Otrava emotionala

vivre.ro
vitamix.ro

 OtravaOamenii se folosesc de teama pentru a imblanzi alti oameni., iar teama noastra creste odata cu fiecare experienta a injustitiei. Simtul nedreptatii este cutitul care taie si raneste corpul nostru emotional. Otrava emotionala este creata de reactia noastra la ceea ce consideram a fi o nedreptate. Unele rani se vor vindeca, altele vor ramane infectate si vor acumula din ce in ce mai multa otrava. Atunci cand nivelul otravii creste prea mult, simtim nevoia sa ne eliberam de ea, trimitand-o altei persoane. Cum? Prin captarea atentiei respectivei persoane.

Sa luam exemplul unui cuplu obisnuit. Dintr-un motiv sau altul, sotia este suparata. Ea a acumulat foarte multa otrava emotionala din cauza unei nedreptati comise de sotul ei. Sotul nu este acasa, dar ea isi aminteste de nedreptatea comisa, iar furia creste in interiorul ei. De indata ce sotul se intoarce, primul lucru pe care il cauta este sa-i capteze atentia, caci in acest fel otrava se va descarca asupra lui, iar ea se va simti eliberata. De indata ce ii spune acestuia cat de nedrept, rau, prost este, toata otrava din interiorul ei este transferata asupra lui.
Ea va continua sa vorbeasca astfel pana cand, in cele din urma, sotul ei se va enerva si va reactiona. Atunci ea se va simti deja mai bine. Dar barbatul simte acum cum toata otrava curge prin el si simte nevoia sa se razbune. El doreste acum sa-i capteze atentia si sa se elibereze de otrava, cu diferenta ca de data aceasta nu este vorba doar de otrava ei ci si de a lui proprie. Daca examinam cu atentie acest tablou, constatam ca cei doi isi ating reciproc ranile si joaca un adevarat ping-pong cu otrava emotionala. Otrava continua sa creasca in acest fel, pana cand intr-o zi unul dintre ei va exploda. Acesta este modul in care majoritatea oamenilor comunica intre ei.
Prin captarea atentiei, energia trece de la o persoana la alta. Atentia este un instrument extrem de puternic al mintii umane. Toti oamenii din lume se straduiesc sa le capteze atentia celor din jur. In acest fel, ei isi creeaza canale de comunicare.

De regula, noi eliberam otrava emotionala asupra persoanei pe care o credem cea mai respeonsabila pentru nedreptatea comisa asupra noastra. Dar daca aceasta este prea puternica si nu reusim sa ne descarcam asupra ei, suntem dispusi sa o descarcam asupra oricarei alte persoane, numai sa scapam de ea. De multe ori o trimitem asupra copiilor, care sunt prea lipsiti de aparare in fata noastra si astfel se nasc relatiile abuzive. Oamenii mai puternici abuzeaza de cei mai slabi, care au mai putina putere, pentru ca simt nevoia sa se elibereze de otrava emotionala. Asa se explica de ce oamenii vaneaza atat de mult puterea.

Nimeni nu este vinovat de aceasta adevarata boala; ea nu este buna sau rea, gresita sau corecta. Aceasta este psihologia normala a bolii. Nimeni nu este vinovat pentru abuzurile comise.
Atunci cand ne imbolnavim fizic noi nu ne simtim vinovati si nu ne condamnam singuri. Atunci de ce ar trebui sa ne simtim rusinati pentru ca mintea noastra emotionala este bolnava?
Unicul lucru care conteaza este sa constientizam existenta problemei. Numai astfel putem avea sansa de a ne vindeca mintea emotionala si de a opri suferinta in care ne complacem.
Don Miguel Ruiz

melimeloparis.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

mondris.ro