greu să fiu introspectiv şi să admit că sunt lucruri pe care trebuie să le schimb. Vreau să răman ferm pe poziţie. Dacă sunt furios este important să caut cauza care a provocat această stare. Este posibil să trăiesc un sentiment de slăbiciune, de frustrare, de neinţelegere, de neputinţă etc. Acesta poate fi exagerat sau ingroşat printr-o emotivitate prea mare sau de impulsivitatea mea. Cand il identific, imi dau seama că acel conflict se repetă inconştient şi poate proveni din situaţii pe care nu le-am rezolvat, incă din copilărie. Astfel integrarea lor va fi mult mai rapidă.
Accept să mă deschid in faţa iubirii pe care o pot manifesta aici şi acum. Sunt atent şi vigilent la toate semnele care indică o eventuală furie şi nu mă las inutil prins de aceasta.
Jacques Martel

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.