Cele 7 Reguli ale Vietii in viziunea lui Paracelsus

ParacelsusREGULA VIETII NR.1:
Imbunatateste-ti starea de sanatate… Pentru a face acest lucru, trebuie sa respiram cat mai des cu putinta, profund si ritmic umplandu-ne plamanii cu aer proaspat. Bea in fiecare zi, cu inghitituri mici, doi litri de apa. Mananca multe fructe si mesteca mancarea cat poti de mult. Evita alcoolul, tutunul si medicamentele in afara cazului in care nu urmezi vreun tratament pentru vreo afectiune. Baia zilnica este un obicei pe care il datorezi propriei tale demnitati.

REGULA VIETII NR. 2:
Alunga din spiritul tau orice idee de pesimism, de resentiment, de ura, de plictiseala, de tristete, de razbunare sau de saracie, in ciuda tuturor motivelor pentru care ele ar putea exista… Fugi de orice ocazie de-a avea de-a face cu oameni care sunt viciosi, josnici, dezaprobatori, lenesi si barfitori; evita de asemenea oamenii care sunt vanitosi sau vulgari, pe cei care au o capacitate naturala inferioara de intelegere sau pe cei ale caror subiecte de conversatie sunt senzualiste.

REGULA VIETII NR. 3:
Fa cat mai mult bine cu putinta… Ajuta orice persoana care s-ar putea afla in nevoie, insa niciodata sa nu ai o slabiciune pentru pentru cineva mai mult decat trebuie. Trebuie sa ai grija de energia proprie si sa eviti formele inutile de sentimentalism.

REGULA VIETII NR. 4:
Uita orice ofensa, sau mai bine, straduieste-te sa te gandesti la binele si bunastarea celui mai mare dusman al tau… Sufletul tau este un templu care nu trebuie sa fie niciodata corupt de ura. Suntem cu totii fiinte minunate care sunt calauzite de o voce interioara. Ai in vedere insa faptul ca aceasta voce nu iti va vorbi deodata. Este nevoie sa te pregatesti pentru ea in timp, distrugand straturile suprapuse ale vechilor comportamente, ganduri si greseli care iti apasa sufletul. Sufletul este divin si perfect in sine, insa lipsit de putere din cauza metodelor imperfecte pe care i le-ai furnizat pentru manifestarea sa.

REGULA VIETII NR. 5:
Retrage-te in fiecare zi intr-un loc unde nimeni nu te poate deranja, cel putin pentru jumatate de ora… Stai cat mai confortabil cu putinta, cu ochii pe jumatate inchisi si fara sa te gandesti la nimic. Acest lucru intareste puternic creierul si spiritul si te pune in contact cu energiile bune. In aceasta forma de meditatie si tacere, ne pot veni idei stralucite, capabile sa ne schimbe intreaga existenta. In cele din urma, toate problemele tale vor fi rezolvate victorios de vocea interioara care te va ghida in acele momente, impreuna cu constiinta ta. Acesta este diamantul de care vorbea Socrate.

REGULA VIETII NR. 6:
Mentine o tacere absoluta asupra tuturor chestiunilor personale… Ca si cum ai fi facut un juramant solemn, abtine-te de a expune celorlalti, chiar si celor mai intimi prieteni sau rude, ceea ce gandesti, auzi, stii, inveti, suspectezi sau descoperi. Cel putin pentru o perioada de timp, ar trebui sa fii o casa cu ziduri sau o gradina inchisa. Aceasta este o regula de mare importanta.

REGULA VIETII NR. 7:
Niciodata sa nu te temi de oameni sau de ceea ce ar putea aduce maine…
Sa ai un suflet puternic, curat si totul se va arata a fi cum nu se poate mai bine. Niciodata sa nu te gandesti la tine ca fiind slab sau singur deoarece in spatele tau se afla armate puternice pe care nici nu ti le poti imagina– nici chiar si in cele mai indepartate visuri . Daca iti ridici moralul, atunci nu va exista niciun rau care sa te atinga. Singurul dusman de care trebuie sa te temi esti tu insuti. Teama si neincrederea in viitor sunt mamele tuturor esecurilor si aduc cu ele dezastru.

Paracelsus (Teofrast, Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim) (n. 1493 sau 1494 – d. 24 septembrie 1541, Salzburg) a fost un celebru alchimist, medic, fizician, astrolog, teolog, filozof elvetian. A fost initiatorul miscarii iatrochimice.
Paracelsus s-a nascut in satul Einsiedeln din Elvetia. De la tatal sau, Wilhelm Bombast von Hohenheim (d. 1534), care era medic, a primit primele notiuni de chirurgie si medicina. La 16 ani incepe sa studieze la facultatea de medicina a Universitatii din Basel, apoi la Viena unde, in 1510 obtine titlul de absolvent, „Baccalaureus” in medicina (echvalent actualului M.B.), iar in 1516 obtine doctoratul in medicina (M.D.) la Universitatea din Ferrara, cam pe vremea cand studia acolo si Copernic.

Paracelsus a mai fost instruit si de celebrul Johannes Trithemius (1461-1526), abatele manastirii St. Jakob din Wurzburg, unul dintre cei mai renumiti maestri in magie, alchimie si astrologie. Sub indrumarea acestui profesor, i-au fost cultivate inclinatiile sale spre stiintele si practicile oculte, devenind unul dintre primii alchimisti ai Evul Mediu.

Este cunoscut si pentru faptul ca a dat numele zincului numindu-l zincum si este recunoscut ca primul botanist sistematic. Temperament orgolios si plin de sine, lui Teofrast ii placea sa se numeasca Paracelsus, pentru a se arata la acelas nivel cu (in limba greaca „parà” inseamna „langa”, „aproape de”) Aulus Cornelius Celsus, care a trait in perioada lui Gaius Julius Caesar Octavianus Augustus (Augustin) in prima jumatate a secolului I.

Acuzat de alcoolism si de dezinteres in ceea ce priveste ceremoniile religioase, in realitate el se vedea a fi un Doctor ale Sfintelor Scripturi, Doctor al Divinitatii, pe scurt, D.D., considerand credinta religioasa ca un proces intim care se cultiva in propria constiinta si nu in public. – De la Wikipedia, enciclopedia libera

Related:  Viața nu înseamnă doar să îmbătrânești, înseamnă și maturizare

Un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

mondris.ro