Principiile de bază ale filozofiei Huna

filozofiei HunaIdeea fundamentală a filozofiei Huna este că fiecare dintre noi creează o experienţă personală a realităţii, prin credinţele noastre, interpretările noastre, acţiunile şi reacţiile noastre, prin gânduri şi sentimente. Nu numai că realitatea este creată de noi, pentru noi ca rezultat al acestor conotaţii personale, dar noi suntem creatori, cocreatori împreună cu Universul însuşi. Huna te învaţă să faci asta în mod conştient . Este adevărat, această idee nu aparţine numai filozofiei Huna. Teoretic, ea se regăseşte în toate religiile cunoscute, deşi mai mult în învăţăturile esoterice. Din păcate, este adeseori uitată şi rareori este studiată profund şi practicată.

Tendinţa modernă de a separa religia sau învăţăturile spirituale de alte aspecte ale vieţii este o formă arbitrară şi falsă de clasificare.

Doctrina Huna afirmă că toate sistemele, categoriile, clasificările şi diferenţierile sunt propriile noastre invenţii şi că este pe de-a întregul posibil să reclasifici sau să restructurezi totul în alt mod.

Asta nu înseamnă că a face o clasificare este ceva greşit în sine atâta vreme cât foloseşte unui scop bun, dar atitudinea Huna acordă importanţă faptului că noi suntem cei care clasificăm şi că în spatele tuturor sistemelor se manifestă, deşi imperceptibilă pentru majoritatea oamenilor, aceeaşi unitate esenţială, aceeaşi armonie fundamentală pe care noi o numim Dumnezeu şi care, totuşi, nu are acelaşi înţeles pentru toată lumea.

În filozofia Huna, Dumnezeu şi Universul (perceput ca tot ceea ce este, a fost şi va fi) sunt unul şi acelaşi lucru . Toţi întemeietorii marilor religii ale lumii sunt de acord cu aceasta, deşi adepţii lor tind să se agaţe de clasificări şi separări . Numele acestei prezenţe eterne şi infinite în limba hawaiiană este Kumulipo, tradus de regulă ca „sursa infinită a vieţii”, dar care mai poate însemna şi „marele Mister”. De menţionat este că fiecare silabă a acestui nume poartă în ea conotaţia de „unire”, înţelegând prin aceasta că unirea cu misterul este atât posibilă, cât şi benefică. Şi nu din întâmplare ambele silabe ale cuvântului Huna, „secretul”, mai înseamnă şi „unitate”.

Iată în continuare care sunt principiile de bază ale acestei doctrine aşa cum sunt ele studiate şi practicate de către Ordinul Huna Internaţional:

1. Lumea este aşa cum crezi tu că este.
Acesta este principiul de bază al filozofiei Huna şi înseamnă că tu îţi creezi propriul tău univers pe baza experienţelor personale şi a impactului tău asupra realităţii prin credinţele, obiceiurile, aşteptările, atitudinile, dorinţele, temerile, judecăţile, sentimentele tale şi prin gândurile şi acţiunile tale consistente şi persistente.
Acest principiu mai conţine şi ideea că prin schimbarea modului predominant de gândire, schimbi propria ta lume şi totodată interacţiunile cu restul universului, ceea ce face ca şi restul universului să „reacţioneze” corespunzător.

2. Nu există limite.
Nu există limite reale între tine şi corpul tău, între tine şi alţi oameni, între tine şi lume, sau între tine şi Dumnezeu. Orice împărţire sau diferenţiere folosită în prezentare are doar un rol de convenţie care să asigure funcţionalitatea. Cu alte cuvinte, clasificarea este doar o iluzie folositoare. O semnificaţie suplimentară a acestui principiu este aceea că potenţialul creativ este nelimitat Poţi crea, într-o formă sau alta, tot ceea ce-ţi imaginezi.

3. Energia urmează calea atenţiei.
Gândurile şi sentimentele stăruitoare, de care eşti pe deplin conştient sau nu, au întotdeauna un suport energetic. Atenţia direcţionată este canalul atât pentru fluxul energiei biologice, cât şi pentru cel cosmic.

4. Acum este momentul pentru putere.
Nu eşti legat de nici o experienţă a trecutului şi de nici o percepţie a viitorului. În momentul prezent ai puterea de a schimba credinţele false şi obiceiurile negative care te limitează şi să plantezi conştient seminţele unui viitor ales de tine. Pe măsură ce îţi schimbi conţinutul mentalului, schimbi experienţa de viaţă şi nu este nici o putere adevărată în afara ta care ţi s-ar putea opune pentru că Dumnezeu este înăuntru. Eşti liber în măsura în care îţi dai seama de asta şi acţionezi ca o fiinţă liberă.

5. A iubi înseamnă a fi fericit cu ceea ce ai.
Universul există datorită iubirii în cele două aspecte ale sale: de a fi şi de a deveni. Oamenii există datorită iubirii chiar şi atunci când nu recunosc aceasta. Însă când recunosc iubirea, ei sunt fericiţi aşa cum sunt şi sunt fericiţi pentru ceea ce au devenit trăind iubirea. În filozofia Huna, iubirea conştientă este cea care creează fericirea. Nu este doar un efect colateral. Totul funcţionează mai bine, este mai bun, mai luminos şi generator de armonie atunci când acest principiu al iubirii este urmat în mod conştient . Iubirea este singura etică necesară în filozofia Huna.

6. Toată puterea vine din interior.
După cum s-a spus şi anterior, nu există nici o putere în afara ta pentru că puterea lui Dumnezeu, sau Universul, lucrează prin tine în viaţa ta. Tu eşti canalul activ, mai mult sau mai puţin conştient, al acelei puteri, alegerile tale şi deciziile tale doar o direcţionează. Nimeni nu poate avea putere asupra ta sau asupra destinului tău dacă nu-l laşi s-o facă.

7. Eficienţa este măsura adevărului.
Într-un univers infinit, pe care îl postulează Huna, nu poate exista adevăr absolut, în afară de Dumnezeu. În schimb, trebuie să existe un adevăr fundamental la nivelul individual de conştiinţă.
Acest principiu este unul foarte practic, care îţi permite organizarea şi acţiunea asupra informaţiei în cel mai potrivit mod pentru atingerea scopului propus, aşa încât „faptele” să nu împiedice manifestarea acestei legităţi. Orice organizaţie sau sistem de cunoaştere este privit ca o convenţie utilă şi nu ca pe un fapt, pentru că o organizare diferită a aceleiaşi cunoaşteri poate fi valabilă şi pentru alte scopuri. Cu alte cuvinte, toate sistemele sunt arbitrare, aşa că trebuie folosit tot ceea ce asigură adevărul prin eficienţă şi confirmare.

Toate tehnicile folosite în Huna pornesc de la aplicarea acestor principii. Ceea ce face Huna atât de folositoare pentru transformarea spirituală este faptul că e bazată pe principii şi nu pe tehnici. Odată cunoscute principiile, poţi înţelege adevărata natură a tuturor tehnicilor şi le poţi crea pe ale tale.

Acum propria ta dezvoltare şi perfecţionare este în mâinile tale şi această cunoaştere este o unealtă preţioasă în transformarea conştiinţei. Pe măsură ce o foloseşti şi trăieşti conform principiilor sale, nu scăpa din vedere esenţa filozofiei Huna, aceste dezarmant de simple linii directoare pentru practica Huna:

Binecuvântează clipa prezentă.
Crede In tine însuti.
Aşteaptă-te la tot ce este mai bun.
Pe măsură ce puterea din spatele acestor cuvinte simple este înţeleasă şi experimentată, devii din ce în ce mai capabil să-ţi creezi propria fericire şi să-ţi conduci destinul.

Serge Kahili King

Related:  Cum receptionezi realitatea pe care o doresti

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

mondris.ro