Cele Trei Comori

Comori“Trupul este templul vietii. Energia este forta vietii. Spiritul este guvernatorul vietii. Daca unul dintre ele este in dezechilibru, toate trei vor avea de suferit.
Cand spiritul preia comanda, trupul il urmeaza in mod natural, si aceasta suita este benefica pentru toate cele Trei Comori.”

Toti oamenii se nasc pe acest pamant inzestrati cu trei comori pretioase ale vietii, in virtutea carora putem exista, functiona si gandi. Aceste comori compun mostenirea noastra naturala, innascuta, si gradul in care le protejam si le pastram determina starea sanatatii si durata propriei vieti.

Traditia taoista din China contine cel mai bogat filon de cercetari stiintifice, vechi de peste 5000 de ani. Din timpuri stravechi, sanatatea si longevitatea s-au situat totdeauna printre domeniile prioritare de interes studiate de adeptii taoismului, acestia considerand organismul uman ca pe un “microcosmos” al universului, cu propriul “cer” si “pamant”, propriile sale “anotimpuri”, transformari ciclice si interrelatii naturale cu energiile universale.

Conform traditiei taoiste, cele Trei Comori de care depinde viata sunt: esenta (jing), energia (chee) si spiritul (shen). Esenta se refera la corpul fizic din carne si sange, incluzand toate materialele constituente de baza – in particular fluidele esentiale ca: hormoni, enzime si neurotransmitatori. Energia reprezinta forta primara a vietii care “scalda” fiecare tesut si celula a corpului viu, activandu-I functiile vitale. Spiritul cuprinde toate aspectele mintii, atat cea umana, cat si cea primordiala, incluzand
constiinta, perceptia, gandirea si simturile, vointa si intentia. Impreuna, cele Trei Comori (san bao), cunoscute si sub numele de cele Trei Minuni (san chee), functioneaza ca o singura unitate organica.

Fiecare dintre ele are doua aspecte fundamentale cunoscute in terminologia taoista ca: “prenatal” (hsien-tien) si “postnatal” (hou-tien), sau primordial si temporal. Aspectele prenatale sunt calitatile pure care preced nasterea si patrund in embrion in momentul conceptiei. Aspectele postnatale sunt manifestarile temporale care se dezvolta dupa nastere, incepamd din momentul in care este taiat cordonul ombilical si copilul respira prima data. Prenatal, cele Trei Comori sunt o unitate fara forma, indivizibila, dar dupa nastere ele se separa si dobandesc fiecare un aspect temporal, devenind astfel predispuse la epuizare si descompunere.

Esenta
Esenta se refera la cele mai rafinate substante care constituie corpul uman, materialele de baza ale vietii corporale. Numita si “vitalitate”, esenta este o forma de energie potentiala din care corpul isi extrage energia necesara. In etapa prenatala, esenta este forta creatoare primara a cosmosului, impulsul universal de a procrea si de a perpetua. Fiecare individ primeste o masura fixa a acestei esente prenatale din fuziunea spermatozoidului cu ovulul. Dupa nastere, pe masura ce trupul se dezvolta, aceasta esenta este pastrata in ceea ce chinezii numesc “glandele rinichilor” (suprarenale), in secretiile
sexuale masculine si feminine si in organele reproducatoare. Esenta este apoi transferata generatiei urmatoare prin reproducere sexuala, fiind astfel socotita nemuritoare si autoperpetuanta.

Esenta postnatala este sintetizata si refinata din substante nutritive extrase din mancare si apa, fiind stocata primar in ficat, in sange, in maduva; ia forma unor fluide pure si foarte active ca: hormoni, enzime, neurotransmitatori, lichid cefalorahidian, limfa, plasma sangvina si alte substante biochimice. Se manifesta ca sex si sexualitate, furnizand vigoare, vitalitate si imunitate si se diminueaza foarte usor la barbati prin pierderea excesiva de sperma, la femei prin menstruatie si la ambele sexe prin stres,
malnutritie si boala. Esenta postnatala se concentreaza in zona sacrala si este strans legata de functiile digestive si sexuale.

Energia
Energia este forta vitala care activeaza fiecare functie si proces din organism, atat voluntar cat si involuntar. Asemenea curentului electric ce alimenteaza un computer, in lipsa ei nimic nu poate functiona.
In ceea ce priveste aspectul prenatal, energia este puterea primordiala existenta in intreg universul, putere manifestata sub forma de cladura, lumina, miscare si alte energii universale.
Energia postnatala se concretizeaza in corpul uman atat sub forma diverselor energii asociate organelor, cat si prin intermediul respiratiei, temperaturii corporale, pulsului si al altor forme de bioenergie. Energia postnatala este polarizata, de natura electromagnetica, si se caracterizeaza printr-o constanta activitate si transformare.
Fiintele umane dobandesc energia primara prenatala din doua surse. Prima este transformarea esentei prenatale stocate in glandele suprarenale si sexuale. Aceasta este numita yuan-chee (“energie primoridala”) si fiecare individ se naste cu o rezerva limitata.
Conversia esentei prenatale, glandulare, in energie primara necesita o forma avansata de alchimie taoista cunoscuta sub numele nei-gung (“munca interna”). Cealalta sursa de energie prenatala se numeste tien (“cer”), referindu-se la vasta intindere a universului.
Energia cosmica patrunde in corp prin crestetul capului, in timp ce lumina este asimilata prin piele si ochi .
Sursa de energie postnatala se numeste dee (“pamant”) si include: hrana, apa, plantele, aerul si alte suplimente materiale. Alimentele sunt digerate pentru a se extrage din ele elemente nutritive vitale pe care corpul le transforma apoi in energie. Energia din aer este absorbita prin plamani si poate fi amplificata prin practicarea unei tehnici simple de respiratie numita chee-gung (“lucrul cu energia”). Prin combinarea energiei aerului din plamani cu energia pamantului din sistemul digestiv, se formeaza asa-numita “Adevarata Energie Umana”, forta fundamentala a vietii materiale.

Energia umana se concentreaza la nivelul piptului si este strans asociata cu circulatia sangvina, cu inima si cu plamanii.
Textele medicale taoiste sustin ca “energia conduce sangele” – ceea ce inseamna ca sangele curge incotro il conduce energia; prin urmare, circulatia sangvina poate fi controlata si dirijata prin reglarea respiratiei. Acesta este principiul fundamantal al practicii chee-gung.

Spiritul

Spiritul se refera la componeneta mentala a organismului, cu toate fatetele si functiile ei variate. Spiritul prenatal este “mentalul primordial al lui Tao”, sufletul nemuritor, lumina originara a constiintei; este scanteia eterna “nenascuta si fara moarte”.
Spiritul prenatal este imaterial, luminos, si salasuieste in inima.
Spiritul postnatal se manifesta sub forma de gandire si capaciatate senzoriala, psihic si personalitate, eu interior si notiune de sine. Desi “mintea originara a lui Tao” este deschisa, nediferentiata, non-dualista si perfect linistita, manifestarea sa temporala in ratiunea umana este inchisa, discriminatorie, dualista si totdeauna agitata. Mentalul postnatal rezida la nivelul capului si se exprima prin functiile cerebrale.

Fiecare fiinta umana poseda “mintea primordiala a lui Tao” in inima sa, dar foarte putini oameni sunt constienti de acest lucru. Ca uramre a intunecarii amagitoare a mintii omenesti creata prin propriile perceptii si reactii emotionale, multi oameni raman orbi la lumina spiritului primordial pana in momentul mortii.
Daniel Reid

Related:  Care este impactul Kundalini la nivel fiziologic, psihic și spiritual?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

mondris.ro