Realitatea este aici şi acum

12227680_936018736470254_5540286551269562716_nPentru cei ce doresc sã analizeze viaţa, trãirea şi iubirea prin intermediul gândirii, trecutul şi viitorul sunt pe deplin satisfãcãtoare, deoarece le oferã un câmp de acţiune nelimitat.

Ei pot decora trecutul, îl pot înfrumuseţa aşa cum doresc, chiar dacã nu l-au trãit niciodatã; atunci când lucrurile se petreceau, ei nu trãiau în prezent. Toate acestea sunt numai umbre, reflecţii. În goana lor neîntreruptã au zãrit câteva lucruri şi au impresia cã au trãit.

Singura realitate a trecutului este moartea, nu viaţa. Singura realitate a viitorului este tot moartea, nu viaţa.

Cei care şi-au ratat viaţa, cei care nu şi-au trãit-o atunci când trebuia, încep sã viseze la viitor pentru a umple cumva acest gol. Viitorul lor este doar o proiecţie provenitã din trecut. Tot ceea ce au ratat în trecut este proiectat şi aşteptat sã se întâmple în viitor; iar între aceste douã inexistenţe se gãseşte aceastã scurtã clipã care existã cu adevãrat şi care este plinã de viaţã.

Se crede cã timpul este format din trecut, prezent şi viitor, însã acest lucru este greşit. Timpul este format numai din trecut şi viitor. Prezentul este însãşi esenţa acestei vieţi.

Aşadar, cei ce vor sã trãiascã nu au altã cale decât aceea de a trãi în prezent. Numai prezentul este existenţial.

Trecutul este doar o colecţie de amintiri, iar viitorul nu este nimic altceva decât imaginaţia, visele voastre.

Realitatea este aici şi acum.

Prezentul nu are nimic de-a face cu timpul. Dacã te afli pur şi simplu aici, în aceastã clipã, timpul nu existã. Existã doar o imensã tãcere, linişte, nemişcare, nu se mai întâmplã nimic, totul s-a oprit deodatã.

Prezentul îţi oferã posibilitatea sã te cufunzi în adâncurile oceanului vieţii, sã te înalţi spre seninul cerului vieţii.

Sunteţi însã pândiţi de pericole din ambele sensuri: „trecut” şi „viitor” reprezintã cele mai periculoase cuvinte ale limbajului uman. Între trecut şi viitor, faptul de a trãi în prezent este similar cu a face echilibristicã pe o frânghie; pericolul existã de ambele pãrţi.

Însã odatã ce ai gustat din darurile prezentului, nu îţi mai pasã de nici un pericol. Odatã ce intri în armonie cu viaţa, nu mai conteazã nimic.

Iar pentru mine, viaţa este tot ceea ce existã.

Pentru cei care vor sã trãiascã viaţa şi nu sã se gândeasca la ea, pentru cei care vor sã existe cu adevãrat şi nu sã filozofeze despre acest lucru, nu existã nici o alta alternativã: ei trebuie sã savureze nectarul clipei prezente. Umpleţi-vã cu tot ceea ce vã oferã clipa prezentã, deoarece ea nu se va mai întoarce. Odatã ce a trecut, a trecut pentru totdeauna.

Viaţa dureazã şaptezeci, optzeci de ani; moartea se întâmplã într-o singurã clipã. Este atât de condensata, încât dacã ai trãit o viaţã justã, vei putea intra în misterul morţii. Misterul constã în faptul cã moartea nu este decât coperta; în interiorul ei se gaseşte nemurirea ta, viaţa ta eternã.

Nu mã gândesc prea mult la viitor, deoarece acesta se naşte din clipa prezentã. Dacã putem avea grijã de clipa prezentã, am avut grijã şi de viitor.

Viitorul nu va apãrea din neant, el va creşte din clipa prezentã. Urmãtorul moment creşte din acesta.
Dacã acest moment este plin de frumuseţe, pace, beatitudine, urmãtorul va fi şi mai paşnic. Şi mai beatific.
Osho

Related:  Iertarea - efecte vindecatoare

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

mondris.ro