Care este scopul vietii?

vivre.ro

scopul vietiiCare este scopul vietii? Am ales sa raspund la aceasta intrebare pentru a impartasi gandurile mele celor care citesc aceste randuri.

Eu cred ca scopul vietii este acela de a fi fericit. Din momentul nasterii, fiecare fiinta umana vrea fericire si nu vrea suferinta. Nici conditionarea sociala, nici educatia, nici o ideologie nu va afecta acest lucru. In fiinta noastra exista pur si simplu nevoia de multumire. Nu stiu daca universul, galaxiile sale nenumarate, stelele si planetele au un sens mai adanc sau nu, dar cel puţin, este clar ca noi, oamenii care traim pe acest pamânt, ne confruntam cu sarcina de a face o viata fericita pentru noi insine. Prin urmare, este important sa descoperim ceea ce ne aduce cel mai mare grad de fericire.

Orice fel de fericire si de suferinta este posibil sa se imparta in doua categorii principale: mentala si fizica. Dintre cele doua, pentru cea mai mare parte dintre noi, cea care exercita cea mai mare influenta, este starea mentala… Daca nu suntem grav bolnavi sau lipsiti de elementele de supravietuire, starea noastra fizica joaca un rol secundar in viata. In cazul incare corpul nu da semne de boala, noi il putem practic ignora. Mintea, in schimb, inregistreaza fiecare eveniment petrecut in viata noastra, indiferent cat de mic este .

edenboutique.ro/

De aceea, ar trebui sa consacram eforturile noastre cele mai mari, pentru a aduce pacea mentala.
Din propria experienta limitata, am descoperit ca cel mai mare grad de liniste interioara vine din dezvoltarea iubirii si compasiunii.

Cu cat ne pasa mai mult de fericirea altora, cu atat mai mult sentimentul propriu de bunastare devine mai prezent. Cultivand compasiunea, o calda senzatie de uniune cu celalalt, in mod automat povara interioara dispare.

Indiferent de temerile si nesigurantele pe care le putem avea, compasiunea ne da puterea da a face fata oricaror obstacole pe care le putem intalni.
Aceasta este sursa ultima a succesului in viata.

Atata timp cat traim in aceasta lume, suntem obligati sa depasim obstacolele din fata noastra. Daca, in asemenea momente, ne pierdem speranta si devenim descurajati, ne diminuam capacitatea noastra de a ne confrunta cu dificultatile. Daca, pe de alta parte, ne amintim ca nu doar noi am trecut prin aceasta dificultate, ci fiecare trebuie sa-si depaseasca suferinta, aceasta perspectiva mai realista va creste determinarea si capacitatea noastra de a depasi necazurile. Intr-adevar, cu aceasta atitudine, fiecare nou obstacol poate fi vazut ca o ocazie importanta de a imbunatati mintea noastra!

Astfel, putem sa ne straduim treptat pentru a deveni mai plini de compasiune, putem dezvolta simpatie reala pentru suferinta altora, precum si vointa de a contribui la inlaturarea durerii lor.
Ca rezultat, seninatatea noastra si forta interioara vor creste.

Motivul pentru care dragostea si compasiunea aduc cea mai mare fericire in viata noastra este pur si simplu ca natura noastra interioara le pretuieste mai presus de toate. Nevoia de dragoste se afla la baza insasi a existentei umane. Aceasta rezulta din interdependenta profunda impartasita cu totii, si unul cu celalalt. Daca o persoana va fi lasata si obligata sa traiasca singura, ea nu va supravietui.

Interdependenta, desigur, este o lege fundamentala a naturii. Nu numai forme superioare de viata,ci multe dintre cele mai mici insecte, sunt fiinte sociale care, fara nici o religie, de drept sau de educaţie, supravietuiesc printr-o cooperare reciproca bazata pe o recunoastere innascuta a interconectarii lor.

Nivelul cel mai subtil de fenomene materiale este, de asemenea, reglementat de interdependenta. Toate fenomenele – de la planeta la locuitorii oceanelor, norii, padurile si florile care ne inconjoara – apar in dependenta una fata de cealalta, prin modele subtile de energie. Fara interactiunea lor corespunzatoare, ele se dizolva si se degradeaza, pana la eliminare.
Aceasta se datoreaza faptului ca propria noastra existenta umana este atât de dependenta de ajutorul altora, care au nevoie de dragostea noastra, incat putem spune ca dragostea si compasiunea stau la baza insasi a existentei noastre.

Prin urmare, avem nevoie de un sentiment autentic de responsabilitate si o preocupare sincera pentru binele altora. Noi nu suntem oameni-masini. Daca am fi doar entitati mecanice, atunci se poate crea un mecanism care ar atenua suferintele noastre si ar indeplini nevoile noastre.

Dar, din moment ce nu suntem creaturi exclusiv materiale, este o greseala daca plasam in extrior toate sperantele noastre pentru fericire.

Ar trebui sa luam in considerare originile, natura noastra interna, si sa descoperim ce avem nevoie pentru a fi fericiti, multumiti .

Lasand la o parte problema complexa de creare si evolutie din universul nostru, cel putin suntem de acord ca fiecare dintre noi este un produs al parintilor noastri. In general, conceptia noastra a avut loc nu doar in contextul dorintei sexuale, ci din decizia parintilor nostri “de a avea un copil. Aceasta decizie se bazeaza pe responsabilitatea si altruismul parintilor, angajamentul plin de compasiune pentru ingrijirea copilului lor, pana când acesta este in masura sa aiba grija de el insusi. Astfel, din momentul conceptiei noastre, dragostea părinţilor noştri este in directa legatura cu creatia noastră.

Mai mult, suntem complet dependenti de ingrijirea din partea mamelor noastre, de la cea mai frageda varsta. Conform unor oameni de stiinta, starea emotiilor la femeia insarcinata – fie ca este vorba de calm, fie de agitatie – are un efect direct asupra copilului nenascut.

Dragostea este, de asemenea, foarte importanta, la momentul nasterii. Deoarece primul lucru pe care noul nascut il face este sa suga laptele matern, el simtind instinctiv orice emotie a mamei.
In cazul in care copilul nu este imbratisat, protejat sau iubit, dezvoltarea sa va fi afectată si creierul sau nu se va maturiza in mod corespunzator.

Din moment ce un copil nu poate supravietui fara grija mamei sale, iubirea este “alimentatia” cea mai importanta… Fericirea copilariei, departe de temeri, dezvoltarea increderii in sine, toate depind in mod direct de dragostea ce i se ofera…

In zilele noastre, multi copii cresc nefericiti. In cazul in care nu primesc afectiunea propriu-zisa, mai târziu nu vor fi capabili sa gaseasca si sa ofere iubire altora.
Acest lucru este foarte trist.

Pe masura ce copiii cresc mai mari si merg la scoala, nevoia lor de sprijin trebuie sa fie indeplinita de catre profesorii lor. Daca au un profesor care isi asuma responsabilitatea pentru pregatirea lor, elevii vor simti incredere si respect, si ceea ce le-a fost predat va lasa o amintire de nesters in mintea lor. Disciplinele predate de profesori care nu arata preocupare reala pentru elevii lor, nu vor starui prea mult in mintile elevilor.

Chiar si atunci cand ne angajam intr-o conversatie obisnuita in viata de zi cu zi, daca cineva vorbeste cu sentimentul omului care se bucura de persoana de langa el, conversatia intreaga devine interesanta, indiferent de subiect. Pe de alta parte, daca o persoana vorbeste cu raceala sau aspru, ne simtim nelinistiti si dorim un sfarsit cat mai rapid al conversatiei. De la cel mai mic, la cel mai important eveniment, afectiunea si respectul fata de celalalt sunt vitale pentru fericirea noastra.

Recent, am intalnit un grup de cercetatori din America care au spus ca rata de boli mintale – in tara lor – este de aprox. 12% din populatie. A devenit clar in timpul discuţiei noastre, ca principala cauza a depresiei nu este o lipsa de necesitati materiale, ci o masura de lipsa de afectiune din partea celorlalti.

Deci, dupa cum puteti vedea din tot ce am scris pana acum, un lucru pare clar pentru mine: desi nu suntem constienti de ea, din ziua în care ne nastem, nevoia de afectiune umana este in sangele nostru. Chiar daca afecţiunea vine de la un animal sau cineva pe care-l consideram dusman, atat copiii cat şi adultii vor gravita în mod natural spre ea.

Eu cred ca nimeni nu se naste fara nevoia de dragoste. Si aceasta demonstreaza ca fiintele umane nu pot fi definite ca fiind exclusiv fizice.

Unii dintre prietenii mei mi-au spus ca, desi dragostea si compasiunea sunt minunate si bune, ele nu sunt cu adevarat foarte relevante. Lumea noastra, spun ei, nu este un loc in care astfel de convingeri sa aiba o influenta puternica . Ei susţin ca furia si ura sunt, de asemenea, o parte din natura umana si umanitatea va fi intotdeauna dominata de ele. Nu sunt de acord.

Noi, oamenii, am existat in forma noastra actuala, de aproximativ o suta de mii de ani. Eu cred ca, daca in aceasta perioada, mintea umana a fost in principal controlata de furie si ura, populatia noastra globala ar fi scazut. Dar astazi, in ciuda tuturor razboaielor noastre, am descoperi ca populatia umana este mai mare decat oricand. Acest lucru indica, in mod clar pentru mine, ca dragostea si compasiunea predomina în lume.

Pana acum am discutat in principal de avantajele mentale ale compasiunii, care contribuie la o buna sanatate fizica. Din experienta mea, stabilitatea mentala si bunastarea fizica sunt legate direct. Fara indoiala, furia si agitatia ne fac sensibili la boli. Pe de alta parte, in cazul in care mintea este linistita si ocupata cu gânduri pozitive, organismul nu va cadea cu usurinta prada bolilor.

In primul rand, ce intelegem noi prin compasiune? Multe forme ale sentimentului de compasiune se amesteca cu dorinta si atasamentul. De exemplu, parintii simt dragoste fata de copilul lor, dar este adesea puternic asociata cu propriile nevoi emotionale, astfel incat acest sentiment nu este pe deplin compasiune.

Din nou, in casatorie, iubirea intre sot si sotie – in special la inceput, cand fiecare partener inca nu poate cunoaste caracterul celuilalt mai profund, este inr-un stadiu bun. Dar atunci când atitudinea unui partener se schimba, celalalt partener este adesea dezamagit si incepe sa-si modifice si el atitudinea. Aceasta este o indicaţie ca dragostea a fost motivata mai mult de nevoile personale, decat prin grija reala pentru celalalt.

Adevarata compasiune nu este doar un raspuns emotional, ci un angajament ferm. Prin urmare, o atitudine cu adevarat plina de compasiune fata de ceilalti nu se schimba, chiar daca acestia se comporta negativ.

Desigur, sa dezvolti un astfel de tip de compasiune nu este deloc usor! Pentru inceput, sa luam in considerare considerare urmatoarele fapte:

Fie ca oamenii sunt frumosi si prietenosi, sau neatractivi si perturbatoari, negativi, in cele din urmă ei sunt fiinţe umane, la fel ca tine. Ca si tine, ei doresc fericire si nu doresc suferinta. Mai mult, dreptul lor de a depasi suferinta si de a fi fericiti este egal cu al tau. Acum, cand recunosti ca toate fiintele sunt egale in dorinta lor de fericire, in mod automat incepi sa empatizezi cu ele si se mareste gradul de apropiere. De asemenea, acest sentiment nu este selectiv; acesta se aplica in mod egal tuturor. Atata timp cat acestea sunt fiinte umane care se confrunta cu durere si suferinta, la fel ca tine, nu există nici o baza logică de a discrimina vreo persoana sau de a modifica preocuparea dvs. pentru ei, daca acestia se comporta negativ.

Noi ar trebui sa incepem prin eliminarea celor mai mari obstacole in calea compasiunii: furia şi ura. Dupa cum ştim cu totii, emotiile acestea sunt extrem de puternice si pot coplesi intreaga noastra minte. Cu toate acestea, ele pot fi controlate.

Aici, insa, trebuie sa examinam starea noastra mentala cu atentie. Este adevarat ca furia aduce plus de energie, daca insa vom explora natura acestei energii, descoperim ca este oarba: noi nu putem fi siguri ca rezultatul sau va fi pozitiv sau negativ. Acest lucru se datoreaza faptului ca mania eclipseaza cea mai buna parte a creierului nostru: rationalitatea sa. Deci, energia furiei este aproape intotdeauna fiabila. Aceasta poate provoca o cantitate imensa de energie distructiva , un comportament nefericit. Aceasta energie trebuie controlata prin rabdare si compasiune.

Rabdarea si compasiunea sunt semne ale adevaratei forte interioare.

Compasiunea este, prin natura sa, blanda, pasnica, dar este foarte puternica. Cei care isi pierd repede rabdarea sunt nesiguri si instabili. Astfel, pentru mine, furia directa este un semn de slăbiciune.
Cel mai bun antidot la aceste surse de perturbare va veni prin consolidarea capacitatii noastre de a gestiona propriile noastre emotii.

Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama

melimeloparis.ro savonnerie.ro

1 thought on “Care este scopul vietii?

  1. Am eu o vorba ” totul vine de la mintiuca ” , adica de la minte , aceasta trebuie controlata si educata ca sa nu te lasi influentata de toate lucrurile negative . In legatura cu compansiunea este frumos sa fii alaturi de oameni care au o suferinta dar daca te incarci prea tare si le pui la suflet toate problemele atunci nu este bine pentru tine caci atunci te prabusesti tu si aceasta nu este un lucru bun .Noi nu le putem inlatura durerea , dar le putem spune o vorba de incurajare si decizia este a lor daca se ridica si merg mai departe in viata sau raman la pamant .

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

mondris.ro