Despre respect de sine si incredere in sine

respect de sineRespectul de sine – ingredientul de baza al increderii in sine

Respectul de sine se defineste cel mai bine ca fiind sentimentul de plenitudine pe care il ai fata de tine insuti.

Oamenii cu respect de sine ridicat au mai multe sanse de reusita in ceea ce isi propun. Se respecta si stiu ca alti oameni ii respecta. Aceasta nu inseamna ca sunt intotdeauna plini de optimism, indiferent de situatie, si ca zambesc si sunt glumeti tot timpul.

Cu toti avem zile proaste si perioade in care totul pare sa mearga prost. Oamenii cu un respect de sine ridicat pot accepta asta fara sa se lase coplesiti.

Respectul de sine este parte integranta a increderii in sine. Inainte de a fi multumit de deciziile pe care le iei, trebuie sa crezi in tine. Trebuie sa crezi cu adevarat in valoarea ta. Daca nu ai respect de sine, cum poti fi sigur ca deciziile pe care le ei sunt valoroase?

De ce nu au oamenii incredere in sine?

Unul din motivele cele mai intalnite este acela ca poate au dat gres in trecut, intr-o anumita activitate, si se tem ca acest lucru sa nu se intample din nou.

Un alt motiv este acela ca alti oameni – adesea profesorii sau chiar propriii parinti – nu au fost satisfacuti de performantele pe care le-au avut in scoala sau in alte domenii, si asta le-a dat un sentiment de inferioritate.

Cu toate acestea, unii s-au bucurat de succes, urmat apoi de un soi de esec si au lasat ca acel esec sa le domine mintile si sa-i condamne la o lipsa de incredere in orice ar fi facut.

Cheia ca sa-ti schimbi parerea despre tine este in subconstientul tau. Singura cale de a ajunge la subconstient este prin intermediul mintii.

Subconstientul tau este controlat intotdeauna de o idee dominanta. Subconstientul va accepta pe cea mai puternica dintre doua afirmatii contradictorii.

Related:  Principii de vindecare

Daca spui: ”Am nevoie de incredere in mine, dar nu o pot obtine; incerc din rasputeri; ma fortez sa ma rog; ma folosesc de toata vointa”, trebuie sa-ti dai seama ca eroarea este prezenta in efortul pe care il faci.

Unii oameni incearca sa se foloseasca de ”vointa” ca sa-si schimba viata. Vointa este o cale deschisa pentru a face asta. Ca sa obtii rezultate este necesar sa indepartezi gandurile negative din subconstient.

Nu poti obliga subconstientul sa accepte ideile doar prin exercitarea vointei. Astfel de incercari sunt sortite esecului si primesti opusul a ceea ce ai dorit. Cand te concentrezi asupra vointei, nu faci decat sa dai forte noi, in subconstient, lucrului pe care vrei sa-l invingi.

De exemplu, atunci cand un fumator, incercand sa renunte la obicei, se foloseste de vointa, va repeta cuvantul: ”Nu voi fuma !”
Subconstientul se va concentra atunci pe actiunea de a fuma.
Daca, in loc de asta, fumatorul se concentreaza asupra bucuriilor aduse de renuntarea la fumat -respiratie curata, proaspata, fara mirosuri neplacute si alte beneficii -, subconstientul va raspunde pe masura.

Daca inlocuiesti cu ganduri pozitive gandurile negative din mintea ta, acestea se vor infiltra in subconstient.
Ai incredere in tine…iubeste-te…respecta-te…daca nu te respecti cu adevarat, nu poti astepta ca altii sa te respecte si sa te iubesca.
Joseph Murphy

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.