Schimba-ti credintele

In fiecare caz, daca vrei sa modifici modul in care actionezi si rezultatele din orice domeniu al vietii tale, trebuie sa-ti schimbi conceptul despre tine insuti – sau credintele tale – legate de acel sector. Din fericire, convingerile tale sunt in mare parte subiective. Nu se bazeaza intotdeauna pe fapte. In schimb, sunt axate in mare parte pe informatiile pe care le-ai preluat si acceptat ca fiind adevarate, chiar daca uneori ai avut foarte putine dovezi.

loading...

Cele mai nocive credinte pe care le poti avea sunt credintele auto-limitative de orice fel. Acestea reprezinta convingeri despre tine insuti, care te fac sa te simti, oarecum, limitat sau deficient intr-un anumit domeniu. Sunt rareori adevarate, dar daca le accepti ca fiind estimari valide ale abilitatilor tale, devin adevarate pentru tine, exact ca si cum ar fi corecte.

Punctul de inceput pentru a-ti descatusa potentialul si a reusi mai multe decat pana acum este acela de a-ti testa credintele auto-limitative. Incepi procesul de eliberare de credintele auto-limitative imaginandu-ti ca, oricare ar fi acestea, sunt complet false. Inchipuie-ti pentru moment ca nu ai nicio limitare legata de abilitatile tale. Imagineaza-ti ca ai putea sa fii, sa faci sau sa ai tot ceea ce ti-ai dorit cu adevarat in viata. Ca potentialul tau este nelimitat.

De exemplu, inchipuie-ti ca ai putea castiga de doua ori mai mult decat astazi. Imagineaza-ti ca ai putea trai intr-o casa mai mare, ai putea conduce o masina mai buna si te-ai putea bucura de un stil de viata mai luxos.
Inchipuie-ti ca ai abilitatea de a fi unul dintre cei mai buni oameni din domeniul tau. Imagineaza-ti ca esti una dintre personalitatile cele mai populare, puternice si persuasive din mediul tau social si de afaceri. Inchipuie-ti ca esti calm, inrezator si ca nu iti este frica de nimic.
Imagineaza-ti ca ai putea stabili si indeplini orice obiectiv pe care il doresti. Astfet vei incepe sa iti schimbi viata si modul de a gandi.
Punctul de inceput pentru eliminarea temerilor tale si descatusarea potentialului tau include si necesitatea de a-ti reprograma hard drive-ul mental cu credinte noi, pozitive, constructive si curajoase despre tine insuti si viitorul tau.

Hard drive-ul tau mental

Tot ceea ce cunosti despre tine insuti, toate credinte le iti sunt inregistrate pe hard drive-ul personalitatii tale, in conceptul despre tine insuti. Acest principiu iti precede si iti prezice nivelul de performanta si de eficacitate in tot ceea ce faci. Datorita legii corespondentei, te comporti intotdeauna in exterior intr-o maniera corespunzatoare cu conceptul interior despre tine insuti. De aceea, orice ameliorare din viata ta incepe cu o imbunatatire a conceptuluidespre tine insuti.
Dispui de un concept de sine general alcatuit din toate credintele pe care le ai despre tine insuti si abilitatile tale.
Acest manunchi de convingeri include toate experientele, deciziile, succesele, esecurile, ideile, informatiile, emotiile si opiniile legate de viata ta de pana acum. Conceptul de sine general determina cum si ce gandesti si simti in legatura cu tine insuti, dar si cat de bine iti este in general.

Magazinul mental de software

Imagineaza-ti ca ar exista un magazin care ar vinde programare mentala. Ai putea sa achizitionezi orice concept, credinta sau atitudine legate de tine insuti pe care ti le-ai dorit si ai putea sa le instalezi in creier, si aceea ar fi persoana ta in viitor. Daca ar exista un astfel de magazin si ai putea cumpara orice set de convingeri, ce ai alege?
Iti prezint o sugestie. Uita-te in jur si afla care sunt credintele de baza pe care le-au dezvoltat persoanele cele mai fericite si cu cel mai mult succes si apoi foloseste si tu acelasi set de convingeri. incarca-le pe hard drive-ul tau mental si incepe sa folosesti aceleasi programe pe care le utilizeaza si ele.

Din fericire, pe baza sutelor de interviuri cu oameni de succes, stim exact cum sunt programati ei si ce credinte si-au dezvoltat de la o varsta frageda.

Cea mai importanta convingere pe care o poti adopta pentru tine insuti este:
„Sunt o persoana buna in intregime si voi avea mult succes in viata. Tot ce mi se va intampla, bun sau rau, este doar o parte a procesului de atingere a succesului si fericirii care sunt inevitabile pentru mine.”

Daca ai crezut cu tarie ca vei avea, cu siguranta; succes si fericire si ca fiecare esec si obstacol ti-a fost trimis de destin in scopul de a-ti oferi lectii importante de care aveai nevoie pentru a-ti atinge obiectivele, vei fi cu adevarat de neoprit. Vei fi pozitiv si optimist in cea mai mare parte a timpului. Iti vei stabili teluri inalte si te vei reface rapid dupa orice infrangere temporara. Credinta ta va deveni, intr-un final, propria realitate. Prin faptul ca iti vei schimba modul de a gandi, iti vei transforma viata.

Exercitii de actiune

1. Defineste-ti idealurile in mod clar. Daca ai putea sa fii o persoana excelenta in toate privintele, ce calitati ai avea? Cum te-ai comporta?
2. Devii ceea ce gandesti in cea mai mare parte a timpului. Identifica. unul sau mai multe domenii ale vietii tale in care gandire a ta are o influenta majora asupra emotiilor, atitudinilor si actiunilor proprii.
3. In ce domeniu al activitatii tale ai cele mai bune rezultate? Cum te vizualizezi in acel sector? Cum ai putea extinde acest act de vizualizare in alte domenii?
4. Ce fel de oameni admiri si respecti cel mai mult? De ce? Cum ti-ai putea schimba comportamentul, astfel incat sa corespunda cu acela al celor mai buni oameni pe care ii cunosti?
5. In ce domenii ale vietii tale te apreciezi cel mai mult? Ce fel de activitati iti aduc cele mai inalte niveluri de respect de sine si valoare personala? Cum ai putea sa. faci aceste lucruri chiar mai bine?
6. Esti o persoana buna in intregime. De acum inainte, vizualizeaza-te drept cea mai buna persoana care poti fi si refuza’ sa mai accepti limitari ale posibilitatilor tale.
7. Schimba-ti conceptul de sine prin faptul ca vei gandi, vorbi si actiona continuu ca si cum ai fi deja persoana care ti-ai dori sa fii, bucurandu-te de viata pe care o doresti si pe care o meriti.

Brian Tracy
Loading...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.