Constienta, primul pas spre evolutia lucida

ConstientaLibertatea este dobandita prin constienta, intrucat ne ofera oportunitatea de a alege.

loading...

Viata este o calatorie constituita din succesiunea pasilor pe propria carare evolutiva, care ne poarta pe o cale sinusoidala, a evolutiei perpetue. In fiecare zi, ni se infatiseaza miriade de ocazii favorabile metamorfozarii in versiunea imediat urmatoare a Sinelui nostru Superior. La un moment dat, se creeaza un context, se iveste o oportunitate de a manifesta o reactie, o atitudine ori un comportament cu totul diferite; cateva clipe mai tarziu, un factor perturbator oarecare ne tulbura apele; intr-o alta zi, constatam ca dorim sa ne desprindem de o anumita circumstanta, dar nu suntem siguri ca ne este cu putinta. In cele din urma, ne pomenim blocati pe un fagas, fiindu-ne aproape imposibil sa ne eliberam. S-ar putea chiar sa facem, iar si iar, aceleasi alegeri; deoarece nu stim cum sa alegem in mod diferit. Mai degraba decat sa urmeze o traiectorie evolutiva clara, cararile personale s-ar putea sa ne poarte, la nesfarsit, in cerc; actiunile si alegerile noastre avand finalitati predictibile. In aceste momente, constienta poate reprezenta primul pas inspre schimbare.

Constienta reprezinta abilitatea de a intelege, de a patrunde ceea ce facem. Ne observam pe noi insine, remarcandu-ne reactiile, actiunile si alegerile, din perspectiva unui spectator detasat. Constienta este primul pas catre o schimbare autentica; dat fiind ca nu putem initia o schimbare, daca nu suntem convinsi de necesitatea producerii acesteia. Treptat, se instaleaza viziunea clara asupra motivelor subiacente actiunilor noastre. Dupa aceea, devine dificil sa nu ne schimbam, intrucat ne vom fi trezit la adevarul de dincolo de comportamentele noastre. De asemenea, mijeste intelegerea ca, in aceeasi masura in care noi suntem sursa, cauza radacina a comportamentelor manifestate, suntem, totodata, initiatorii schimbarilor dorite.

Gradul de libertate depinde de nivelul de constienta. Mai degraba decat sa ne complacem in convingerea ca suntem prinsi intr-un ciclu repetitiv, fara putinta de a ne elibera, incepem sa intelegem ca jucam un rol esential in crearea existentei noastre. Indiferent daca suntem constienti sau nu, noua ne revine responsabilitatea de a adopta comportamentele caracteristice si de a face alegerile decisive. Trecutul si prezentul nu ne mai determina viitorul, daca optam pentru constienta. Suntem liberi sa ne transcendem limitarile de odinioara, sa facem alegeri originale si sa intreprindem actiuni temerare. Innobilate de constienta, cararile noastre nu pot decat sa ne poarte pe o traiectorie evolutiva; deschizandu-ne, totodata, inspre noi experiente si noi modalitati de a fi. Prin intermediul constientei, vom evolua in mod lucid, responsabil.

Madisyn Taylor

Loading...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.