Scutura-te de tristete

scutura-te de tristeteExista un motiv pentru care tristetea persista mai mult decat oricare alte emotii , dar poti invata sa o lasi deoparte.

Oricine s-a confruntat vreodata cu perioade lungi,persistente de suferinta sau tristete vor fi primii care-ti vor spune: Melancolia are o impresionanta durata de viata. Noi cercetari ale Universitatii Leuven in Belgia au sesizat ca tristetea poate dura de fapt cu pana de 240 ori mai mult decat unele emotii ca rusinea , surpriza , iritarea sau plictiseala , si explica de ce melancolia este mult mai puternica : se datoreaza faptului ca reflectam asupra acestui sentiment mult mai mult timp.

Tristetea , sau oricare alte emotii cauzate de evenimente majore din viata , cum ar fi vinovatia , ne indeamna sa consumam o cantitate semnificativa de timp gandindu-ne la ele.” Ai nevoie de mai mult timp sa cugeti asupra acestuia si sa ii faci fata pentru a fi capabil sa il percepi in intregime”, scriu cercetatorii Philippe Verduyn si Saskia Lavrijsen.

In mod contrar , majoritatea dintre celelalte 27 de emotii pe care acestia le-au studiat au fost efemere , de cele mai multe ori evaporandu-se intr-un moment. Surpiza , frica , dezgustul , plictiseala si sentimentul de iritare au fost printre cele mai fugare , poate datorita faptului ca acestea sunt de obicei cauzate de evenimente din viata mai putin semnificative. Dar, impactul tristetii si al vinovatiei devenid mai clar cu timpul , spun ei , sentimentul devine de fapt mai puternic, in loc sa se dizolve.

“Reflexia este factorul determinant al intrebarii conform careia unele emotii dureaza mai mult decat altele”, concluzioneaza ei . ”Emotiile associate cu nivele mai ridicate de reflectare vor dura cel mai mult” 

Deci cum facem sa schimbam tiparul , sa contemplam mai putin astfel incat sa putem trece peste? In primul rand , admite ca reflectarea este un tipar care este atat comun cat si pericular: Un studio vast facut de catre laboratorele BBC in UK si de universitatea din Liverpool , care au inclus persoane din mai multe tari , remarca faptul ca acest tip de reflectare este singurul si cel mai mare predictor a problemelor de sanatate mentala , in special a stresului ,depresiei si anxietatii.

Related:  Intuitia inseamna a vedea cu sufletul

Vestile bune? Cu putin efort , poti invata sa iti limitezi cantitatea de timp pe care o aloci intorcand problemele si situatiile pe toate partile in mintea ta , schimband astfel modul in care experimentezi sentimentele dificile.Terapia cognitiva comportamentala este un castigator calificat si poate oferi o varietate de strategii.

Trei dintre cele mai bune:

Pune-ti sentimentele dificile pe un calendar. Desemneaza o perioada de 30 de minute zilnic pe care sa o aloci reflectarii , indiferent daca o folosesti pentru a te scufunda in tristete sau a-ti transforma anxietatea intr-o petrecere lipsita de griji. Cercetatorii ii confirma eficacitatea intrucat atunci cand te regasesti avand ganduri sau sentimente in timpul zilei , in loc sa incerci sa le faci sa dispara cu totul , poti simplu sa iti spui tie insuti: ”Nu acum. Mi-am pastrat timp pentru aceasta dupa-amiaza sa ma simt trist”. In plus , a te dedica complet timp de 30 de minute simturilor si emotiilor va face mai usoara trecerea la gandirea productiva si rezolvarea problemelor

Introdu meditatia. Expertii in meditatie – fie ca e pregatire formala Zen sau numaratul ochiurilor in timp ce impletesti – au demonstrat ca meditatiile reduc depresia , suferinta si anxietatea.

Misca-te. Motivul pentru care excercitiile sunt recomandate atat de des este pentru ca intr-adevar functioneaza , imbunatatind abilitatile noastre de a ne confrunta cu tot felul de furtuni emotionale. Clinica Mayo a constatat ca , pe langa chimicalele emanate de creier care ne dau o stare de bine , miscarea reduce acele chimicale ale sistemului imunitar care sunt cunoscute ca agravand depresia ,ridicand totodata temperatura corpului , care poate avea un efect calmant.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.