Gandurile sunt cei mai buni indicatori ai sentimentelor noastre

Cum putem sti ce simtim? Raspunsul este cat se poate de simplu: atat timp cat nu suntem atenti la ceea ce spunem, noi nu suntem constienti de cuvintele pe care le folosim. Rareori se intampla ca oamenii sa asculte in mod constient cuvintele pe care le rostesc. In marea lor majoritate, ei nu au fost invatati in copilarie sa isi recunoasca sau sa isi identifice sentimentele care salasluiesc inlauntrul lor.

De aceea, primul si cel mai bun indicator care ne poate ajuta sa ne recunoastem aceste sentimente este ascultarea cuvintelor pe care le rostim. Daca vom asculta cu atentie aceste cuvinte, noi ne vom interioriza automat.

Cati oameni isi cantaresc cuvintele inainte de a le rosti? De cate ori ascultam noi cu adevarat ceea ce spunem? De cele mai multe ori, noi spunem exact ceea ce ne trece prin minte. Aceste cuvinte reprezinta insa cel mai bun indicator al sentimentelor noastre launtrice. De aceea, ascultarea cuvintelor care ne ies pe gura reprezinta startul perfect pentru calatoria interioara.

Daca vom asculta ceea ce spunem, noi vom primi cele mai bune indicii ale sentimentelor noastre reale, mai ales daca avem o tendinta excesiva de a palavragi.
De aceea, daca nu reusim sa ne recunoastem pe alta cale sentimentele, cea mai simpla solutie consta in a ne asculta propriile cuvinte.

Noi nu trebuie sa uitam ca fiecare cuvant pe care il rostim reprezinta un mesaj sau o comanda pe care le adresam universului. Indiferent daca suntem constienti sau nu de acest lucru, cuvintele noastre au tendinta de a se transforma in realitatea noastra exterioara, indeosebi daca sunt dublate de emotii puternice sau daca le repetam suficient de des.
De aceea, daca le vom asculta cu atentie, noi vom putea sa le controlam in mod constient, transformandu-ne astfel inclusiv realitatea in care traim.

Noi putem deveni stapanii cuvintelor noastre, iesind din starea de sclavie inconstienta fata de ele. Daca vom deveni stapanii lor, noi vom descoperi in ele cei mai buni aliati pe care ii putem avea in aceasta viata.

Prin recunoasterea dialogurilor noastre exterioare si a conexiunilor acestora cu sentimentele noastre launtrice (inclusiv prin observarea impactului acestora asupra vietii noastre de zi cu zi), noi putem intelege mai bine ce se intampla in interiorul mintii noastre. De aceea, daca vom asculta cuvintele pe care le rostim, noi putem face pasul urmator in descoperirea sentimentelor noastre.

Related:  Cei ce aduc Lumina

Al doilea indicator al sentimentelor noastre reale este dialogul interior, acel monolog care se deruleaza continuu in mintea noastra si de care, de cele mai multe ori, noi nu suntem constienti. Foarte multi oameni nu ar avea niciodata curajul sa spuna cu voce tare ceea ce gandesc in sinea lor. De aceea, astfel de conversatii raman ascunse in mintea lor.

Drama este ca acestea sunt unilaterale, dar din cauza imaginatiei noastre, noi avem adeseori tendinta sa facem din tantar armasar, dandu-le mai mult credit decat ar fi cazul.
Conversatiile pe care le desfasuram in sinea noastra ne pot trage in jos sau in sus. Din fericire, noi putem face aceasta alegere, dar in acest scop trebuie sa descoperim mai intai de toate ce se petrece exact in mintea noastra.

Cei mai multi dintre oameni nu acorda nicio atentie dialogului lor interior. De aceea, dezvoltarea capacitatii de a asculta cu adevarat acest dialog se poate dovedi extrem de revelatoare, fiind un pas esential pentru a putea progresa. Atat timp cat nu vom deveni constienti de acest dialog interior, capacitatea noastra de a ne recunoaste propriile sentimente va ramane extrem de limitata. In realitate, cuvintele pe care le folosim sunt cele care ne folosesc pe noi.

De aceea, asculta cu atentie ceea ce iti spui in sinea ta, dar si cuvintele pe care le rostesti cu voce tare. Acumuleaza astfel informatii referitoare la motivatiile tale interioare si descopera ceea ce simti. Dialogul interior poate fi unul dintre cei mai buni ghizi ai cunoasterii de sine.

Daca vei fi in permanenta atent la ceea ce iti spui in sinea ta, tu te vei pregati practic pentru cel de-al treilea indicator al sentimentelor tale: gandurile care iti trec prin minte. Daca te-ai obisnuit sa asculti cu atentie ceea ce spui (verbal sau in sinea ta), acest lucru devine extrem de simplu, fiind insa absolut necesar.

Linia care separa gandurile de dialogul interior este foarte subtila. Din perspectiva acestei carti, conceptul de gandire este folosit asa cum este definit el de Dictionarul Noah Webster al limbii engleze, editia 1828, respectiv: „argumentatie interioara; o activitate a constiintei” (am folosit definitia din acest dictionar mai vechi deoarece mi se pare ca reflecta mai corect adevarata semnificatie a cuvintelor).

Related:  Legatura CREIER-BOALA

Gandurile sunt mai subtile decat cuvintele. De aceea, daca dorim sa devenim in permanenta constienti de ele, noi trebuie sa ne cultivam o atentie permanenta.

Gandurile sunt cei mai buni indicatori ai sentimentelor noastre. In plus, ele ne arata perfect ce anume trebuie sa schimbam sau sa vindecam in fiinta noastra.

Devino constient de faptul ca sentimentele tale sunt exprimate prin gandurile tale, chiar inainte de a le da glas. Conectarea cu propriile ganduri nu este insa intotdeauna foarte usoara, mai ales daca nu suntem foarte vorbareti.

Fiind mai subtile decat cuvintele exprimate, gandurile sunt si mai greu de auzit sau de perceput. Daca nu suntem constienti de sentimentele noastre, in clipa in care gandurile noastre ne indica ceea ce simtim, sentimentele si gandurile noastre se combina si se transforma in e-motii, adica in energie aflata in miscare, fiind manifestate prin reactiile noastre.

Sentiment + gand = e-miscare, adica energie aflata in miscare.

In continuare, emotiile noastre devin din ce in ce mai expresive, manifestandu-se prin atitudini si convingeri, care sunt exteriorizate si manifestate prin actiunile si comportamentele noastre. Tot acest proces se manifesta intr-o fractiune de secunda.

De aceea, este foarte important sa iti focalizezi cat mai frecvent constiinta asupra gandurilor care iti trec prin minte. Observa cu luciditate aceste ganduri, dar si conexiunile dintre ele si ceea ce simti. Ori de cate ori te simti surprins de gandurile pe care le ai in raport cu o anumita situatie sau cu o anumita persoana, intreaba-te de unde au provenit acestea.

Incearca sa descoperi astfel originea gandurilor tale, cauza care le-a declansat. Ce a facut sau ce a spus persoana respectiva astfel incat sa iti declanseze un astfel de gand? Daca iti vei dezvolta aptitudinea de a-ti cultiva propriile ganduri, tu iti vei amplifica puterea de a privi in interior si te vei putea cunoaste mai bine pe tine insuti.

De asemenea, nu uita ca gandurile apar uneori sub forma unor idei sau a unor impresii care iti influenteaza munca sau activitatea de zi cu zi. Daca vei deveni constient de ele si de asocierea lor cu sentimentele tale, tu iti vei putea cunoaste din ce in ce mai profund unicitatea naturii tale umane. Intr-un fel, am putea spune ca vei face cunostinta cu un nou eu, sau cu un nou aspect al fiintei tale.

Related:  Viata te urmeaza

Daca vei incepe sa iti constientizezi cuvintele, dialogul interior si gandurile, vei sfarsi prin a stabili conexiunea cea mai dificila, cea cu sentimentele tale. Vei incepe sa-ti descoperi aceste sentimente nu doar in cuvintele, gandurile si dialogul tau interior, ci si in indiciile pe care ti le va oferi corpul. De pilda, poti incepe sa devii constient de schimbarile pe care le simte acesta (cum ar fi inclestarea maxilarelor, cresterea presiunii sanguine, a temperaturii corporale, inrosirea fetei, etc.) atunci cand conversezi cu altcineva sau atunci cand participi la o activitate de grup. Fii atent la miscarile corpului tau si la limbajul acestuia. Simplul fapt ca nu poti privi pe cineva in ochi iti poate spune ceva.

Sentimentele personale pot fi foarte greu de identificat, aceasta fiind partea cea mai dificila a ecuatiei de care vorbim. Ele sunt profund ancorate in fiinta noastra, iar noi nu am fost educati sa le recunoastem sau sa le exprimam deschis. De aceea, re-aducerea lor la suprafata poate fi o experienta complet inedita pentru foarte multi oameni. Un lucru este insa sigur: ea poate fi facuta.

Daca iti doresti cu adevarat sa iti cunosti propriile sentimente, tine cont de indicatorii descrisi mai sus. Acestia te vor ajuta foarte mult. De fapt, secretul intregului proces este luciditatea. Tot ce trebuie sa faci este sa tii cont de indiciile pe care ti le ofera aceste sentimente. De aceea, fa tot ce iti sta in puteri pentru a-ti cultiva aceasta luciditate. Interiorizeaza-te si asculta-ti sinele.

Revelarea sentimentelor ascunse poate fi un proces extrem de incitant! Tot ce trebuie sa faci in acest scop este sa iti cultivi capacitatea de a recunoaste indiciile oferite de cuvintele pe care le rostesti, de gandurile care iti trec prin minte si de dialogul tau interior.
Daca vei face acest lucru, mai devreme sau mai tarziu vei deveni foarte eficient in recunoasterea propriilor tale sentimente.

Karol Truman

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.