Gândirea este forma de comunicare a sufletului cu sine însuşi

missgrey.ro

PlatonGândirea este forma de comunicare a sufletului cu sine însuşi.

Putem să înţelegem un copil căruia îi e teamă de întuneric, lucru dureros e când un om matur se teme de lumină.

Fericirea cuprinde cinci părţi. O parte este a lua hotărâri bune; a doua este a avea simţuri bune şi sănătate trupească; a treia este reuşita în ceea ce întreprinzi; a patra este reputaţia printre oameni şi a cincea, abundenţa de bani şi a bunurilor folositoare pentru viaţă.

loading...
biomania.ro

Omenirea nu va scapa niciodată de necazuri până când iubitorii înţelepciunii nu vor ajunge la frâiele puterii politice, sau până când deţinătorii puterii nu vor deveni iubitori ai înţelepciunii.

Aşa se face că măsura şi proporţia merg mână în mână cu frumosul şi virtutea… Când nu putem surprinde binele printr-o singură idee, îl definim prin trei: prin frumuseţe, proporţie şi adevăr.

Atunci când cineva îşi întâlneşte cealaltă jumătate, adevărata jumătate a sinelui, indiferent dacă este vorba despre o persoană iubită din tinereţe sau o alta de un fel diferit, cuplul se pierde în minunăţia dragostei, prieteniei şi intimităţii şi niciunul dintre parteneri nu va ieşi din privirea celuilalt, ca să zic aşa, nici măcar pentru o clipă…

Fiecare dintre voi să nu se îngrijească de lucrurile sale înainte de a se îngriji de sine – ca să devină cât mai bun şi mai înţelept.

Cea mai eficientă educaţie pentru un copil constă în joaca lui cu lucruri frumoase.

Indiferent de legile sale, nici un oraş nu poate trăi în pace dacă cetaţenii lui nu fac decât să petreacă, să bea şi să se istovească în grijile dragostei.

Cea mai mare greşeală la tratarea bolilor este că există doctori pentru bolile fizice şi doctori pentru bolile de suflet, când acestea nu se pot despărţi una de alta.

Aşa cum tiranul este ascultat şi poate domina mulţimile, nu pentru că mulţimea ştie, ci tocmai pentru că e neştiutoare şi oarbă, tot astfel, retorul, cel ce se foloseşte de topoi, poate convinge mulţimea de cele ce zice, fără ca acestea să fie neapărat adevărate. Ori nu este asta oare doar o linguşire? Retorul nu face decât să rostească acele lucruri pe care mulţimea vrea să le audă pentru a se lăsa sedusă.

Fiecare dintre voi să nu se îngrijească de lucrurile sale înainte de a se îngriji de sine – ca să devină cât mai bun şi mai înţelept.

Admirând frumuseţea cu ochiul minţii, vei fi capabil să-ţi cultivi adevăratele virtuţi şi să devii prieten cu Dumnezeu.

Natura omului este dată de spirit şi nu de trup, ce îl pune mai curând în rândul animalelor.

Cu cât sufletul e mai tare şi mai înţelept, cu atât e mai tulburat şi schimbat mai puţin de influenţele din afară.

Prima şi cea mai mare victorie este să te învingi pe tine însuţi.

Conducătorii devin stăpâni şi duşmani ai oamenilor în loc de aliaţi; urând şi fiind urâţi, complotând şi fiind ţinta unor comploturi, ei îşi duc viaţa temându-se mult mai mult de duşmanii din interior decât de cei din exterior.

Calitatea unui trup depinde de calitatea hranei administrate, la fel calitatea minţii atârnă de hrana care îi este specifică ei.

Să nu descurajezi niciodată pe nimeni care progresează continuu, indiferent cât de încet.

Cel mai bine e să fii sănătos, frumos şi bogat în mod cinstit.

Creatorul a zidit Universul punând spiritul în suflet şi sufletul în trup şi a rânduit Universul în aşa fel, încât acesta să fie, prin alcătuirea sa, opera cea mai frumoasă şi mai desăvârşită.

Necesitatea e mama invenţiei.

Tratamentul egal aplicat unor oameni inegali naşte negreşit inechitatea.

Dragostea este bucuria celor buni, reflectarea celor înţelepţi, uimirea celor necredincioşi.

Oamenii buni nu au nevoie de legi care să le spună să se comporte responsabil, pe când oamenii răi vor găsi o cale prin care să ocolească legile.

Copiilor trebuie să le lăsăm o frumoasă moştenire de conştiinţă mai degrabă decât de aur.

Una din pedepsele pentru refuzul de a participa la viaţa politică este aceea că vei ajunge să fii condus de inferiorii tăi.

Spiritul Universal nu ne judecă; judecata este o invenţie umană, o modalitate de a compara, contrasta şi controla pe măsură ce ne judecăm pe noi înşine faţă de standarde artificiale şi deseori ideale de perfecţiune, moralitate sau adevăr. Pe măsură ce tinereţea trece şi timpul aduce schimbări, se poate ca şi noi să ne schimbăm multe din opiniile noastre prezente. Aşa că haideţi să ne abţinem din a ne plasa pe noi înşine ca judecători ai lucrurilor celor mai înalte.

Dacă omul n-a primit decât o educaţie defectuoasă sau rea, el devine cel mai îngrozitor animal pe care l-a produs pământul. De aceea legiuitorul trebuie să facă din educaţia copiilor prima şi cea mai serioasă din preocupările sale.

A iubi înseamnă căutarea jumătăţii întregului din care ai făcut cândva parte.

Căutând binele altora, îl găsim pe al nostru.

Nu renunţa de a face bine unui prieten.

Nu există în viaţă nimic mai bun ca sănătatea.

Nici un om care nu a recunoscut acţiunea divină în lume nu poate fi fericit.

Fiecare om poate face rău cu uşurinţă, dar nu fiecare om poate face bine altuia.

Poţi descoperi mai multe despre o persoană într-o oră de joacă decât într-un an de conversaţie.

Oamenii înţelepţi vorbesc pentru că au ceva de spus; proştii doar pentru că trebuie să spună ceva.

Nu cunosc un drum sigur care să ducă la succes, cunosc însă unul care duce în mod sigur la insucces – acela de a dori să-i faci fiecăruia pe plac.

Tetraedrul, simbolul focului, feţele lui sunt 4 triunghiuri echilaterale; cubul are 6 feţe pătrate şi este simbolul pământului; octaedrul, mărginit de 8 triunghiuri echilaterale, este simbolul aerului; icosaedrul, cu 20 de triunghiuri echilaterale ca feţe, este simbolul apei şi în fine, dodecaedrul, simbol al cosmosului cu tot ce cuprinde el, este singurul poliedru regulat cu feţe formate din pentagoane în număr de 12 şi nu din triunghiuri sau din pătrate.

Platon (Greacă: Πλάτων; Plátōn) (n. cca. 427 î.Hr. — d. cca. 347 î.Hr.) a fost un filozof al Greciei antice, discipol al lui Socrate și învățător al lui Aristotel. Împreună cu aceștia, Platon a pus bazele filozofice ale culturii occidentale. Platon a fost interesat de matematică, a scris dialoguri filozofice și a pus bazele Academiei din Atena, prima instituție de învățământ superior din lumea occidentală.- Wikipedia

melkior.ro
Loading...

Related:  Craciunul

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.