Ce strica relatiile?

vivre.ro
circulon.bucataras.ro

relatiileCum te indragostesti? Unul dintre cele mai importante ingrediente de perceptie a dragostei se asociaza cu tot ce iubesti legat de cineva anume si se disociaza de lucrurile care nu iti plac.

A te indragosti poate fi un sentiment derutant, imbatator, pentru ca nu este echilibrat.

Niciodata nu faci o lista comparativa a calitatilor si defectelor unei persoane, s-o pui pe calculator sa vezi ce rezultate obtii. Esti total asociat cu cateva elemente ale unei persoane, care te intoxica. Nici macar nu esti constient in acel moment de „defectele” acelei persoane.

Ce strica relatiile?

edenboutique.ro/

Cu siguranta ca sunt mai multi factori.

Unul poate fi ca nu te mai asociezi acelor lucruri care te-au atras cel mai mult la acea persoana. De fapt, s-ar putea sa fi ajuns chiar atat de departe incat sa te asociezi cu toate experientele neplacute care au derivat din aceasta si sa te disociezi de cele placute pe care le-ati avut impreuna.

Cum este posibil acest lucru?

Cineva s-ar putea sa fi observat si sa fi facut mult caz din obiceiul partenerului sau de a pune la loc capacul la tubul cu pasta de dinti sau de a-si arunca lucrurile aiurea pe jos. Poate ca nu-i mai scrie biletele de dragoste, sau poate ca-si aminteste ce i-a spus odata infierbantat de vreo cearta si asculta tot mereu dialogul acela in gand, retraind de fiecare data intamplarea. Nu-si mai aminteste blandetea cu care a atins-o de ziua aniversarii nuntii lor sau lucrurile deosebite pe care le-a facut pentru ea sau pe care i le-a spus cu o saptamana in urma. Si lista poate continua la nesfarsit.

Tineti minte un lucru: nu este nimic „rau” in toate astea. Trebuie doar sa fie clar ca acest tipar de reprezentari nu va aduce nimic bun in relatiile voastre.

Ce-ar fi daca in toiul unui scandal v-ati aminti de o vreme cand iubitul/iubita a facut ceva deosebit pentru tine – si ai face ca acea imagine sa fie mare, apropiata si luminoasa din nou?

Cum v-ati purta cu persoana iubita daca v-ati afla in acea stare?

Este absolut necesar sa luam in considerare orice tipar de comunicare si sa ne intrebam periodic: „Daca voi continua sa-mi reprezint lucrurile in felul acesta, care va fi oare rezultatul final al vietii mele?

In ce directie ma poarta comportamentul meu actual si oare intr-acolo vreau sa ma indrept?

A venit momentul sa examinez ce anume genereaza actiunile mele fizice si mentale.”

Nu este bine sa afli mai tarziu ca un lucru pe care il puteai schimba cu usurinta te-a condus pe un drum si spre un loc unde nu voiai sa ajungi.

Ar fi bine sa-ti poti da seama daca ai un anume tipar de a folosi asocierea si disocierea. Exista multi oameni care isi petrec o mare parte a timpului disociati fiind de majoritatea reprezentarilor lor. Rareori par sa fie miscati afectiv de ceva. Disocierea are avantajul ei; adica te tii departe de emotii prea mari legate de anumite lucruri beneficiezi de mai multe resurse pentru a le manevra. Daca totusi acesta este tiparul tau constant de a-ti reprezenta majoritatea experientelor tale de viata, ratezi cu adevarat ceea ce imi place sa numesc savoarea vietii, o mare doza de bucurie.

Pe de alta parte, daca toate reprezentarile voastre interioare sau marea majoritate sunt in intregime asociate, s-ar putea sa va pomeniti intr-un impas afectiv. S-ar putea sa vi sa para foarte greu sa va descurcati in viata pentru ca va va afecta si cel mai marunt lucru, iar viata nu este intotdeauna amuzanta, usoara sau pasionata. O persoana care este asociata din plin cu tot ce se intampla, este extrem de vulnerabila si va lua de obicei totul foarte personal.

Secretul in viata este sa pastrezi un echilibru in toate, inclusiv in filtrele de perceptie pentru asociere si disociere. Nu putem asocia sau disocia de tot ce vrem. Totul este sa te asociezi constient, in asa fel incat sa avem un folos. Putem controla orice reprezentare pe care o facem in minte. Noi nu ne nastem cu convingerile noastre, ele se pot schimba oricand. Cand eram mici credeam niste lucruri care acum ni se par caraghioase.

Avem intrebarea:

Cum sa adoptam niste convingeri care sa ne ajute si sa scapam de cele negative?

Primul pas este sa devenim constienti de puterea pe care o au asupra vietii noastre.

Al doilea pas – schimbarea felului in care va reprezentati aceste convingeri voua insiva. Pentru ca daca schimbati structura felului in care va reprezentati ceva, va veti schimba atitudinea fata de acel ceva si astfel schimbati si ceea ce este valabil in experienta voastra de viata.

Va puteti reprezenta acum lucrurile intr-un mod care va da constant un imbold!

Tineti minte, o convingere are o stare afectiva puternica de siguranta pe care o incercati fata de anumiti oameni, anumite lucruri, idei sau experiente de viata.

Cum sa creati acea siguranta? Prin submodalitati specifice. Credeti ca puteti fi la fel de sigur de ceva mic, neclar, intunecat si indepartat de mintea voastra asa cum ati putea fi sigur de ceva exact opus?

De asemenea, creierul vostru poseda un sistem de clasificare. Unii oameni aduna in partea stanga lucrurile in care cred, iar in dreapta – pe cele de care nu sunt siguri.

Stiu ca vi se pare caraghios, dar puteti schimba o persoana care poseda acest sistem de codificare determinand-o pur si simplu sa ia lucrurile de care nu este sigura din dreapta si sa le puna in stanga, unde creierul ei clasifica lucruri in care crede. Imediat se face acest lucru, incepe sa se simta sigura. Incepe sa creada intr-o idee sau un concept de care cu un moment in urma nu era sigura!

Aceasta schimbare de convingeri se face pur si simplu prin contrastarea felului in care va reprezentati ceva de care stiti ca e adevarat cu ceva de care nu sunteti sigur.
 Anthony Robbins

vivre.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.