Frumusetea nu este machiaj , este dezvoltare

Frumusetea este ceva salbatic – frumusetea nu este niciodata ceva civilizat. In momentul cand civilizezi frumusetea, ea devine urata. Nu exista vreo modalitate prin care poti civiliza frumusetea.
Frumusetea este ceva salbatic, pentru ca ea face parte din natura. Ea nu este hrana, ci natura. Acesta este motivul pentru care copacii sunt frumosi, la fel animalele si pasarile. Este imposibil sa gasesti o pasare sau o caprioara urata. Natura are o frumusete spontana.

Numai omul se urateste. Si dilema se naste din faptul ca numai omul incearca sa fie frumos. Uratenia apare numai datorita efortului de a fi frumos. Ideea de a fi frumos semnifica faptul ca ai acceptat ca esti urat. Ideea este orientata catre propria condamnare.

Un lucru este cert: cel care incearca sa fie frumos si-a acceptat deja inferioritatea, uratenia, inutilitatea. Acum incearca sa o ascunda, sa o acopere sau sa o imbunatateasca. Omul este singurul animal care incearca sa fie frumos si tot el este singurul care este urat.
Asa ca primul lucru pe care trebuie sa ni-l amintim in viata este: cu cat esti mai aproape de natura – de aspectul sau salbatic, cum ar fi salbaticia oceanului, a muntilor sau a junglei – cu atat esti mai frumos.

Exista bucurie in frumusete. Din frumusete se naste dragostea, expresivitatea si creativitatea.

Numai o persoana frumoasa poate sa fie creativa, pentru ca se accepta pe sine. El este bucuros ca este el, este recunoscator ca este el, iar din aceasta bucurie si recunostinta apare, normal, creativitatea. Lui i-ar placea sa picteze, sa compuna muzica, sa ajute lumea sa se dezvolte sau sa faca din aceasta lume un loc mai bun. Dar lui i-ar placea sa faca aceste lucruri pentru ca existenta a facut atat de multe lucruri pentru el. Aceasta creativitate se naste din recunostinta – aceasta este adevarata sursa a creativitatii.
Dar acest lucru este posibil numai cand te accepti, atunci cand nu incerci sa te ascunzi in spatele mastilor, atunci cand nu incerci sa te camuflezi, cand nu dai nastere unei personalitati, ci permiti esentei sa te domine.

Related:  Comunicarea corecta este cheia unei relatii echilibrate

Animalele nu au personalitate – nu vorbesc aici despre animalele dresate; ele incep sa aiba personalitate.

Un caine salbatic nu are personalitate, el este doar esenta. Dar odata ce este dresat, el incepe sa aiba caracter politic, sa fie plin de tact. El incepe sa devina o persoana; el nu mai este un simplu individ. Se preface. Tu il lovesti si el continua sa dea din coada in prezenta ta, pentru a-ti aduce laude. Acest lucru semnifica personalitate. Lui i-ar placea sa te sfasie in bucati, dar stie ca tu esti seful si stie care sunt limitele. Stie ca in curand se apropie cina si va fi in dilema. Va fi batut si pedepsit. Stie ca este neajutorat, asa ca el creeaza o persoana, o masca. Devine fals, incepe sa se prefaca, devine civilizat si educat… si isi pierde din frumusete.

Frumusetea apartine lucrurilor salbatice, vaste.

Oceanul este vast si salbatic; nu poti sa vezi celalalt tarm. Nu poti niciodata sa vezi celalalt tarm al frumusetii. Poti sa-l vezi, dar nu poti sa-l cuprinzi. Poti sa-l traiesti, poti sa te bucuri de el, dar nu te poti cufunda in el; nu-l vei putea patrunde niciodata. El este de nepatruns, este incomensurabil.

Frumusetea este oceanica, vasta, incredibil de vasta. Frumusetea are profunzime, la fel ca oceanul.
Un om civilizat traieste numai la suprafata; el este un inotator, nu un scufundator. El stie perfect cum sa se mentina la suprafata. Cunoaste bine perimetrul – modul in care se desfasoara, maniere, eticheta si tot tacamul. Chiar sub el se afla profunzimea: cu cat te afunzi mai mult, cu atat mai frumos esti.

Frumusetea este a profunzimii: cu cat mai profund te afunzi, cu atat mai frumos esti.
Iar aceasta frumusete nu este de pe aceasta lume, pentru ca frumusetea este dimensiunea divinitatii.
Cu cat mai mult te afunzi, cu atat mai mult centrul tau interior incepe sa se dezvolte.

Related:  Exista doua feluri de placeri : fizice si ale spiritului

Frumusetea nu este machiaj , este dezvoltare .
Machiajul este ceva de suprafata . Frumusetea se afla in interior .

 Osho

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.