Gandul, factor al realizarii

GandulTot ceea ce realizeaza oamenii si ceea ce nu reusesc sa realizeze este rezultatul direct al propriilor lor ganduri. Intr-un univers ordonat in mod just, unde pierderea echilibrului reprezinta distrugerea totala, responsabilitatea individuala trebuie sa fie absoluta. Puterea si slabiciunea unui om, puritatea si impuritatea, sunt numai ale lui, si nu pot fi modificate decat de el, niciodata de catre altcineva. Conditia sa ii apartine, de asemenea, suferintele si bucuria evolueaza din el insusi. Modul in care gandeste il face sa fie el insusi.

Un om puternic nu il poate ajuta pe unul slab, decat daca acesta din urma doreste acest lucru. Omul slab trebuie sa devina la randul lui puternic. Trebuie prin eforturile sale sa isi dezvolte puterea pe care o admira la altii. Nimeni altcineva decat el insusi isi poate modifica conditia. De obicei oamenii gandesc si spun, „Exista multi sclavi deoarece exista si tirani; sa-i uram pe tirani!” Acest rationament este controversat de altii care sustin ca: „Exista tirani deoarece exista multi sclavi; sa-i dispretuim pe sclavi!”.

Adevarul este ca tiranii si sclavii coopereaza in nestiinta de cauza, si in timp ce intre ei exista aparent un conflict, de fapt conflictul exista in ei insusi. Cunoasterea recunoaste actiunea legii in slabiciunea sclavilor si puterea tiranilor. Dragostea perfecta, vazand suferinta ambelor parti, nu il condamna pe nici unul; compasiunea perfecta ii invaluie atat pe tiran cat si pe sclav. Cel care a invins slabiciunea si a reusit sa scape de egoism nu face parte nici din clasa tiranilor si nici a sclavilor. El este liber.

Un om se poate ridica, invinge si isi poate atinge telurile prin purificarea gandurilor. In caz contrar ramane slab si conditia lui va fi mizerabila. Inainte ca un om sa poata realiza ceva, chiar lucruri lumesti, trebuie sa isi curete gandurile. Sa indeparteze egoismul si sa faca sacrificii. Un om cu ganduri rele nu poate gandi clar si nici metodic. Nu isi poate gasi si dezvolta resursele latente. Atata vreme cat nu isi controleaza gandurile, nu isi poate controla afacerile si nu isi poate asuma responsabilitati. Nu poate sa actioneze independent. El va fi limitat la gandurile pe care le are. Nu exista progres sau realizare fara sacrificiu, si succesul unui om este pe masura sacrificiilor sale, atunci cand indeparteaza gandurile confuze si isi stabileste anumite planuri, fiind hotarat sa le realizeze. Cu cat isi purifica mai mult gandurile cu atat va fi mai mare succesul, si cu atat mai binecuvantat va fi rezultatul sau. Universul nu-i favorizeaza pe cei lacomi, viciosi … chiar daca uneori, la suprafata, asa pare. El ii ajuta pe cei onesti, virtuosi.

Related:  Ce ii face pe oameni prosti

Marii intelepti ai timpurilor au declarat acest lucru pe diverse cai. Realizarile intelectuale sunt rezultatele gandurilor consacrate cercetarii sau frumusetii si adevarului naturii. Aceste realizari pot fi uneori conectate la vanitate si ambitie, dar nu sunt rezultatul acestor caracteristici. Ele provin din eforturi indelungi si ganduri pure si altruiste. Realizarile spirituale reprezinta consumarea aspiratiilor sacre. Cei care traiesc avand conceptii nobile, si au ganduri pure, cu siguranta, tot atat de sigur ca si faptul ca soarele ajunge la apus si luna este plina, va deveni intelept si va avea un caracter nobil, ridicandu-se intr-o pozitie pura. Realizarile de orice fel sunt ca o coroana a efortului, diadema gandurilor.

Cu ajutorul auto-controlului, hotararii, puritatii, drumului drept si o buna orientare a gandului, omul urca pe o treapta superioara. Cu ajutorul indolentei, impuritatii, coruptiei si gandurilor confuze, omul coboara pe o treapta inferioara. Un om poate sa atinga succesul, sa ajunga cat mai sus in regatul spiritual, si sa coboare din nou datorita slabiciunii, permitand arogantei, egoismului si gandurilor corupte sa ia conducerea asupra lui. Victoria obtinuta asupra gandurilor corecte trebuie pastrata cu mare atentie. Multi pierd cand au succesul asigurat, si se intorc de unde au pornit. Toate realizarile, fie ca se refera la afaceri, intelectuale, sau lumea spirituala, sunt rezultatul direct al gandurilor, sunt guvernate de aceleasi legi, si folosesc aceeasi metoda. Singura diferenta este obiectivul ce trebuie atins. Cel care are nevoi marunte va face sacrificii mici, iar cel care vrea sa realizeze multe va face sacrificii mari.

James Allen

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.