Orice minte este un univers

minteExista un conflict in interiorul mintii umane intre ceea ce este si ceea ce nu este adevarat, intre adevar si minciuna. Rezultatul credintei in adevar este bunatatea, iubirea, fericirea. Rezultatul credintei in minciuni si in apararea acestora este injustitia si suferinta-nu numai la nivel social, ci si individual…

Intreaga drama pe care o sufera oamenii este rezultatul credintei lor in minciuni, indeosebi in cele legate de ei insisi. Prima minciuna in care cred este aceea ca- nu sunt asa cum ar trebui sa fiu, nu sunt perfect.

Adevarul este ca orice om este perfect din nastere, pentru ca nu exista altceva decat perfectiunea.

Credinta reprezinta o forta atotputernica in oameni, daca ne investim credinta intr-o minciuna, aceasta capata putere de adevar pentru noi. Daca suntem convinsi ca nu suntem suficienti de buni, vointa noastra ni se va implini (Faca-se voia ta !)”, daca suntem convinsi ca vom da gres, vom da, atat de mare este puterea si magia credintei.

Multi oameni percep adevarul cu ajutorul simturilor lor, dar atunci cand incearca sa-l descrie in cuvinte, nu reusesc decat sa spuna o poveste prin care distorsioneaza acest adevar. Chiar daca pentru noi are o valoare de adevar, nu inseamna ca povestea noastra are aceeasi valoare si pentru cei din jur.

Orice om este un povestitor care are un punct unic de vedere. Daca vom intelege acest lucru, nu vom mai simti nevoia sa ne impunem propriile povesti celor din jur sau sa ne aparam convingerile. Dimpotriva, ne vom considera un fel de artisti, care au dreptul de a-si crea arta asa cum doresc.

…”Orice minte este un univers”, iar acest lucru este cat se poate de adevarat. Noi traim in propria noastra lume, care este atat de particulara, incat nimeni altcineva decat noi nu poate sti ce contine ea. Noi singuri ne cunoastem propriul univers launtric, iar uneori nici macari noi nu reusim acest lucru.

Lumea noastra este creatia noastra si poate fi considerata o capodopera artistica…
Povestea noastra este o creatie. Noi suntem artisti, prin care curge forta vietii. Daca nu ne place arta pe care o producem, o putem schimba. Asta e vestea buna. Nu mai trebuie sa fim aceiasi de dinainte, si asta inseamna ca am devenit liberi. Nu mai trebuie sa fim nici chiar cei care credeam ca suntem. Nu mai trebuie sa ne identificam cu mania, gelozia si ura noastra. Putem fi din nou noi insine, cei de la origini, intorcandu-ne astfel in paradisul din care am cazut candva.

Cea mai buna cale de a ne transforma convingerile legate de sine consta in dezvatul de lucrurile deja invatate. Cu fiecare noua renuntare la o obisnuinta, credinta revine incetul cu incetul, puterea noastra personala creste si poate fi investita in convingeri noi.

Primul pas in imbunatatirea relatiei cu sine consta in a va accepta asa cum sunteti. Iubirea de sine nu se invata. Ea se obtine mai degraba prin dezvat, prin renuntarea la toate motivele pentru care va autorespingeti. Natura noastra este aceea de a iubi. Nu putem iubi insa o imagine sau un anumit fel de a fi; nu ne putem iubi decat pe noi insine, asa cum suntem. Bucuria interioara devine atunci atat de mare incat suntem dispusi sa facem orice pentru noi. Nu ne lasam atunci pe ultimul plan. Cu cat te bucuri mai mult de tine insuti, cu atat mai mult te vei bucura de viata, inclusiv de prezenta celor din jurul tau.

Atunci cand iubesti, cinstesti si respecti viata. Atunci cand iti traiesti viata cu iubire si respect, povestea pe care o creezi devine un love-story continuu. A iubi viata inseamna a te bucura de toate manifestarile ei, iar acest lucru se realizeaza fara nici un efort. Este la fel de usor ca si respiratia. Respiratia reprezinta cea mai mare necesitate a corpului fizic, iar aerul este cel mai pretios dar pentru acesta. Poti fi atat de recunoscator pentru aerul pe care il ai la dispozitie incat simpla respiratie este suficienta pentru a iubi.

Cum iti poti exprima recunostinta pentru aerul care il respiri?

Bucurandu-te de fiecare respiratie.
Daca va veti focaliza asupra acestei bucurii, va puteti face din ea o obisnuinta, si astfel va puteti bucura de cel putin 16-17 ori pe minut. Simpla respiratie este suficienta pentru a fi intotdeauna fericit, pentru a iubi de-a pururi.

Cu cat dispunem de mai multa iubire, cu atat mai mare este iubirea pe care o putem darui si primi. Scopul oricarei relatii este acela de a darui si primi unul de la celalalt. O relatie nu are nevoie de prea multe cuvinte. Atunci cand ne impartim timpul cu altcineva, adevarata comunicare care conteaza este cea a sentimentelor, nu cea prin cuvinte. Daca dorim totusi sa folosim cuvinte, nu trebuie sa ne pierdem in ele. Sunt suficiente numai doua: „Te iubesc.”

Adevarata fericire nu este generata de iubirea pe care o simt altii pentru tine, ci de iubirea ta pentru ei.

Atunci cand te bucuri de propria prezenta, te iubesti nu pentru ca esti cineva anume, ci pentru ca esti asa cum esti.
Cu cat te iubesti mai mult, cu atat mai mult te bucuri de viata, inclusiv de prezenta celor din jurul tau.

Omul este un inger, iar viata sa un mesaj. Puteti fi un mesager al minciunilor, al fricii si al distrugerii, sau un mesager al adevarului, al iubirii si al creatiei. Nu puteti transmite insa in acelasi timp adevarul si minciuna.

Raiul este o poveste minunata, pe care o cream singuri atunci cand ne abandonam in fata vietii si ii permitem sa se manifeste prin noi, fara minciuni. Raiul este chiar aici, la indemana noastra, a tuturor, dar iti trebuie ochi ca sa-l poti percepe.

Don Miguel Ruiz

loading...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.